Last news in Fakti

11 Ноември, 2011 22:12 1 958 0

Брюксел: Българи и румънци не са заплаха за трудовия пазар

  • ек-
  • брюксел-
  • работници
Брюксел: Българи и румънци не са заплаха за трудовия пазар - 1
Снимка: БГНЕС

Работниците от България и Румъния не са заплаха за трудовия пазар на Европейския съюз, сочи доклад на Европейската комисия (ЕК). В него се подчертава положителната роля на мобилните работници за икономиките на приемащите държави.

Работниците от двете страни са дали приноса си към обогатяването на комбинацията от професионални умения и са заели свободни места в сектори и професии с недостиг на работна ръка, например в строителството, домашните услуги и ресторантьорството.

Основно мигриралите работници от България и Румъния се насочват към Италия и Испания, като в края на 2010 г. два пъти повече българи и румънци (2,9 млн.) са пребивавали на територията на друга страна в ЕС, в сравнение с 2006 година. Същевременно в процентно съотношение българите и румънците, пребиваващи в държава от останалата част на ЕС, съставляват едва 0,6 на сто от общия брой на населението в приемащата страна.

Проучвания в т. нар. "стари" страни от ЕС показват, че трудовите възнаграждения са едва 0,28 на сто по-ниски, отколкото щяха да бъдат без мобилността на работниците от България и Румъния. В доклада се посочва, че няма данни мобилните граждани в рамките на ЕС да се възползват прекомерно от социалните помощи, както и че въздействието на потоците от работници оказва подобрение върху публичните финанси на приемащите държави.

Докладът ще послужи за основа, на която Съветът ще разгледа практическия ефект на преходните разпоредби за свободното движение на български и румънски работници. Окончателно ограниченията за наемането на българи и румънци на работа в 10 страни от ЕС, които на този етап поддържат по-трудни процедури, е предвидено да отпаднат не по-късно от 1 януари 2014 година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА