Last news in Fakti

25 Март, 2015 14:21 1 036 1

Унгария договори с ЕС доставката на гориво за АЕЦ „Пакш“ 2

  • аец пакш-
  • ядрено гориво-
  • централа

Унгария се е споразумяла с ЕС за доставките на ядрено гориво за ядрената централа „Пакш“, съобщава ТАСС.

Това е станало на нарочна среща в Брюксел на Това заяви унгарският министър Янош Лазар. Той се срещна с европейския комисар по въпросите на климата и енергетиката Мигел Алиас Канете.

Междуправителственото споразумение между Унгария и Русия, подписано през 2014 г., предвижда руски предприятия да снабдяват двата ВВЕР-1200 реактора в АЕЦ „Пакш“.

Стойността на проекта за АЕЦ "Пакш“ 2 е около 12 млрд. евро, като 10 млрд. евро от тях са държавен заем, отпуснат от Русия.

Правилата в ЕС обаче изискват всички ядрени централи да имат в дългосрочен план повече от един доставчик на гориво.

Общата политика на Съюза за снабдяването с гориво в ядрения сектор се осъществява от европейската агенция Евратом (Euratom Supply Agency) към Европейската комисия. Тя трябва да завери всеки договор за ядрено гориво, за да съответства на европейското законодателство.

Агенция „Ройтерс“ прогнозира, че активизирането на сътрудничеството с Русия няма да се ограничи само в ядрената сфера. MVM е готова да преразгледа в близко време и газовите договори с Русия, които изтичат през 2015 г.

Унгария внася 75% от газа и 80% от петрола. Търговският оборот между Будапеща и Москва за първите девет месеца на 2013 г. е $7,2 млрд. срещу $9,7 млрд. за 2012 г.

Парламентът на Унгария прие през 2009 г. решение за изграждането на два нови блока в АЕЦ „Пакш“. Търгът за изпълнител беше насрочен за 2011 г., но беще пренасрочен за декември 2013 г., но не се състоя. „Роастом“, френската Areva и американската Westinghouse бяха заявили интерес.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Клоун

    0 0 Отговор
    Иначе има санкции към Русия..., освен в случаите когато има сделки за милиарди... хехе смешници.