10 Януари, 2016 04:00 8 780 6

Какви са основните заблуди на работното място?

  • работно място-
  • заблуди-
  • офис

Когато се говори за най-добрите работни места, хората автоматично си представят огромни компании, грижещи се за комфорта на служителите си – стаи за отдих, игри, свободно време в офиса, безплатни закуски и напитки. И естествено – гладки взаимоотношения, успехи в работата, братски отношения с ръководството. Но това остава само в сферата на фантазиите. Ето най-разпространените заблуди за идеалното работно място:

Всички служители са винаги щастливи

Изследванията на щастието са много актуална тема в последните десетина години. Установено е, че щастливите и благоразположени хора са по-контактни, алтруистични и дори креативни. Затова не е чудно, че мнозина работодатели се опитват да извлекат ползи от тези открития и полагат усилия да направят сътрудниците си щастливи. Това е от полза за служителите, но не винаги и за работодателите. Еуфорично настроените хора са по-разсеяни, лековерни и поемат повече рискове.

От друга страна, негативните емоции са също полезни в работата. Срамът, гневът и притеснението пред възможния провал действат мотивиращо на хората, като те често подобряват работното си представяне, движени именно от въпросните емоции.

Очевидно е, че не може и не бива всички в офиса да са винаги и постоянно щастливи. Необходим е баланс между позитивни и негативни усещания, за да работят хората оптимално. От това следва, че оптималното работно място не е онова, в което служителите са винаги и постоянно еуфорични.

Много рядко се стига до конфликти

Мнозина считат, че разликите в мненията и противоречията на работното място не са желани. Те смятат, че това обтяга колегиалните взаимоотношения и раздалечава служителите, редуцирайки продуктивността им.

Научни изследвания обаче са установили, че горната представа се разминава с действителността. Ако конфликтите не са поради лична непоносимост между колеги, а са свързани с начина, по който те смятат, че трябва да бъде извършена една работа, то разногласията са по-често полезни, отколкото вредни. Хората се замислят върху алтернативни варианти за изпълнението на една задача, стават по-задълбочени и обикновено излизат с по-работещи решения.

От всичко това става ясно, че офисите, в които цари пълно единодушие, може и да изглеждат приятни, но не отговарят на дефиницията за „оптимално работно място“. Вместо това, по-продуктивно е да се създаде атмосфера за дискусии и спорове, когато конкретната ситуация го позволява.

Не се допускат почти никакви грешки

Още през 90-те години е проведено едно интересно проучване от учени в Харвард. Ейми Едмъндсън е изследвала болнични отделения в университетска клиника. Тя опитвала да разбере, дали добрите взаимоотношения на персонала с ръководството, водят до по-малко грешки в работата. Обратно на очакванията й, тя установила, че където отношенията са много добри, се случват много повече грешки в работата. Не, това не се дължи на повече отпускане и немарливост. Дължи се на факта, че при добри взаимоотношения с ръководството, служителите са по-склонни да си признаят грешките и да не се страхуват от възможните последици.

Назначават се само служители, които отговарят на фирмената култура

В днешно време, все повече тежест придобиват не просто уменията и знанията, а личната нагласа. Много компании се гордеят, че назначават служители, които споделят фирмените ценности и визия за развитие.  И всичко това изглежда разумно – да се назначават колеги, които имат еднакви възгледи и ценности. Или нещата не са толкова еднозначни в крайна сметка?

Екипите, в които всички са единомишленици, страдат на практика от някои сериозни проблеми. Те стават свръхсамоуверени, самовлюбени и не особено креативни. Всичко протича на принципа „винаги така сме го правили“ и продуктивността започва да спада. Правени са различни изследвания по темата и е ясно установено, че където има нови хора с различни идеи, екипите се представят по-добре. В този ред на мисли може да се каже, че хомогенността в екипите може да е от полза при традиционни дейности с ниско ниво на креативност и голяма повтаряемост на задачите. По друг начин стоят нещата, ако компанията трябва да се занимава с много иновативни дейности. В тези случаи е значително по-добре във фирмата да има различни гледни точки и хора с отличаващи се ценности, защото именно тези алтернативи в погледа към задачите дават добрите и иновативни резултати.

Удобствата в офиса са от критична важност

Както бе споменато, има много компании, които старателно се грижат да създадат максимално много удобства и забавления за служителите си. Дали ще са джаги, видеоигри или стаи за почивка, или нещо съвсем друго, няма значение. Проучванията обаче сочат, че всички тези придобивки не правят хората по-щастливи. По-щастливи ги правят съвсем различни фактори – нормални човешки отношения в офиса, възможност за самостоятелна работа, признание от ръководството.  Удобствата са приятни, но те бързо престават да мотивират хората и сами по себе си не са достатъчни за успеха на една компания.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    0 0 Отговор
    Сяка всички работят в офис.Пишете и за удобствата на мотьорите,строителите и т.н.Те са много повече.

    Коментиран от #3

  • 2 Бс

    0 0 Отговор
    Бачкаторите кучета ги яли. Ванка, закуси преди да пишеш, че ядеш буквички.
  • 3 Четиридесет и две

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Иван":

    1 залуда: Щом си работил трябва да вземеш пари. Може, ама не съвсем. Ако щеш се съди, агенцията по труда се подкупва с половин минимална работна.
    2 заблуда: Полага ти се отпуск. Отпуск, ама ядец! Подписваш заповедта и си бачкаш, т.е. прекарваш отпуска на работното място - купон с колеги. Ама отпуска бил неплатен.....
    3 заблуда: Минимална работна заплата. Просто подписваш фиша. Колкото ти дадат - толкова. На доста места дават повече ( минус глобите де ). Ама в СЗ БГ бачкат по 12 часа за 200 лв.
    4 заблуда: Агенцията по труда те пази. Пази, ама себе си. При нарушение ще заработи някой лев, ама за нея си.
    5. заблуда: От един път п....с се не става. Без коментар.

    4 заблуда:

  • 4 Защо

    0 0 Отговор
    За жалост винаги ще има овце на работното място.Такива, които ги мачкат и не им плащат, а те стоят защото няма каква друга работа да си намерят. Такива, които ги залъгват със сладки приказки и накрая пак не им плащат. Работодателите в нашата смешна страна винаги ще гледат да изкрънкат от работника. И докато се оставяте да ви мачкат - няма нужда да ревете тук, където никой няма да ви чуе.
  • 5 ГОСТ

    1 0 Отговор
    Имам невероятното удоволствие да работя по 12 часа,шест дена в седмицата,100% аз си плащам осигуровките.Водя се на 4 часа,по договор на минималната.Бонуси,Коледни са мираж.Платения отпуск е табу. Годишен отпуск 5 дена-неплатени.....

    Коментиран от #6

  • 6 окото

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "ГОСТ":

    Лъжеш. Нямаш си и понятие от кодекса на труда за да ги пишеш тия. Защо ти е договор на 4 часа, ако всичко сам си плащаш?