Last news in Fakti

13 Август, 2015 15:11 1 318 0

Ръст на икономиката на Гърция за второто тримесечие

  • гърция-
  • бюджет-
  • бвп-
  • икономика

Срещу тези цели Гърция ще получи трети спасителен пакет в размер на 86 млрд. евро

Икономиката на Гърция показа неочакван ръст за второто тримесечие. Периодът обхваща месеците, през които преговорите между Атина и Брюксел влязоха в задънена улица и дори беше проведен референдум.

Предварителните данни на гръцката статистика Елстат показват, че вместо очаквания спад от 0,5-0,8% се отчита ръст от 0,8 за тримесечието. Спрямо второто тримесечие на 2014 г. ръстът на БВП е от 1,4%.

От друга страна Гърция избегна техническата рецесия след като данните за първото тримесечие бяха ревизирани на нулев растеж вместо обявения по-рано спад от 0,2%.

Европейската комисия (ЕК), Европейската централна банка (ЕЦБ), Европейския механизъм за стабилност и Международния валутен фонд (МВФ) очакват свиване на гръцката икономика с 2,3% през 2015 г. и с 1,3% през 2016-а г. Растеж от 2,75 се очаква през 2017 г.

Според постигнатото тази седмица споразумение на Атина с международните гредитори Гърция се задължава през 2015 г. да постигне първичен бюджетен дефицит от 0,25 % от БВП. За следващата 2016 г. планът е амбициозен и той предвижда излишък от 0,5% от БВП и 1,75% през 2017 г. За 2018 г. правителството на Сириза е поело ангажимент излишъкът в хазната да е 3,5 %.

Срещу тези цели Гърция ще получи трети спасителен пакет в размер на 86 млрд. евро. През следващите две години няма да се предприемат нови мерки.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА