Last news in Fakti

25 Март, 2016 19:15 1 123 0

Помагаме на Молдова с иновации и технологии

  • даниела везиева-
  • бизнес-
  • молдова

През 2015 г. стокообменът между България и Молдова е в размер на 102,4 млн. щат. долaра

Помагаме на Молдова с иновации и технологии - 1

“Има голям потенциал за разширяване на икономическото сътрудничество между България и Молдова, особено в сферите на иновациите, технологиите, образованието и туризма“. Това заяви заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева на Осмото заседание на Междуправителствената българо-молдовска комисия за икономическо сътрудничество, която се проведе днес в София. Съпредседател от българска страна е зам.-министър Везиева, а от молдовска – заместник-министърът на икономиката г-н Виталие Юрку.

Българската агенция за инвестиции /БАИ/ и Молдовската организация за привличане на инвестициите и насърчаване на износа (MIEPO) подписаха Меморандум за разбирателство, който ще даде по-широки възможности за партньорство.

Споразумението подписаха изпълнителният директор на (БАИ) Стамен Янев и заместник-министъра на икономиката на Република Молдова, г-н Виталие Юрку.

Очаква се  меморандума да се превърне във важен механизъм за стимулиране и подкрепа на бизнеса  в Република България и Република Молдова, и да бъде основа  за развитие на близки търговски отношения както и да доведе  до нарастване на двустранните инвестиции.

Споразумението за разбирателство предвижда активно взаимодействие между двете организации относно привличане на инвестиции и обмен на информация за потенциални бизнес-партньори (предприятия от България и Молдова). Също така се предвижда обект на сътрудничество да бъдат инвестиционни  проекти (действащи и планирани), публични статистически данни, анализи, резултати от пазарни изследвания, както и информация относно държавни регулаторни мерки.

Меморандума за разбирателство предвижда също така двете организации да работят съвместно за развитие на устойчивата икономика и да си партнират в разработването на проекти и програми, свързани с публично-частно партньорство. Взаимното предоставяне на информация за бизнес форуми и изложения ще бъде допълнителна крачка към  взаимното привличане на инвестиции от двете държави.

При подписването на двустранния протокол от Пленарното заседание на Междуправителствената комисия зам.-министър Везиева заяви, че възможни направления за активизиране на сътрудничеството с Молдова и увеличаване на стокообмена могат да се търсят в областта на хранително-вкусовата промишленост и оборудване за нея, селското стопанство и износа на машини за преработване на земеделска продукция. По нейни думи неизползвани възможности има и в сферата на химическата и фармацевтичната промишленост, както и IT индустрията. Туризмът също отбелязва ръст през последните години.

Най-голям е българският износ при група стоки: нефтопродукти (35,8%), медикаменти (9,2%), пластмасови едножични влакна (7,7%), стъклен амбалаж (4,3%) и повърхностно активни вещества (2,6%). Вносът от Молдова се формира от нефтени масла (24,7%), броячи за течности, газове и електричество (21,2), семена от слънчоглед (12,2).


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА