Last news in Fakti

23 Ноември, 2016 10:29 3 526 2

Цигарите поскъпват от Нова година

  • цигари-
  • акциз-
  • депутати
Цигарите поскъпват от Нова година - 1

Акцизът ще скочи от 70 на 101 лв. за 1000 къса цигари, решиха депутатите

Парламентът прие на второ четене увеличението на акциза на цигарите. Той ще скочи от 70 на 101 лв. за 1000 къса цигари, решиха депутатите.

С измененията се променя съотношението между специфичния и пропорционалния акциз за цигарите, като от 1 януари 2017 г. пропорционалният акциз ще бъде 27% от продажната цена. От 1 януари 2018 г. ще скочи с още един процент.

Целта е до 2018 г. да бъдат достигнати минималните нива на облагане за Европейския съюз.

С промените в Закона за акцизите и данъчните складове се изменят още шест данъчни закона, а гласуването в Народното събрание продължава.

В тях е заложена промяна на формулата за акциза на цигарите, което ще доведе до поскъпване на масовите цигари с 10-15 стотинки, но и поевтиняване на скъпите. Така марки, които сега струват 4,70 лв. ще се продават за около пет лева.

Луксозните цигари обаче от 6,50 лв. сега ще струват с 20 ст. по-евтино догодина.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бббббб

    1 0 Отговор
    Честито!
  • 2 Непушач

    1 0 Отговор
    150 лева да направят кутия цигари дано.