Last news in Fakti

7 Януари, 2017 04:15 4 405 27

Какво става с турската икономика?

  • турция-
  • преврат-
  • икономика-
  • спад-
  • пуч-
  • инвестиции

Турция е силно зависима от преките чуждестранни инвестиции и много сектори страдат от липсата на такива

Какво става с турската икономика? - 1
Снимка: БТА/ AP

От 35 години Хасан Селамет държи малък бижутериен магазин на Капалъ чарши в старата част на Истанбул, но такова нещо не е виждал: "В първите дни след опита за преврат всичко си беше нормално. Но постепенно започна да ни става ясно, че клиентите намаляват. Мога да разбера туристите - много от тях се страхуват и не искат да пътуват до Истанбул заради политическата обстановка", казва той.

Туристическият бранш в Турция създава 13 процента от БВП на страната. През 2016 година оборотът обаче е намалял с повече от 40 процента. За Хасан Селамет щетите са още по-големи: "Съсипан съм. В сравнение с миналата година бизнесът ми се е свил с 80 на сто", споделя той.

Турската икономика боледува. За първи път от 2009 година насам тя бележи спад - през третото тримесечие на 2016 с 1,8% спрямо същия период на 2015. Рейтинговата агенция "Мудис" прогнозира, че през следващите три години турската икономика ще нараства с не повече от 2,7 процента, което е значително по-малко отколкото през периода 2010-2014, когато тя е нараствала средно с 5,5 процента годишно.

Политическата подмяна на дневния ред

На половин час път с кола от Капалъ чарши, от другата страна на "Златния рог", вицепремиерът Мехмет Шимшек дава пресконференция в един от най-луксозните хотели в града. Независимо, че е посветена на икономическото развитие на страната, Шимшек пуска няколко стрели към Европа: "Нашите европейски приятели знаят само отдалече да ни дават съвети, но не идват тук, за да видят какви травматични събития преживява Турция днес. Чувам едно и също: полицейски акции, вълни от арести и т.н. - само критики. Европейците не знаят друго, освен да говорят за ерозиращата правова държава", гневи се турският вицепремиер. Според него, това е скандално. "Сякаш Турция е останала без съдебни контролни органи", добавя той.

"В Турция икономиката и политиката са тясно свързани. Дълго преди опита за преврат при нас беше пълно с привърженици на движението на Гюлен", казва шефът на Истанбулската борса Химет Карадаг. Вместо да го вълнуват теми като историческото обезценяване на турската лира или спадът на вътрешното потребление с над 3 процента, той кълне хората на Гюлен като за пучисти. Разбира се, Карадаг не остава длъжен и на европейците: "Погледнете какво прави ЕС - сътрудничи си с една терористична организация като ПКК и вижда в нея алтернатива на цяла Турция, макар да говорим за една организация с има-няма 300 привърженици."

Европа - първи търговски партньор

Професорът по икономика от Истанбулския университет Еге Язган не приема тези аргументи. Той е загрижен за спада на преките чуждестранни инвестиции, които през първата половина от годината са намалели наполовина. "Европа е най-важният пазар за турски стоки и има огромно значение за Турция като финансов пазар. Турция е силно зависима от преките чуждестранни инвестиции и много сектори страдат от липсата на инвестиции. В същото време никой не прави икономии", казва той.

Турската икономика е силно зависима и от вътрешното потребление. Според официалната статистическа служба на страната TÜIK, потреблението се е свило с повече от три процента.

В турския автомобилен концерн Ford Otosan се опитват да гледат по-спокойно на политическите събития в страната. Той е джойнт венчър между американската Ford и турския "Коч холдинг", които имат равни дялове собственост. В завода в град Гьолджюк се произвеждат микробусите Форд Транзит. Зам.-директорът Огюз Топракоглу споделя, че хората във фирмата не се притесняват от вътрешнополитическата ситуация в страната. "Ние изнасяме 80 процента от нашите автомобили за европейския пазар, водещ производител сме на товарни леки коли в Турция. Затова нямаме притеснения и за вътрешния пазар. През 2015 година достигнахме рекорд от 1 милион произведени автомобила. По всичко изглежда, че и през тази година ще повторим този успех."

Президентска държава

Преките чуждестранни инвестиции намаляват, турската лира девалвира, износът не върви, а туризмът запада. Но вицепремиерът Мехмет Шимшек крие един коз за решаване на икономическата криза, който изважда в самия край на пресконференцията си: "Политическата нестабилност води до несигурност. Вярвам, че ние ще възстановим тази стабилност, когато Турция стане президентска държава."

А управляващите хич не се шегуват - партията на президента Реджеп Ердоган (ПСР) вече внесе в парламента, заедно с националистическата "Партия на националното действие", съответния проектозакон за промяна на турската конституция. Междувременно "Мудис" понижи кредитния рейтинг на страната. Анализаторите на рейтинговата агенция обосноваха решението си с политическата ситуация в страната и действията на турското правителство след потушения опит за преврат през миналото лято.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Crusader

    22 4 Отговор
    Скоро ще останат само козите в Анадола..
  • 2 Хасан

    11 28 Отговор
    Идете в моловете да видите..!!особенно събота и неделя се чака на опашка да се влезе.. Поредната антитурска пропаганда на режима на баба Меркел, която заля Европа с бежанци
  • 3 Киро

    28 4 Отговор
    Хасанчо, тролче на на гаДОСТ, не е зле да идеш и ти, да видиш колко лесно вече се кара в Истанбул и как пазарите са почти празни.
    А за туризма да не говорим.
    Скоро ше виете от режима на ердогрух.
    Тръгне ли някой много да се прави на ербап и скоро икономиката му стремглаво потъва.
    Пример - вашите нови приятели.
  • 4 Гого

    23 12 Отговор
    Горките Турци с минимална заплата от 400 евро да ги ожалиш. А какво ли да кажат нашите богати пенсионери с пенсия 70 евро и работещите с 230 евро дето и за сметките да си платиш не стигат!

    Коментиран от #5, #6

  • 5 Киро

    21 6 Отговор

    До коментар #4 от "Гого":

    Хахааа, минимална заплата в Турция от 400 Евро?

    Тоя виц кога ти го казаха, като ходи на сюнет ли?

    Масово разни по-нископлатени хора в Истанбул работят за по 800-1000 ЛИРИ! Я виж курса на лирата колко е!
    А в Анадола и дълбоката провинция е много по-ниско заплащането!

    Хасанчо, пиши си с твоя ник, не се прави на други, прозрачен си!

    Коментиран от #8

  • 6 гост

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "Гого":

    1 BGN =0.51129 EUR / 1 TRY =0.26302 EUR / 1000TRY х 0.26302 EUR=263.02 EUR
  • 7 mediator37

    22 1 Отговор
    Както в Западна Европа, така и в Турция животът вече не е същият. В смисъл, че вече е много по-гаден от преди. И никога няма да се върнат онези спокойни времена, защото пришълците НИКОГА НЯМА ДА СИ ОТИДАТ.
    Потенциалните туристи от цял свят разбраха, след избитите 39 в дискотеката, че именно западният , т.е. нашият начин на живот, е обект на терористите. Няма как повече Турция да бъде онзи туристически рай, въпреки добрата храна, любезното обслужване, приличните условия на настаняване и ниските цени- спомени от минали години. Хората ги е страх. Край с турския туризъм.
  • 8 до цар киро

    3 7 Отговор

    До коментар #5 от "Киро":

    кой работи за 1000 лири там бе хайван.МИНИМАЛНАТА ПЕНСИЯ
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Хасан

    10 7 Отговор
    Аз не съм трол.. Просто искам турци и българи да си живеят добре, в комшулук.. Те да идват в Банско, българите да имат на Кушадасъ. Все пак благодарение на евтините турски храни не умряхме от глад през 90 те.
  • 11 1234

