Last news in Fakti

29 Юни, 2016 11:49 3 047 6

Украйна: Ние сме алтернативата на „Северен поток -2“

  • северен поток-2-
  • северен поток - 2-
  • газ-
  • украйна-
  • газпром
Украйна: Ние сме алтернативата на „Северен поток -2“ - 1

Газопреносната мрежа на Украйна може да послужи като алтернатива на предлагания от Русия нов енергиен проект за пренос на газ в Европа - „Северен поток -2“.

Това става ясно от интервю на премиера Владимир Гройсман за агенция „Укринформ“.

„Основната задача днес е диверсификацията на газовите поставки в Европа. И аз смятам, че трябва максимално да се използват възможностите на Украйна. Ние това предлагаме и настояваме за това. И аз смятам, че в това наше предложение има голям смисъл“, заяви Владимир Гройсман.

Според него предлагания от Русия „Северен поток -2“ е голяма заплаха за Европа. Той засилвал монопола на Газпром, припомни украинският премиер. През юни от „Нафтогаз Украйна“ призоваха ЕС и САЩ да наложат нови санкции на Кремъл, за да не могат западните банки да участват във финансирането на изграждането на новото газово трасе.

Вие убивате другите маршрути за сметка на трасето, което ще стигне до Германия, апелира директорът на „Нафтогаз Украйна“ Андрей Коболев. Според него строителството на „Северен поток -2“ ще повиши цената на синьото гориво за потребителите, а енергийната сигурност на региона ще се окаже под заплаха.

Киев вече обяви, че „Северен поток 2” е руският Троянски кон в ЕС. Срещу проекта се обяви и Словакия, която също ще загуби от транзита.

Стойността на газопровода е за €9,9 млрд.. Проектът предвижда изграждане на две нови тръби по маршрута на съществуващото трасе на „Северен поток”. Капацитетът на „Северен поток 2” е за 55 млрд. куб. метра газ годишно, колкото е и на „Северен поток-1”. Предвижда се новото трасе да е готово транспортирането на газ през тях да започне през 2019 г.

Удвоеният капацитет на газопровода към Германия трябва да помогне на „Газпром” да защити пазарния си дял в Европа. Компанията залага на дългосрочните перспективи за ръст в търсенето в региона и намаляващите собствени запаси на природен газ на Стария континент. Русия иска да спре транзита през Украйна, откъдето в момента минава половината от доставките за Европа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мечтиии

    3 2 Отговор
    Ха-ха-ха, пак празни мечти на болни мозъци. Ако руснаците искаха, щаха да го направят през Украйна. Но именно защото не искат да бъдат изнудвани от украинците, търсят алтернативни маршрути като южен и северен поток. И как по-точно ще се засили монопола на Газпром, като газа си е тяхен и си е тяхна работа от къде ще го прекарват? Който не иска, да не си купува, който иска да направи няколкомилиярдна инвестиия и да сидокара газ ако ще и от Луната. Ама въпроса е да се засили монопола на Украйна, щото количеството газ, което ще продава Газпром на Европа е постоянно и не би трябвало да има значение от къде ще минава, но на украинците им е изгодно да минава през тях. И сигурно ако бяха в добри отношения с Русия, можеше и да стане, ама не и при сегашните условия.
  • 2 cornholio

    4 2 Отговор
    Аууу горките русняци били изнудвани от огромната и страшна Украйна...
  • 3 goni

    4 2 Отговор
    Едно не става ясно!:) Защо Германия го иска!:) Украйна и Словакия могат да "пият една студена вода"!:) Проекта ще се осъществи! И вместо да се оплакват на САЩ и EU по-добре да се оплачат на GB!:) Те ще им помогнат 100%!:)
  • 4 Монго

    4 2 Отговор
    Газопреносната мрежа на Украйна вече не е украинска. Има ли някой да не знае в чии ръце е рече? Може би Деска не знае или Кобилкин? Хайде краварски тролчетааа, вие сте наред...
  • 5 Бай хой

    2 2 Отговор
    „Силата на Русия може да бъде подкопана само чрез отделянето й от Украйна. Украйна трябва не само трябва да се отдели, но и да се настрои срещу Русия, да се раздели нацията на две, а след това просто да се наблюдава как брат убива брата. Ето защо ние трябва да намерим и подхраним предателите измежду украинския националистически елит и с тяхна помощ да променим ситуацията до такава степен, че украинците да намразят всичко руско. Всичко останало е просто въпрос на време“. Имате ли представа кой е формулирал тази политическа концепция? През втората половина на XIX век това прави пруският „Железен канцлер“ Ото фон Бисмарк!

    Открийте седемте разлики.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.