7 Ноември, 2018 22:00 2 290 8

АЕЦ "Козлодуй" с 69% ръст на печалбата

  • аец козлодуй-
  • печалба-
  • дружества-
  • енергетика

Атомната централа има по сметки на дружеството 417 млн. лв., като това е увеличение с 227,5 млн. лв.

АЕЦ "Козлодуй" с 69% ръст на печалбата - 1

АЕЦ "Козлодуй" отчита 69% ръст на печалбата за първите три тримесечия на тази година в сравнение със същия период на миналата. До края на септември 2018 г. печалбата достига 169. 6 млн. лв. спрямо 101 млн. лв. за година по-рано. Това показва отчетът на дружеството за първите 9 месеца на годината, пише в. „24 часа“.

Атомната централа има по сметки на дружеството 417 млн. лв., като това е увеличение с 227,5 млн. лв., сравнено с предходната година.

Печалбата на Българския енергиен холдинг, в чийто състав влиза и АЕЦ "Козлодуй", е 134,3 млн. лв. спрямо 116,2 млн. лв. за година по-рано.

"Булгартрансгаз" отчита увеличение на печалбата с близо 20 млн. лв. на годишна база, като тя достига 68,8 млн. лв. Към 30 септември 2018 г. 484,19 млн. лв. са наличните средства на дружеството, като увеличението е с 54,43% спрямо същия период на м.г.

След кратък период, в който Националната електрическа компания отчиташе печалба, сега тя е на загуба в размер на 153,4 млн. лв.

Рекордьор по загуби в енергетиката обаче е държавната ТЕЦ "Марица-изток 2". Към 30 септември 2018 г. отрицателният финансов резултат е 260,4 млн. лв. Основна причина са разходите за квоти за емисии, струващи 259,1 млн. лв., което е близо 3 пъти увеличение спрямо 89,1 млн. лв. за същия период на 2017-а.

Спад на печалбата отчита и Електроенергийният системен оператор. За третото тримесечие този спад е 18 млн. лв.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 брей

    8 1 Отговор
    Всички на печалба, банки, централи, сигурно и рафинерии, но си траят! Да вземат да намалят таксите, понижат цените, вдигнат лихвите, че да не станат после на загуба, като пациентите хвърлят топа или си бият шута...
  • 2 Енергетик

    14 1 Отговор
    Никъде по целия свят няма АРЦ на загуба! Козлодуй не прави изключение! Само разни платени клакьори на управляващите правиха опити да ни обеждават в обратното!

    Коментиран от #4, #5

  • 3 К.К.

    1 2 Отговор
    Като и направят една профилактика другата година братушките с презареждане с гориво и печалбата ще се стопи до една четвърт.
  • 4 Батката-Баш майстора

    4 4 Отговор

    До коментар #2 от "Енергетик":

    Енергитик ли си, кибик ли си? Справка Фукушима, Чернобил.
  • 5 Да да

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Енергетик":

    На печалба, защото не са смята първоначалната инвестиция! При €10 молиарда за стриеж, без лихвите се падат по 500 мил. лв. за 40 години! И това е всяка година без изккючение! С лихвите са 600 мил. лв.! Та колко викаш са на печалба? И сметни колко ФЕЦ, ВятърниЕЦ и ВодниЕЦ могат да се построят с 10 милиарда?

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Миризлив Пор

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Да да":

    Много лесно се смята "виж за 10 милиарда колко може да се построи" НО никой не поглежда каква е цената на вятърния или слънчевия ток. Ако ти вдигнат тока 3-4 пъти друга песен ще запееш.

    Коментиран от #8

  • 8 стоян георгиев

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Миризлив Пор":

    веитата стават все по-евтини ,а аец все по- скъп!!реално запада не случаино прави все повече веита и все по-малко аец.тенденцията е соларите да паднат до много ниски пари.идеята поне на запад е множество малки веита да компенсират аец а,а базата да се прави от газови турбини.при нас е проблем с газовите турбини заради скъпата руска газ.