Last news in Fakti

22 Април, 2015 16:38 1 534 7

Европейската комисия обвини Газпром в нарушение на правилата за конкуренция

  • европейска комисия-
  • газпром-
  • европейски съюз

От там обвиняват компанията в злоупотреба с доминиращи позиции в 8 страни, сред които е и България

Европейската комисия обвини Газпром в нарушение на правилата за конкуренция - 1
Снимка: БТА/AP

Европейската комисия /ЕК/ обвини Газпром в злоупотреба с доминантната позиция на компанията  на газовия пазар в Централна и Източна Европа, съобщи Би Би Си.

От ЕК заявиха своето предварително мнение, че руският енергиен гигант нарушава анти-тръстовите закони на Европейския съюз. От там заявяват, че компанията може да ограничава своите клиенти да препродават газ зад граница,  което може да позволи на Газпром да налага несправедливи цени на някои от държавите в ЕС.

От руската компания отхвърлиха обвиненията на ЕК и ги определиха като „неоснователни“. От там излязоха и с изявление, в което се казва:

„Газпром се придържа стриктно към всички норми на международното право и националното законодателство, където групата провежда своята дейност.“

В момента от компанията имат 12 седмици, за да отговорят на обвиненията на ЕК. От Брюксел започнаха да разследват държавната руска  компания преди 3 години . От Москва обаче заявиха, че обвиненията на комисията са политически мотивирани.

Европейският комисар по конкурентноспособноста Маргрете Вестагер  заяви, че Газпром може да издига изкуствени бариери, които пречат на потока на газ от страните от Централна Европа към други държави, възпрепятствайки трансграничната конкуренция.

„Поддържането на разделение между националните пазари позволява на Газпром да определя цени, които на този етап ние считаме за неравностойни. Ако опасенията ни се потвърдят, компанията ще трябва да се изправи пред правните последици от своето поведение.“

Предварителното становище в разследването на комисията е, че  руския енергиен гигант е възпрепятствал конкуренцията за доставка на газ в осем държави - членки, сред които са България, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша и Словакия.

Органът за защита на конкуренцията в Брюксел може да наложи глоби в размер до 10% от световния оборот на Газпром.

Предварителните констатации на Комисията в изложението на възраженията

„Газпром“ е господстващият доставчик на природен газ в редица държави от Централна и Източна Европа. В контекста на нейното разследване предварителното мнение на Комисията е, че „Газпром“ възпрепятства конкуренцията на пазарите на доставка на газ в осем страни от ЕС (България, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша и Словакия). Комисията счита, че „Газпром“ прилага цялостна стратегия на злоупотреба в тези пазари на доставка на газ, по-конкретно:

„Газпром“ налага териториални ограничения в споразуменията си за доставка с търговци на едро и някои промишлени клиенти в горепосочените страни. Тези ограничения включват  забрани за износ и клаузи, налагащи закупеният газ да се използва на конкретна територия (клаузи за местоназначение). „Газпром“ използва и други мерки, които предотвратяват трансграничния поток на газ, като задължава търговците на едро да получават съгласието на „ Газпром“, за да изнесат газ и отказва при определени обстоятелства да променя мястото, където трябва да се достави газа. Комисията счита, че тези мерки пречат на свободната
търговия с газ в рамките на Европейското икономическо пространство (ЕИП).

Тези териториални ограничения могат да доведат до по-високи цени на газа и позволяват на „Газпром“ да провежда несправедлива ценова политика в пет страни от ЕС (България, Естония, Латвия, Литва и Полша), като налага цени на търговците на едро, които са значително по-високи в сравнение с разходите на „Газпром“ или с референтни цени. Тези несправедливи цени се дължат отчасти на ценообразуващите формули на „Газпром“, по които цените на газа в договорите за доставка се индексират по цените на кошница от петролни продукти и които неоправдано облагодетелстват „Газпром“ от неговите клиенти.

Възможно е „Газпром“ да използва своето господстващо пазарно положение като поставя доставките на газ за България и Полша в зависимост от получаване на несвързани ангажименти от търговците на едро по отношение на инфраструктура за пренос на газ. Така например, доставките на газ са били поставени в зависимост от инвестиции в проект за газопровод, подкрепян от „Газпром“, или от съгласието „Газпром“ да засили своя контрол върху даден газопровод.

Според предварителните констатации на Комисията тези практики представляват злоупотреба с господстващото пазарно положение на „ Газпром“, което е забранено по член 102 от Договора за
функционирането на Европейския съюз (ДФЕС). Ако бъде потвърдено, подобно поведение пречи
на трансграничната продажба на газ в рамките на единния пазар и по този начин води до
намаляване на ликвидността и ефективността на пазарите на газ. То създава изкуствени бариери
пред търговията между държавите членки и води до по-високи цени на газа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Руски империалисти

    1 0 Отговор
    Нали затова рубладжийската кохорта у нас саботира вече толкова години изграждането на интерконекторни връзки със съседите и всеки опит за проучване и добив на наш собствен газ - за да плащаме на руснаците най-скъпия в Европа газ. Да благодарим на провидението, че сме в ЕС !

    Коментиран от #2

  • 2 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Руски империалисти":

    Сигурво си от протестна мрежа. В коментара ти няма и една вярна дума. Само терористична американска лъжлива пропаганда.

    Европейската комисия се назначава от сащ и нато и затова работи против интересите на ЕС.

    Коментиран от #3

  • 3 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бай хой":

    А ти от коя мрежа си бе,от кагебейската ли.Само в твоите писанки може да има верни думи така ли.Партията закрилница това ли ти сведе за опорни точки.Ако искаш на всяка дума повтаряй сащ и нато,няма кой да ти се върже на глупостите.А кои са терористите цял свят знае и скоро ще им счупи ръчичките/демек газопроводите/

    Коментиран от #4, #5

  • 4 Бай хой

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Предатели долни, счупиха ръчиците-газопроводите но Българските.

    Продадохте България на окупаторите колонизатори.

    Радвайте се че България скоро няма да има енергийни източници и всичките ни парици ще стигат само за отопление.

    Е народа един ден ще ви измете и да видим какво ще отнесете. На оня свят не пускат с куфари.
  • 5 Бай хой

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    От партията кагебейка са боко тиквата седефчов и пъсен които ни предадоха на терористичният блок нато. Правите се на демократи а задниците ви червени като на шимпанзета.
  • 6 рита

    0 0 Отговор
    Много смешно, то освен ЕС да обвинява Рф във вси4ки смъртни грехове и непрекъснато да залива с антипиар, може ли тя днес нещо самостоятелно без САЩ? Mного ме съмнява...Има хубави коли, телефони, лъскави ветрини, сгради, но целият живот е под НАЕМ и НА ИЗПЛАЩАНЕ! Бъдещето е някъде в дале4но бъдеще, не днес, не сега... Важното е да има "безплатни" 4ужди ресурси! "Скъпи мои", нямате нито моралните, нито физи4еските способности да претендирате за нещо, което не е ваше! Освен пари в този живот има още 4овешки ДУХ И ДОСТОИНСТВО, които са ОСТАНАЛИ И ОСОБЕНО ПРИ РУСНАЦИТЕ! Това е въпрос на принцип, а не на сделка=) Този, които е особено просветен ще измисли и използва "алтернативни" изто4ници за енергия .))))! Но едва ли ще ви стигнат....

    Коментиран от #7

  • 7 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "рита":

    Горката федерация,направо да я ожалиш,а тя такава хрисима и скромна,ама мръсните империалисти само искат да я използват,пък тя само за дух и достойнство живее,за нищо друго!!!Що си още тука ,любимата ти федерация те чака с отворени обятия да ти покаже достойнството си!!!