19 Септември, 2018 13:21 5 028 15

Чехия: Еврозоната унижава България

  • евро-
  • еврозоната-
  • чехия

Разходите за присъединяване към Еврозоната сега на практика са възпиращи, пише Моймир Хампл

Лятото донесе новина за България, която е от значение не само за балканската страна, а за всяка страна членка на ЕС, която не е договорила възможност за неучастие в Еврозоната. Преговорите за присъединяване на България към зоната на единната валута приключиха с „доброволното“ съгласие от страната, поне на хартия, с унизителен списък с условия, които ще я задължат наред с други държави, които ще приемат еврото в бъдеще, да поеме голям дял от разходите за Еврозоната, преди да знае кога и дори дали ще бъде приета в блока. Нито едно правителство с поне малко достойнство не би могло да приеме тези условия, пише заместник - гуверньорът на Чешката национална банка Моймир Хампл в статия, публикувана в онлайн изданието omfif.org.

От 1997 г. българският лев е привързан първо към германската марка, а след това към еврото въз основа на споразумение за валутен борд. Това означава, че България няма суверенна парична политика, а пасивно приема позицията на Франкфурт в тази област. Следователно тя няма нито парична автономия, нито място на масата, на която се вземат решенията за паричната политика. Същото важеше и за Естония и Литва, преди да приемат еврото съответно през 2011 и 2015 г.

На хартия нищо не може да спре България да се присъедини към Еврозоната. За разлика от много настоящи страни членки, България отговаря напълно на ключовите критерии от Маастрихт за държавните финанси и лихвените проценти. Остава формалното изискване за престой в Механизма на обменните курсове (ERM II), за да демонстрира стабилността на валутата си спрямо еврото за период от поне две години. Това няма да е проблем за страна, чиято валута е напълно привързана към еврото, откакто то съществува.

Проблемът на България е, че много технократи и политици просто не искат страната в Еврозоната, поне не и в обозримо бъдеще. Но тъй като България отговаря на критериите от Маастрихт, трябва да бъдат подготвени нови условия. Точно тук се намесва ERMII – за да се присъедини, страната се нуждае от съгласието на Европейската централна банка и страните членки на Еврозоната плюс Дания (единствената страна извън Еврозоната в ERM II, въпреки че парадоксално има възможност за неучастие). Следователно неофициално на България от дълго време беше заявявано, че не трябва дори да опитва да влиза в тази чакалня за Еврозоната.

Но тогава дойде 2018 г., а с нея и първото председателство на България на Съвета на ЕС. Освен това председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер започна да твърди публично, че предназначението на еврото е да се превърне във валута на ЕС като цяло. Съобразявайки се с това, България обяви с големи фанфари намерението си да влезе в ERM II тази година.

Но последвалите преговори приключиха с унизителен и безпрецедентен списък с изисквания, които България трябва „доброволно“ да спази, за да се присъедини към ERM II едва през 2019 г. Страната обеща да се откаже от наблюдението на ключови банки и да се присъедини към банковия съюз, да плаща вноска в Европейския стабилизационен механизъм и да позволи на ЕЦБ да извърши цялостна оценка и одит на финансовия й сектор. Фактът, че България беше принудена да поеме тези ангажименти като условие за присъединяване към ERM II позволи на опонентите й да намерят още причини в бъдеще защо страната все още не е готова за пълноправно членство в Еврозоната.
Най-любопитно за страните извън Еврозоната и ERM II (като Чехия, Полша, Швеция, Румъния и други) е изречението в края на изявлението, публикувано от финансовите министри на Еврозоната на 12 юли.

С оглед „равното третиране“ министрите очакват всяка страна, която иска да участва в ERM II, да поеме доброволно същите ангажименти като България. Следователно дългогодишните усилия на страната да приеме еврото означават, че всички останали страни кандидати ще трябва да се откажат от наблюдението на банките и да покриват разходите на Европейския стабилизационен механизъм, дълги години преди евентуално да станат пълноправни членки на Еврозоната.

От гледна точка на страна като Чехия последицата от опита на България е, че трудно можем да си представим правителство с достатъчно самоуважение дори да помисли да поеме по пътя към Еврозоната. Разходите вече бяха високи, но от лятото насам те на практика са възпиращи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Перър

    54 7 Отговор
    Прави са хората ама къде са нашите лолитици. Стамболов сигурно се върти в гроба
  • 2 Иван

    44 2 Отговор
    Прави са за себи си-имат икономика,защото са в общи линии в орбитат на германската икономика, имат и солиден предполагам банков контрол и не им трябва друг да им се меси. В нашите бай ганьовски условия в крайна сметка е може би по-добре да имаме контрол отвън, като е ясно, че сами не можем. А и за икномика като българската, в дългосрочен аспект се предполага, че ще е добре. Ако можехме да сме кат отях и ние щяхм еда си вирим носовете, но на осрания пейзаж в БГ нямаме тази възможност.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ОПРАВЯЙТЕ СЕ

    6 26 Отговор
    Дреммммммими
    АЗ ОТДАВНА ЖИВЕЯ В ОСЛО, МИСЛЕТЕ МУ ВИЕ ДЕТО ВРЪЗВАТЕ ЕДВАМ ДВАТА КРАЯ.
    ЩЕ СЕ ПОЛУЧИ БОЛЕН ЗДРАВ НОСИ, НЕ: беден богат носи на гърба си. ТАКА СЕ ПОЛУЧАВА КОЙТО Е РАЗКРАЧЕН.
    ЛОШО ЗА МЛАДИТЕ, И СЕГА --- куфарчето и терминал 2 о време.