    17 2 Отговор
    Никога не съм бил за Турците ,но когато фактите говорят трябва да се мълчи ! Една държава,която може да издържа над 650 хилядна редовна армия, да си пенсионира мъжете на 45 г и жените на 40 г с минимална пенсия от 400евро и трудов стаж 25 г мисля ,че икономиката им не е по лоша от нашата! Една равносметка ,ние също сме Натовска държава ,но нямаме нито един войник редовна армия, да не говорим за другата военна техника, която е на изчезване! Заводи , фабрики , предприятия , които заливаха Европа със стоки изчезнаха. Младите ,знаещи , можещи и кадърни хора напуснаха страната ни заради икономиката ни! За да се вземе пенсия в България трябва да се работи 40 г ,ако има работа и късмет разбира се и то за 80 евро с ,които ще се купуват стоки от слабата Турска икономика ! Както писах в началото Турция никак не ми е по сърце, но искрено се моля ,някога нашата икономика пони да се доближи до тяхната.

    Коментиран от #13

  • 12 Shmeker

    10 3 Отговор
    Тва са глупости, спад 2% . Турция не разчита на туризъм.

    Някой ходил ли е в азиатската част след Истанбул? По магистралата има 200 км. заводи от двете страни. По-нататък не съм ходил
  • 13 БАТМАН

    4 6 Отговор

    До коментар #11 от "1234":

    ...ха ха ха.... ето до кво води 50 г. социализъм и ... една почивка в Турция ... ха ха ха... Заводи, фабрики, предприятия, (в България по времето на соца) които са заливали Европа със стоки.... (ку-ку, ку-ку) ... ха ха ха . /Е как да не се смея са кажете ми? ..../ Били сме имали армия.... имали сме.... ама да пази СССР да не се разпадне ;-).
    ...............
    Иначе по темата.... На къде може да отиде турската икономика? Кой се репчи на запада му скача еврото и долара..... стара руска поговорка .... ха ха ха.... Отговора е само един - надолу!
  • 14 Киро

    8 2 Отговор
    Турската икономика е сходна с Българската - съдейки по БВП / покупателна способност / човек.

    И това, че не разчита на туризма, може да го каже само един лаик (меко казано).

    Турската икономика се издържа от селско стопанство и производство на храни / туризъм / лека индустрия и услуги.

    И понеже някои много се възбуждат от "многото заводи" - само за инфо - Турция е нетен вносител, а не нетен износител.
    Тоест - износа и е по-малко от вноса.

    Туризмът играе основна роля в икономиката, покрай него спадат и другите отрасли - така де, като ги няма туристите се яде, пътува по-малко, по-малко услуги, транспорт и тн.
    А с по-малкото доходи и хората купуват по-малко и всичко тръгва на минус. Простичко.

    А кой взима 1000 лири ли? Ми всеки продавач в магазинче в Истанбул, работник без образование и подобни.

    А за пенсиите не се напиняйте толкова, щото не е лесно да се пенсионираш в Турция, при положение, че масово се работи без документи / осигуровки!
    Те нямат дори система за събиране на данъци, като ДДС, например.
    И как да имат, как да събират ДДС от начина им на правене на бизнес - като някой изсипе чувала с чорапи на тротоара и почне да продава...

    Коментиран от #21

  • 15 знаещият

    9 4 Отговор
    Турците произвеждат почти всичко.Като се започне от игли за шиене,дрехи .леки коли,камиони и се завърши със самолети...Несериозно е статия претендираща да анализира турската икономика да започва със " Хасан държи малък магазин на Капалъ чарши''...Ужас ,бе бай Хасане ,к'во ще ги правиш сега тези алтъни?
  • 16 1234

    9 5 Отговор
    До коментара на батман. По Изказването ти си личи , че си роден по време на така наречената демокрация. Иначе щеше да знаеш, че през 70- те години в Пловдив се произвеждаше леки автомобили Булгар Рено,в Ловеч се правеха мотоциклети и мотопеди, събираха се москвичи! Във Варна се правеха кораби, в Шумен се произвеждаха товарни автомобили Мадара, в Преслав се правеха ремаркета , в София вагони ! Да си чувал за Българските мотокари, които се изнасяха не само в Европа ,а и по цял свят или да си чувал за Гиганти, като Кремиковци ,Девня , Димитров град ,Дебелт и много други за, които няма да ми стигне цял ден да ги изброя! И не се ли запитваш , къде е отивала тяхната продукция ? Да ти кажа ли , че България по времето на СОЦА беше трета в Европа по производство на селско стопанска продукция? Колкото и да ти се струва абсурдно през соца в България беше РАЙ! Що се отнася до армията ни, тя никога не е пазила Съветската, напротив те пазеха нашата, и имахме 30 хилядна редовна армия, имахме танкове, които демокрацията хариза на Македонците, имахме самолети от които сега има само няколко без мотори с една дума всичко си имахме. Между другото чувал ли си , че през 1945 г , когато американци и англичани разрушават София именно тази армия на ,която се присмиваш е защитавала честа и сигурността на България? Ако прочетеш малко историята на нашата армия ще разбереш какви подвизи и геройства е вършила. Ти миналото не го знаеш, а бъдещето го виждаш далече зад океана в онази

    Коментиран от #17

  • 17 стоян георгиев

    8 9 Отговор

    До коментар #16 от "1234":

    аз обаче бях роден по онова време и престани да лъжеш момчето!произвеждаха се никому не нужни боклуци дето се продаваха по задължение,а след като спряха да задължават въпросните фалираха.като токлова много е произвеждала страната що народа все беше на купони и без ток,все в недоимък и мизерия?опашки за хляб,за телевизори ,за панталони за салам...били голяма работа електрокарите ,смях японците ги купуваха за скраб и в момента в които замениха противотежеста от метал с бетон спряха да ги купуват даже върнаха последните пратки.произвеждали сме много селскостопанска продукция ,а имаше недоимък на месо за колбаси да не говорим.домати през зимата само по филмите .един вид хляб свършващ до обяд,един вид кисело и един вид прясно мляко пак свършващи до обяд ,оскъдица на квото се сетиш,но иначе хвалби до небето!през соца бяхме окупирани от съветската армия ,тя ни пазеше от нас самите,подобна окупация имаше в цяла източна европа руснаците изтрепаха заедно с българските комунисти целия елит на страната в пъти повече от въпросните убити от бомбандировките и въпросните бомбандировки не са през 1945 година.българската армия под съветска власт не е вършила никакви героиства .
  • 18 Киро

    8 0 Отговор
    До "знаещият":

    То и Индия произвежда "всичко", като Турция и кво от това?!
    Винаги е имало практика нискотехнологично производство да се прави и аутсорсва в такива държави, където има колкото искаш необразовано население да бичи по цял ден на поточните линии!

    И още веднъж да ти повторя, че не си разбрал - вносът на Турция е по-голям от износа и.
  • 19 Сезгин

    3 2 Отговор
    Минималната заплата в Турция е 1200 лири.едно евро е 3.40 лири,значи 350 евро.Недейте да говорите глупости

    Коментиран от #20

  • 20 onq s konq

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "Сезгин":

    Да ,така е-мин заплата в Турция от януари мин. година е 1300 лири,което е около 790лв но...още същия месец /януари 2016г/ без работа са останали 370 хил души,точно от средния и дребен бизнес.
  • 21 ААА

    4 2 Отговор

    До коментар #14 от "Киро":

