Last news in Fakti

21 Март, 2016 19:29 1 456 2

Фондът за гарантиране на влоговете със заем от €300 млн. от Световната банка

  • фгвб-
  • заем-
  • фалит-
  • ктб

Очаква се отпуснатият заем не само да облекчи натиска върху държавния бюджет, но и да допринесе за запазване на доверието в банковата система на България като цяло

Фондът за гарантиране на влоговете със заем от €300 млн. от Световната банка - 1

Фондът за гарантиране на влоговете (ФГВБ) ще получи заем от €300 млн. от Световната банка.

Световната финансова институция е одобрила в петък отпускането на заема.  Целта е да бъде възстановен резервът на Фонда, след като бяха изплатени гарантираните депозити в Корпоративна търговска банка.

Очаква се отпуснатият заем не само да облекчи натиска върху държавния бюджет, но и да допринесе за запазване на доверието в банковата система на България като цяло, допълват от Световната банка. 

Фондът се нуждае от общо 500 млн. евро, за да подсигури базата си за финансиране в дългосрочен план, а също и да се подготви да окаже подкрепа при необходимост след оценката на качеството на активите и стрес тестовете на банките. През февруари правителството одобри държавни гаранции за по 300 млн. евро, които фондът да заеме от Световната банка и от Европейската банка за възстановяване и развитие.

Към края на 2015 г. ФГВБ разполага с 486 млн. лв., които държи почти изцяло в държавни ценни книжа. В същото време той дължи 1.7 млрд. лв. на бюджета, които трябва да върне до 2020 г. с лихва от 2.95% годишно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нвТН

    1 0 Отговор
    Е нали щяха банките да внасят във фонда гарантираща вноска...какво стана!2015 завършиха с почти милиард печалби и този милиард е следствие на това ,че я няма КТБ и не плащат такива лихви по депозити или пак данъкоплатеца за джоба?
  • 2 гост

    0 0 Отговор
    Безумие.
    Този фонд трябва да е само от банки за банки. Как фонд ще взима заем, за да върне на държавата? И как държавата дава на фонд на лихва от почти 3% като потребителските са на 4%, а това са междубанкови взаимоотношения и ливите трябва да са минимални, щом ЕЦБ отпуска на 0,2-0,5%, то не трябва да е на повече от 1%. Очевидно всичко е далавери, печалбарство и кражба.
    А заради КТБ потребителите изгубиха много: от 5-6% депозитите паднаха на под 1%, като всичко е чиста печалба за банките.