Last news in Fakti

16 Август, 2015 20:44 1 257 0

Меркел: МВФ може да помогне на Гърция

  • ангела меркел-
  • гърция-
  • план-
  • спасение-
  • мвф
Меркел: МВФ може да помогне на Гърция - 1
Снимка: АП/БТА

Не е сигурно, че най-новият спасителен план за Гърция ще успее, посочи в интервю за телевизия ZDF германският канцлер Ангела Меркел. Тя все пак показа, че има надежда за Атина да успее да преодолее икономическата криза, ако се придържа към споразуменията, изготвени с кредиторите.

Гърция не може да очаква орязване на дълга, посочи Меркел, но даде да се разбере, че  има други начини да се осигури облекчаване - чрез разсрочяване на падежите и намаляване на лихвите.

Германският канцлер очаква Международният валутен фонд (МВФ) да се включи и в третия спасителен пакет за Гърция. Меркел разкри, че получила обещание от генералния директор на институцията Кристин Лагард да лобира пред Управителния съвет.

МВФ участва в преговорите. Той подкрепя гръцкото споразумение, посочи германският канцлер.

Това бяха първите коментари на Ангела Меркел за ролята на МВФ в гръцкия план.

Несигурността относно ролята на МВФ в спасителния план за €86 млрд. се превърна в главоболие за Меркел преди гласуването в сряда от Бундестага на споразумението с Гърция. Депутатите от нейния Християндемократически съюз (ХДС) и нейната сестринска баварска партия - Християнсоциалния съюз (ХСС), искат МВФ да участва заради репутацията му за строгост при прилагането на реформи.

Миналия месец 65 депутати от консервативния лагер на Меркел отказаха да подкрепят преговорите за спасителния план с Атина. Германският в. „Билд” дори прогнозира, че до 120 депутати от  ХДС и ХСС могат да откажат да подкрепят правителството при гласуването в сряда.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: