Last news in Fakti

8 Април, 2016 15:27 1 264 1

Критики от ЕЦБ към парламента за банковата карта

  • ктб-
  • ецб-
  • банкова тайна

Още при гласуването на промяната голяма част от банковите експерти не я одобряваха

Критики от ЕЦБ към парламента за банковата карта - 1

Европейската централна банка (ЕЦБ) разкритикува българския парламент, че не се е консултирал с нея по ключови законопроекти.

Това става ясно от разпространения днес бюлетин на институцията.

Критиката е свързана с решението на българските депутати да вдигнат банковата тайна в казуса с фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ).

Народното събрание отмени банковата тайна при несъстоятелност на банка. Изменението беше направено в Закона за кредитните институции и е едно от многото, свързани с КТБ.

От Франкфурт изказват опасения, че с подобни решения се създава възможност за накърняване независимостта на централната банка на България в лицето на Българска народна банка.

Още при гласуването на промяната голяма част от банковите експерти не я одобряваха, но тя беше направена с оглед на прозрачността при изясняване на случая с фалита на четвъртата по големина банка в България.

Промените в българското законодателство позволиха на синдика на КТБ да оповестява публично лицата - физически и юридически, на които са предоставени привилегировани лихвени условия в отклонение от тези, прилагани към останалите вложители, ако тези лица са извършили сделки със своите влогове след поставяне на банката под специален надзор.

ЕЦБ е проброила общо 17 случая на неспазване на задължение, които са преценени като "очевидни и съществени". Сред тях е и казусът с КТБ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мартин

    0 0 Отговор
    Пореден скандал около пирамидата КТБ и отново критики към България заради фараон Цветан Василев!