Last news in Fakti

5 Май, 2015 10:08 1 594 1

„Газпром“ направи отстъпки на турски частни компании

  • газпром-
  • турция-
  • газ-
  • синьо гориво
„Газпром“ направи отстъпки на турски частни компании - 1
Снимка: АП/БТА

Частните турски вносители на газ Enerco Enerji, Bosphorus Gas, Avrasya Gaz, Shell, Bati Hatti, Akfel Gas и Kibar Enerji след няколкомесечни преговори са успели да получат отстъпки от „Газпром“, разкрива в. „Коммерсант“, позовавайки се на свои източници.

По този начин за първото тримесечие те ще плащат близо $300 за 1 000 куб. м (или отстъпка от 25%), за второто тримесечие от около $260 за 1 000 куб. м. (или отстъпка от 15%). През 2014 г. турските частните турски компании са плащали по $374 за 1 000 куб. м., което беше повече над средната пазарна цена за Европа.

Осен това двете страни са се договорили вместо фиксирана цена да се използват котировките на петрола.

Споразумението ще действа със задна дата от 1 януари до края на 2015 г. Това означава, че „Газпром“ ще трябва да върне между $250–300 млн. на турските си партньори.

Близо 10 млрд куб. м. годишно доставя „Газпром“ на частни компании в Турция чрез Трансбалканския газопровод.

В момента „Газпром“ продължава да води преговори с турската държавна Botas за отстъпките за руското синьо гориво.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    0 0 Отговор
    Ква стана тя,не стига че миналата година Газпром е почти на загуба,ами сега ще връща пари и то на уж основния си партньор.Не са си изплатили още и половината от "Син поток",а вече е ясно,че той ще е вечно на загуба. Нали ви е ясно какви са изгледите на всякакви други "потоци".