13 Март, 2019 12:37 3 200 4

Емигранти бързат да си върнат данъци от Великобритания

  • брекзит-
  • работещи-
  • данъци-
  • емигранти-
  • великобритания-
  • българия
Емигранти бързат да си върнат данъци от Великобритания - 1
Снимка: Shutterstock

Все още не е ясно какво ще се случи с хилядите хора, работещи във Великобритания след Брекзит и 29 март 2019 г. , когато е и официалната дата за оттеглянето на страната от Европейския съюз. Остава малко време и липсва информация при какви условия ще се случи това. Българските граждани и емигрантите от други страни, които са работили във Великобритания, имат много въпроси относно възстановяването на техните данъци.

„Имаме много запитвания, хората се интересуват дали ще бъде възможно възстановяването на данъците при същите условия в бъдеще. Връщащите се емигранти също подават документи за възстановяване на данъци по-интензивно в сравнение с предишни години. Да се каже, че хората са уплашени, би било пресилено, но наистина се усеща тревога или безпокойство от връщащите се емигранти”, казва Росен Ковачев, мениджър на RT Tax България. Въпреки това, има повече въпроси, отколкото отговори за процедурата след влизането в сила на Брекзит.

До момента данъчният орган на Обединеното кралство не е предоставил актуална информация за промените в процеса на възстановяване на данъци. „За съжаление не можем да потвърдим или да отречем, че след 29-ти март ще бъде невъзможно да се възстановят данъците. Нямаме такава информация. Въпреки това, приканваме хората, които са работили във Великобритания през последните 5 години, да започнат възстановяване на данъци преди Брекзит да влезе в сила. Има голяма вероятност да няма значителни промени, но тъй като няма гаранция, по-добре е да се справим с всички формалности навреме”, споделя Ковачев.

Съгласно действащото законодателство, данъчната година в Обединеното кралство започва на 6-ти април. Българите, които са работили там и са се върнали в България, могат да си възстановят данъците за последните 5 години, така че тази година е възможно да се кандидатства за възстановяване за периода преди 2014 г. Средно около 860 EUR се връщат на човек от надвнесен данък. Различна процедура се прилага за самоосигуряващите се лица, които трябва да подават данъчни декларации всяка година до 31 януари. Самоосигуряващите се лица трябва да попълват данъчни декларации без изключения, дори ако са регистрирани като „самоосигуряващи се лица“, но не са работили във Великобритания. Пропускането на сроковете води до глоби за закъснения, започващи от 100 паунда на месец. Няма информация дали данъчните закони ще се променят за самоосигуряващите се лица след влизането в сила на Брекзит. В момента, в Англия живеят около 80 000 българи. Според специалистите хората, които са засегнати пряко от Брекзит, имат няколко възможности за бъдещето - да се върнат в България, да емигрират в по-богати страни от Европейския съюз или да останат там и да обмислят да получат паспорт от Великобритания.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    6 1 Отговор
    Дайте информация как се връщат данъци на хора, които вече са в България.
  • 2 Иванчо

    9 6 Отговор
    Прави ми впечатление, че все повече екземпляри изповдяват анти ЕС възгледи, но същевременно, всички от тях се облагодетелстват от предимствата, които ЕС дава, например: свободно пътуваш из цивилизования свят, работиш, после получаваш европейска пенсия, обаче после Бай Ганя вика "съсипаха ни с тоя ЕС".
  • 3 Ееее

    4 4 Отговор
    И коя е по-богата страна от Англия да ми кажете че да емигрирам там?🤔
  • 4 Бай Ганю

    1 1 Отговор
    Ами в статията е посочено името на фирмата която се занимава с това. Обади им се и ще получиш инфо. Интернет ако знаеш кво е значи си чувал за чичко Гугъл. 21 век сме ЦЪРВУЛ.