    Коментиран от #10

  • 5 Чоко и Боко

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "гнида":

    Що ? Те са си Добре !! , Даже Доста Добре !!
  • 6 Bubbles

    9 9 Отговор
    Айде сега костовистите да дойда да обясняват как вожда им спасил българската икономика!
  • 7 РАЗОЧОРОВАНИЕ И ПОУКА

    25 2 Отговор
    Нашите управници ни докараха до тук, ние сами се унижаваме с тези заплати и пенсийи.
    Виждаме до къде стигнаха бившите соц държави, ниШто не стаа от назе.
    Никога сами не поем да се оправиме, все некой трябва да ни оправи.
    И СЕГА ЧАКАМЕ И ТЪРСИМ НЯКОЙ ДА НИ ООООПРАВИ
  • 8 456

    19 8 Отговор
    Тиквооо, четеш ли? Срам ме хвана . ОСТАВКА.
  • 9 onq s konq

    11 11 Отговор
    Колкото и да е странно,Чехия се е загрижила за България БЕЗ ДА Е МОЛЕНА ЗА ТОВА.Което народът определя като "Плачене на чужд гроб".Авторът на статията -чехът Хампл-споменава,че между НЕчленовете на Еврозоната са както България,така и Полша,Румъния и Чехия/Швеция си е друга бира/ и ВСИЧКИ ТЕ са подали официални молби за влизане в Зоната.И да каже Чеха-след като на България са предложени въпросните "унизителни" допълнителни условия и НИЕ ГИ ПРИЕМАМЕ,ЗНАЧИ ЛИ ЧЕ ЧЕХИЯ ЩЕ СЕ ЯДОСА И ЩЕ ОТТЕГЛИ МОЛБАТА СИ ЗА ЧЛЕНСТВО...защото същите условия ще бъдат предложени и на ТЯХ!?ЯСНО И ТОЧНО-"ДА" ИЛИ "НЕ"?

    Коментиран от #13, #14

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Анонимен

    20 7 Отговор
    Ние сами се унижаваме...Никой не ни кара да се навираме между шамарите.Не ни трябва евро ...имаме си стабилна парична еденица лева.
    На който му трябва евро да си го купи и харчи ...
    Без еврото сме в батака ..а с него ще затънем в блатото.Явно се мисли само как още и от къде да се краде и богатите да са по богати ...Това ще я основната причина да се натискат някои .. там където не ни е мястото .Най бедната и в края на влаковата композиция сме без да знаем за къде пътуваме..но и ние дигаме крак да ни подковавът..Резил!!!И срам!!!Всичкото оправихме че и за това се натискаме.
  • 12 ДОКО

    11 5 Отговор
    НЕ Е ТАКА БЪЛГАРИЯ СЕ УНИЖАВА ОТ ПАРТИЯТА МАФИЯ НАРЕЧЕНА ГЕРБ И НАЧЕЛО С УДОБНИЯТ ГЕНЕРАЛ БОКО ТЪПОКО..И ЦЕЦКО УШКО ПОДСЛУШКО..
  • 13 Иван

    11 4 Отговор

    До коментар #9 от "onq s konq":

    Магаре, нищо не вдяваш! Никоя от посочените страни не е подавала молба за приемане в Еврозоната, макар да е имала възможност да го направи много преди нас. Чехът, за когото говориш, е гуверньор (управител) на Централната банка на Чехия и доста компетентен специалист. Не става дума за загриженост за България, а че ще трябва всички бъдещи кандидати да спазват условията, при които България ще се приема в Еврозоната. Това е големият проблем на чехите! Те не искат да плащат излишно за Еврозоната, преди реално да влязат там. Брюксел обаче настоява точно за това. За нас е казано просто и ясно - не разполагаме с валутен суверенитет и сме в подчинена позиция, а на всичко отгоре приемането ни в Еврозоната може да се протака невероятно дълго, но ще плащаме, все едно сме членки на същата зона...Самите чехи едва ли ще се присъединят скоро, защото не им и трябва... Твърде скъпо е!
  • 14 45643

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "onq s konq":

    Те чехите и за двойния стандарт на храните ни отвориха очите, ама ти и твоите герберски вождове пак сте неблагодарни. Неблагодарна нация сме, може би най-неблагодарната на света.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.