11 Юли, 2016 15:34 1 087 6

България и Иран ще си сътрудничат в износа на втечнен природен газ

  • иран-
  • българия-
  • износа-
  • втечнен-
  • природен газ
България и Иран ще си сътрудничат в износа на втечнен природен газ - 1

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и министърът на петрола на Ислямска република Иран Бижан Намдар Зангане обсъдиха възможностите за задълбочаване на двустранното сътрудничество в енергийния отрасъл, по-специално в областта на природния газ.

Иран работи по списък с приоритетни проекти за следващите четири години. От първостепенно значение за иранската страна е изграждането на експортни терминали за износ на втечнен природен газ в Персийския залив. Заедно с водещи западни компании от енергийния сектор се разработва голямото газово находище Южен Парс. В момента в страната работи завод за втечнен природен газ, произвежда около 18 млн. куб. метра, предвижда се да достигне максималният си капацитет до четири години. Министър Зангане подчерта, че Иран смята България за свой близък партньор, който би могъл да бъде врата за иранските енергийни ресурси към европейските пазари. Той подчерта, че запасите от природен газ на Иран в близост до Персийския залив са едни от най-големите в света.

Mинистър Теменужка Петкова представи пред иранския си колега напредъка по осъществяване на един от основните приоритети на настоящето българско правителство – диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на енергийни ресурси за България и региона на Югоизточна Европа. По думите й, един от възможните маршрути за доставки на ирански природен газ за България, би могъл да се осъществя чрез бъдещия терминал за втечнен природен газ на Александропулис по междусистемната газова връзка Гърция-България. Петкова запозна иранския си колега министър Зангане и с плановете на българското правителство да участва в проекта за изграждане на терминал за втечнен природен газ до Александропулис. „Водим разговори с гръцките ни партньори за учредяване на съвместна компания. Очакваме до края на месец октомври да имаме яснота по техническите, финансовите и юридическите аспекти на проекта“, каза още тя.

Петкова покани министъра на петрола на Ислямска Република Иран г-н Бижан Намдар Зангане да посети България, да се запознае с възможностите на модернизираната българска газопреносна мрежа. Очаква се през следващите няколко месеца да се възобнови работата на Смесената комисия по енергетика между България и Иран, както и на Съвместната работна група за природен газ.

След премахването на санкциите в Иран съществуват много възможности за сътрудничество и ние сме длъжни да намерим всички опции за увеличаване търговския си стокооборот. България има намерението да се превърне в газоразпределителен център и той вече придобива своите параметри, заяви министърът на външните работи Даниел Митов в Иран. Ние търсим възможно най-много източници на газ, така че да можем да диверсифицираме възможностите както за нашия вътрешен пазар, така и за пренос. Разговорите по въпроса продължават и иранската страна е заинтересована от този тип сътрудничество. Що се отнася до оборудването за АЕЦ „Белене” - това е доста сложна тема и сега започват разговорите. Трудно можем да говорим за конкретни параметри, но е необходимо да се дефинира пред иранската страна сегашната ситуация между нас и Росатом, а оттам нататък да се види дали иранската страна проявява интерес, каза Даниел Митов.

Европа е наясно с разговорите, които водим в момента. Ако ядрената програма на Иран е насочена само за граждански цели, а нашето желание за сътрудничество е в тази сфера, Европа няма проблем с това, допълни Даниел Митов.

Знаем позицията на Израел по отношение Иран, знаем много добре какви са техните притеснения и се стараем да ги адресираме. Не мисля, че българската страна, а и ЕС, има намерение да застрашава отношенията си с Израел или да влиза в договорки или параметри, които биха попречили на добрите взаимоотношения с Израел и на тяхното развитие. Няма база за притеснение. Нашите израелски колеги също са наясно, че тук става въпрос за търговски взаимоотношения, които са взаимно изгодни и по никакъв начин не застрашават Израел, заключи Митов.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Goro Lafchi

    1 0 Отговор
    В момента Иран няма нито един терминал за ВПГ за корабни цистерни да не говорим, нооо, ние ще си сътрудничим! Е как, като нямаме терминал за прием на такъв? То не беше грузински, айзербайджански, израелски, гръцки, наш си газ. Къде са тези неща? Дайте да ги видим!
  • 2 1234

    1 0 Отговор
    Егати демокрацията в която живеем.Егати равноправието в тоя ЕС.Щом Европа е съгласна и щом Израел нямат нищо против може и да вземем газ от Иран!?.Господи,като прибираш грешните,прибирай и смешните.И тези управляват БЪЛГАРИЯ???Ако изпратим в Иран един обикновен прекупвач от някоя междуселска ,,борса" ще направи по добра сделка.Кой знай още колко обещания са дали на арабите,а може и земя да са обещали да им дадат за вечно ползване тия неграмотници.
  • 3 onq s konq

    0 2 Отговор
    Я как продажните русофили станаха внезапно и яростни иранофоби?!!Що тъй ве кандидат-мужици?...Аааа..,щото усещате че България се измъква тотално от газовата руска прегръдка!!!Че и се тревожите съвсем не на шега,че нямаме терминали,че оде щяло да мине трасето в тия смутни времена и т.н.Аве ей...КАКВОТО НЯМА,МН БЪРЗО ШЕ ГО ИМА- ОСЪЗНАЙТЕ ГО!А ако се замисли човек -то и Метро нямаше,и магистрали нямаше,но пък имаше "развит социализъм и "вся власт советом" в изобилие:)

    Коментиран от #4

  • 4 Goro Lafchi

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "onq s konq":

    А цвилещия подкован кравофил сигурно ще ми обясни каква е ролята на България в това сътрудничество с Иран. Просто ми обясни каква ни е ролята? Техника ще им доставяме, кораби цистерни ще им правим, специалисти в газовия отрасъл ли ще им пращаме? Кажи какво бе конче! Какво ще правим?
    Отиде Б.Б. в Иран и почнаха статии-сътрудничество в газодобива, продажба на ат. реактор, ще им оказваме помощ в банковата дейност (сигурни ще им врътнем една КТБ), в IT сектора ще им помагаме и т.н. Драги ми смехурко, ми то ще им дръпнем икономиката на иранците на първо място, а нашата не сме оправили!
  • 5 Монго

    0 0 Отговор
    Абе, къдее челния кон от хвърковатата чета на Козяк да отговори? Или дизелака му е хвърлил гарнитура!
  • 6 Дядо Грую от Чепърлянци

    0 0 Отговор
    До 1.2.3 и пр.
    Дядовото, Иран не е населен с араби а с персийци !
    Нямало как и откъде да минава иранския газ - е-е-е, стига с това нямане ! Тук не става въпрос за доставки напр. от Иран тази седмица или до 9-ти септември бе другари. Гърция има терминал за разтоварване на втечнен газ, ще функционира скоро и газопровода между Гърция и България.
    Това е вече една реална възможност да внасяме и НЕРУСКА газ, АКО НА НАС НИЕ Е ПО-ИЗГОДНО !
    И разберете, в крайна сметка газът както и петрола са само стоки а не средства за политически рекет.