Last news in Fakti

26 Октомври, 2015 16:27 791 1

Дефицит от 2% от БВП за 2016 г.

  • левове-
  • дефицит-
  • финанси

МФ предлага актуализация на бюджета за 2015 г.

Дефицит от 1 милиард и 800 милиона лева или 2% от Брутния вътрешен продукт (БВП) е заложен в проекта за бюджет за 2016 година, публикуван от Министерството на финансите. Догодина максималният размер на държавния дълг не може да надвишава 26 милиарда и 600 милиона лева, страната ни може да поеме нов дълг от максимум 5 милиарда и 300 милиона. Заложен е ръст на икономиката с повече от 2 %.

Недостигът в държавната хазна ще бъде намален от 3,3 до 2 %, което ще ни предпази от процедура по свръхдефицит. В реално изражение дефицитът е 1,8 млрд. лева, като ще бъде финансиран с нов дълг.

Задлъжнялостта на страната ни ще расте с по-бавни темпове, а новият размер на дълга няма да може да надвишава 26,6 млрд. лева. Това означава, че новият дълг, който можем да поемем, е 5,3 млрд. лева, по-малко от 4 млрд. от които от външните пазари.

Повече пари ще има за образование и за сигурност и отбрана.

Финансовият министър Владислав Горанов е спазил изискването да не осигурява по-малко от тазгодишните пари за отбрана. Това условие бе поставено от президента Росен Плевнелиев, който предупреди, че ако не бъде спазено, ще наложи вето на бюджета. Очаква се проектозаконът да бъде разгледан тази седмица в Съвета за тристранно сътрудничество, гласуван от правителството и да бъде внесен в парламента до 30 октомври.

Министерството на финансите публикува проекта за Бюджет 2016 и предложи актуализация на тазгодишния бюджет заради извънпланово увеличение на дефицита на касова основа за 2015 г. от 3 на 3.3%.

Причината за ревизията, предложена от Владислав Горанов, са "предизвикателствата, свързани с невъзможността от рязко свиване на разходите за персонал в някои сектори, в т.ч. и възникналите в резултат на оптимизацията на персонала непредвидени разходи за обезщетения", визирайки ранното пенсиониране на служители в МВР.

Друга причина за увеличения дефицит е натискът върху разходите от по-високото усвояване на средствата от ЕС в резултат на приключването на програмния период 2007-2013 г.

В резултат на това се очаква дефицитът по КФП на касова основа за 2015 г. да достигне до 3,3 % от БВП, но дефицитът на начислена основа ще бъде под 3 % от БВП, с което не се нарушават Маастрихтските критерии по отношение на нивото на бюджетния дефицит. Нивото на предвиждания дефицит е ревизирано положително в сравнение с миналогодишната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2016-2018.

"Данъчно-осигурителната политика ще бъде ориентирана към подкрепа на икономическия растеж, подобряване на бизнес средата, както и ограничаване на данъчните измами и повишаване на фискалната устойчивост в дългосрочен план", обявяват от екипа на Владислав Горанов.

В данъчните закони за 2016 г. вече бяха предложени промени, с които се въвежда особен режим за връщането на ДДС за стоки със смесено предназначение - т.нар. данък "смартфон".

Вдигат се и акцизите на цигарите и горивата за отопление, поради "необходимостта от достигане на минималните нива на акцизните ставки в Общността в съответствие с договорения преходен период".

Средната работна заплата ще се увеличи на 420 лева от 1 януари 2016 г., предвижда проектобюджетът.

Пенсионните осигуровки се запазват на същото ниво, но от 2017 и 2018 г. се предвижда повишаването им с по един процентен пункт.

Пенсионната политика предвижда от 2017 г. вместо осъвременяване на пенсиите, от 1 юли да се извършва преизчисляване на всички пенсии за трудова дейност с по-голяма тежест на една година осигурителен стаж, като увеличението ще бъде с процент равен или по-голям от процента, определен по чл. 100 на КСО.

Така пенсиите ще нараснат с 2.5% през 2016 г.

Предвижда се поетапно повишаване на частта от минималния осигурителен доход, върху който се определят здравноосигурителните вноски за държавните служители.

Той ще се базира върху 55 на сто от минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица от 1 януари 2016 г., като всяка следваща година се увеличава с 5 на сто до достигане на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица.

Увеличават се стандартите за финансиране на дейностите в образованието, което ще доведе до възможност за ръст на заплатите на педагогическия и непедагогическия персонал.

В системата на труда и социалната политика също е предвидено увеличение на средствата за персонал за 2016 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гол Тупан

    0 0 Отговор
    Имам чувството ,че нашите политици въобще не са в час! Те не виждат,че заедно с роми от страната напускат знаещи и можещи лекари, зъболекари, инженери и какви ли не още специалисти. Он ниско квалифицираният кадър напускат строители. Населението в България застарява.Има райони с безработица над 70-80%.Политиците ни докараха до там нещата ,да гледаме по телевизията как наши сънародници живеят по добре като просяци в Европа отколкото като работници в страната ни. Всички посочени мерки няма да проработят кокато получаваните заплати и пенсии не са адекватни на разходите. Не може в една държава да вземаш 200лв а разходите само за парно да са ти над 300лв. тук не слагам ток, вода , пари за здраве,телефон а камо ли храна...Затова всичко от което държавата възнамерява да събира данъци се изнася в нормалните страни от еврозоната.А тези от които може да събира като банки,големи хранителни вериги,електроразпределителни дружества ги облага с 10% данък печалба.така няма да се оправим никога !И Господ да слезне от небето не може да ни оправи! Смятате ли че сме нормална държава в която поданиците ни предпочитат да са просяци в Европа а не работещи граждани в страната ни?