3 Ноември, 2016 08:33 2 729 6

„Газпром“ пак подхваща война с Украйна

  • газпром-
  • газ-
  • синьо гориво
„Газпром“ пак подхваща война с Украйна - 1

По традиция руският енергиен монополист „Газпром“ подхвана познатата песен, че Европа може да остане на студено заради Украйна.

Президентът на „Газпром експорт“ Александър Медведев заяви, че има висок риск за транзита на руско синьо гориво през Украйна заради малкото газ в подземните хранилища, съобщи в. „Взгляд“.

Това е позната теза на „Газпром“, защото енергийният монополист иска да отреже Украйна като транзитна страна. През последните 6-7 години в началото на зимата Русия плаши Стария континент, че ще остане на студено заради Украйна.

На 24 октомври постоянният представител на Русия при ЕС заяви, че Украйна дори и при мека зима ще бъде принудена да отклонява газ от транзита, а това може да доведе до нова газова криза. Причината е, че Киев не се е запасил със синьо гориво в своите подземни газови хранилища.

На 13 октомври украинският премиер Владимир Гройсман заяви, че родината му има достатъчен запас от газ за зимата. Заместник – президентът на „Нафтогаз Украйна Сергей Перелома заяви, че компанията е гарантирала запаси от 14,7 млрд. куб. газ. От своя страна „Газпром“ репликира, че на Украйна са необходими 17 млрд. куб.м. газ.

Киев вече договори с Европа доставки на газ на по-ниски цени. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Киро

    0 0 Отговор
    Аз съм на ток, дърва, мазут, гуми и всичко, дето гори, само и само да не им дам пари на руснаците, че да фалират с няколко дни по-рано!

    Коментиран от #6

  • 2 tost

    0 0 Отговор
    Кир ца,що не си купят газ от САШ,ами 45 000 000 украинци ша пълнят джоба на Путин?А БГ защо купува руски газ?За да не фалира Русия;)
  • 3 Драго

    0 0 Отговор
    Добре дошло за щатските танкери с ЕВТИН втечнен газ. Преди две седмици разтовариха един такъв в Турция, преди месец в няколко европейски държави, а преди два в КИТАЙ.
    Та дотук по въпроса с газовата зависимост и използването и като оръжие за налагане на руската външна политика.

    Коментиран от #4, #5

  • 4 Киро

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Драго":

    Само да се заредим със стари гуми, че докато дойде следващия танкер ще ни измръзнат шушоните и няма да я бъде газовата независимост!
  • 5 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Драго":

    То че са доставили убаво. НО... Биха успели да го продадат само ако там не се доставя руски който три пъти по евтин. Не вярвам нито в турция, нито в Китай, нито в която и да е европейска държава ще плащат за нещо три пъти повече само защото краварите трябвало да живеят по добре от всички а за целта Русия да фалира. Такива злобни и продажни отрепки се намират само в милата ни Родина. За субсидийка от нпо фондациите на краварите са готови да продадат майка си и бащаси.
  • 6 Марио

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Киро":

    Те това е Шопо. Не е важно на мен да ми е добре, важно е на Вуте да му е зле. Дреме и на руснаците, че ти си на ток, дърва и -айна. Ше има да чекаш да фалират, ама нема да ти стигне жизниу път.