Last news in Fakti

16 Ноември, 2011 14:08 1 245 1

Холандия отлага с 2 години приемането на БГ работници

  • холандия-
  • работници-
  • трудов пазар

Предложението ще бъде обсъдено от правителството в петък

Холандският министър на социалните въпроси Хенк Камп ще предложи с още две години да бъде отложено отварянето на пазара на труда в страната за граждани на Румъния и България, предаде информационното издание „Дъч нюз”. Очаква се предложението да бъде обсъдено от кабинета в петък.

Камп иска румънците и българите да бъдат наемани на работа, която не може да бъде изпълнявана от друг гражданин на ЕС.

Това лято той спря фермерите да наемат сезонни работници за бране на плодове от двете страни, като заяви, че тази работа трябва да бъде дадена на безработни холандци. Холандия наложи и вето на присъединяването на Румъния и България към Шенген.

В края на октомври Европейският парламент поиска българи и румънци да могат да работят свободно на Стария континент. В специална резолюция евродепутатите призоваха пазарът на труда да се отвори до края на тази година.

Десет от страните-членки на ЕС прилагат ограничения. Това са Австрия, Белгия, Великобритания, Германия, Ирландия, Италия, Люксембург, Малта, Франция и Холандия. Тези рестрикции важат от 2007 година с влизането ни в Европейския съюз.

Срокът им е пет години и изтича 2012-а. Тази забрана може да бъде удължена с още две години, ако тези страни дадат пред Европейската комисия конкретни доказателства, че това се налага. Такива доводи няма и затова е редно ограниченията да отпаднат.

Сега, за да работят в някоя от тези държави, българите и румънците кандидатстват за специално разрешително. Освен това нашите граждани се допускат в точно определени сектори за определен период и то ако няма по-подходящ кандидат за свободната позиция от съответната държава.

Резолюцията на Европарламента няма задължаващ характер, но европейските правила все пак налагат график за окончателно отваряне на трудовия пазар до 2014 година. През декември изтича вторият преходен период за пълното отваряне на европейския трудов пазар за българи и румънци, като се очаква до края на годината те да паднат.  

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БГ

    0 0 Отговор
    Страхотно подредена държава,за съжаление на основание личните карти те не правят разлика за Българи и небългари по произход но БГ граждани,а основно вторите сринаха имиджа на жадните за работа и квалифицирани Българи /мургавата багра ни изигра за пореден път лоша шега - гадно но тук продължават да стимулират тяхната популация /