    Не знам дали е смешно,или тъжно, но като видя ,как представители на една умираща държава ,да обсъждат Турция,с 80 мл. младо население, с 14 икономика в света. С армия, с пътища , площади, с големи инфраструктурни проекти(дали са по европейски помощи) ,полиция и ред. И най-важното-ТАМ ВСЕКИ Е ОСТАВЕН ДА РАБОТИ. От най-малкият ,до най-големият. Най-правилната стратегия,за малък и среден бизнес. Единствено плащаш си патента,и спира да те интересува повече ,кой ще идва друг да те ограбва. В България ,за да започнеш малък бизнес , трябва серия от плащания. На адвокат, на консултант ,на счетоводител,ХЕИ ,вадене на милиони документи ,бележки ,разрешителни ,и други ,един двукрилен гардероб пълен с бумаги. Тая държава само от хартия не може да прокопса. И всичко това в условията на малък и остърган пазар. Вече за да извадиш документи и разрешително за строеж на малка двуетажна къща ,не могат да те оправят 14 000 лв. И каква файда че данъка печалба е 10 % , като се убиваш да плащаш и да храниш един куп паразити, защото така е устроена нашата анти-икономика. И на мнозина не им издържат нервите ,и изчезват в чужбина,и с това правят проблемите в държавата още по-тежки. А оставащите ,трябва да храним , все по тежката и тромава държавна машина , заедно с "интегрираните" роми. В Турция съм ходил много пъти,имам и приятели там. Улиците са почернели от хора, магазините и кръчмите се пръскат по шевовете. Всеки нещо работи и прави,само да не дойдат там български управници-

    Коментиран от #22, #23

  • 22 ААА

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "ААА":

    Само да не дойдат там български управници-Е.А ИМ СА М....ТА.
  • 23 Дядо поп

    2 1 Отговор

    До коментар #21 от "ААА":

    По-добър коментар от твоя няма,и ако някой направи партия
    защищаваща тезите ти ще гласувам от сърце за него,защото
    никой в БГ не прави сметка какви трябва да са регулациите
    съответстващи на брой хора и бизнес,т.,е. брой чиновници
    на хората,който не са на държавна ясла.
    А иначе турците да си се оправят сами,те могат само да са ни
    пример за едно или друго.

    Коментиран от #25

  • 24 баба мюмюница

    0 0 Отговор
    Радикалната дясна партия на "сивите вълци" въобще не е национална, както пише в текста на Факти.бг, а е националистическа, та даже и шовинистична, освен това тя не е партия на "действието", а на "движението" - още в края на 70-те години турските нацисти я превърнаха в движение. Така че, името й е Партия на н а ц и о н а л и с т и ч е с к о т о д в и ж е н и е!! И винаги е била патерица на ретроградната власт в страната!Няма значение колко светска и колко ислямистска е тази власт.

    Коментиран от #27

  • 25 пак баба мюмюница

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Дядо поп":

    Сега забелязах, че статията е препечатка от Дойче веле. То, от тях не може да се чака обективност, де. Извинявам се на Факти.бг, но пък те можеха да се позаинтересуват за действителното състояние на нещата.
  • 26 Димитър

    1 0 Отговор
    Турската икономика върви стремглаво надолу! Много артък приказки изприказвахте, но няма как да заобикалите истината!
  • 27 Крилья Советов

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "баба мюмюница":

    "Радикалната дясна партия" "Сиви вълци" нито е партия, нито е дясна. Крайнолява е и освен, че е движение официално обявено извън закона, всъщност е терористична организация. На турски "Бозкурт". Отделен въпрос е какво значи "ретрограден" в политиката, защото национално движение, което не е регистрирано според законите на страната, не може да се превърне в официална партия. Неофициално обаче подкрепа има и то сериозна, включително и от средите на властта.

    Колкото до стремглавото вървене на турската икономика надолу, трябва да кажем, че специално Дойче веле постоянно си измисля въображаеми опасности, върху които да акцентира. После въображаемите опасности сами се опровергават и Дойче веле засипва читателя с нова порция въображаеми опасности.