Last news in Fakti

31 Юли, 2019 08:49 6 259 14

Колко хора получават германски пенсии в България?

  • пенсия-
  • пенсии-
  • германия-
  • пенсионери-
  • българия

Все повече германци избират да прекарат старините си извън Германия. За това говорят и трансферите на германски пенсии към чужбина, чийто брой за 20 години се е удвоил. Най-голям ръст отбелязва България - с 2 800%

Колко хора получават германски пенсии в България? - 1

Все повече германци след излизане в пенсия не могат да запазят стандарта си на живот. И трябва да се отказват от какво ли не: от автомобил, от пътешествия, от култура. В Източна Европа обаче с германската пенсия се живее доста по-охолно.

В България животът е двойно по-евтин, твърдят репортерите на тв-канал ZDF и дават пример с имотите: къща може да се купи дори за 5 000 евро. Същото се твърди и в серия от публикации в „Ди Цайт". Седмичникът цитира службата Евростат, според която средният доход в България възлиза на по-малко от 500 евро. Литър бензин струва около едно евро, наемите са ниски, цените на недвижимите имоти – също, пише вестникът и обобщава, че условията на живот в България определено предлагат интересна перспектива на тамошните пенсионери.

С това се обяснява и едно на пръв поглед смайващо число: броят на германците, които живеят и получават пенсията си в България, за 20 години се е увеличил с цели 2 800 процента! В абсолютни цифри обаче това нарастване вече не изглежда толкова сензационно: през 1997 година към България е имало едва 22 пенсионни трансфера от Германия, а през 2017 броят им вече е бил 652.

Все повече германски пенсионери избират да живеят другаде

За същия период от 20 години се е удвоил броят на германците, които получават пенсиите си извън Германия – днес те вече са близо 240 хиляди. Повечето живеят в съседни държави – Австрия, Франция и Швейцария. Там обикновено ги е отвел личният или служебният им живот. Но тази картина постепенно се променя и все повече германци избират на старини да живеят там, където са ходили на лятна почивка: между 100 и 200% се е увеличил броят на германските пенсионери в страни като Испания, Гърция и Хърватия.

В своя документален филм за германските пенсионери в България, ZDF представя 75-годишния Валдемар Хакщетер и съпругата му Хилдегард, които от десетина години живеят в едно село в Североизточна България. Хилдегард изобщо не искала да напуска Германия, но България се оказала единственият изход. Техния случай описва и вестник „Ди Цайт": Това са един друг вид икономически мигранти: те бягат не от бедното към богатото, а обратно, от богатото към бедното, коментира седмичникът. В България бедните германски пенсионери спадат към горната средна класа. „Тук няма нужда да си броя стотинките и да мисля мога ли да отида на ресторант", казва Валдемар пред изданието. Двамата обясняват, че в Германия месечно разполагали с не повече от 300 евро, след като си платят всички сметки. „Вече десет години живеем тук. И нито ден не съм съжалявал за това решение", казва още Валдемар.

"Да се махаме от Германия, моето момиче!"

По-нататък в „Ди Цайт" четем: „От 1990 година насам България изгуби почти два милиона от общо 9-те си милиона жители. На час я напускат деветима души, както наскоро установи един учен. Мнозина от тях, обикновено добре образовани, се отправят към Западна Европа. А в техните домове сега се нанасят пенсионери от Западна Европа. „България се обезкървява", казва Валдемар Хакщетер. Тъкмо поради това българите се радвали на новите си съседи." Цитираният от „Ди Цайт" учен се казва Петър Иванов. Австрийският „Дер Щандарт" го представя като университетски преподавател по психология, според когото всеки ден 220 души напускат България.

Тръгнали точно в обратната посока, днес Валдемар и Хилдегард са доволни. Искам да живея, не просто да оцелявам", казва Валдемар и добавя: „А тук съм вторият най-заможен човек в селото." Не случайно преди 10 години той казал на Хилдегард: „Да се махаме от Германия, моето момиче!"


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бамби

    48 4 Отговор
    А ние тук се мъчим да оцеляваме....Къде ли да се скатаем след пенсионирането си?България е рай за пенсионери от богати страни, но е ад за собствените си граждани....

    Коментиран от #6

  • 2 Насо

    29 3 Отговор
    Много вярна и правилна статия. И браво на пенсийте, които идват аз бих направил същото,колко и да не ми се иска и да съм родолюбец. Но живота си е живот. Тук с 1000евро пенсия е кмет, както се казва и бабата му да взима 700 е ние толкова заплати не взимаме. Според мен корупцията, бюрокращината и престъпността ги спира и плаши ,иначе ще станем 9м. само за една година.
  • 3 среднощен

    15 5 Отговор
    Все още в България "сивия сектор" е доста голям..!? Това от една страна не е добре защото е ощетен бюджета. От друга страна донякъде "спасява ситуацията, защото не малко семейства получават допълнителни доходи без да ги декларират... "Сивият сектор" за жалост "захранва" един от най-големите проблеми - корупцията" сред държавната и общинска администрация... Това е проблем, защото "плаши" и отблъсква външните инвеститори... Но тази ситуация в България не е "случайна" - доста се потрудиха "великите" за да сме тук..?
  • 4 За 700

    2 6 Отговор
    немски пенционера пуснахте и статия. Бравос бре, машала.

    Коментиран от #7

  • 5 куку

    3 2 Отговор
    да но опаки е тендинциата . от том бягот старити бедни носам от тук бягат младити бедни на там.и в двото случоя бягството се осъществява от бедни хора-пролетарии.идват немски пенсионери който цял живот са били наемни работници живели са цял живот на квартира и копнеят за собствена къщичка дворче магаренце и петел.за всичко това тук ще платят колкото там е само данъкъ по прахвърлянето на вероятния им имот.и после евтини цигари алкохол а там им скъсват кожите.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 гост

    13 1 Отговор

    До коментар #4 от "За 700":

    В Турция преди две години още влезе в сила държавна програма за привличане на минимум 1 милион пенсионери от Западна Европа да се преселят за постоянно в Турция !! Мисля че бюджета за реклама и административна помощ беше над 10 милиона долара !! Ако в България дойдат един милион пенсионери , което е нищо за ЕС и много по-лесно от Турция , при средна пенсия 1000 евро на месец това са 1 МИЛИАРД чисти пари само за потребление , щото пенсионери не спестяват !! За година са 12 милиарда , една четвърт от БВП отгоре без стотинка инвестиции и никакъв риск !!!

    Коментиран от #13

  • 8 ДОКО

    3 2 Отговор
    БЕЗ ДА Е ХОДИЛ В ГЕРМАНИЯ ЦВИЧКО ДЪРПА ГЕРМАНСКА ПЕНСИЯ ОПИ..ЗАЩОТО Е НАЙ ВЕЛИКИЯТ МАТЕМАТИК В ИСТОРИЯТА НА БУГАРСКО ..
  • 9 ФАКТ

    6 2 Отговор
    Можеше да не се стига до това,българите да ходят да работят за чужди държави !!!! Ама никой от политиците НЕ Е ПОЕЛ ОТГОВОРНОСТ за това !!! Повечето чужденци идват лятото да почиват,а зимата не ми се вярва да остават във България !!!! Кога ще ги стигнем германците ????? И във България,можеха да се направят много здрави системи,ама не !!! Крайно време е да се натикат хората в затворите,окрали държавата и народа !!!

    Коментиран от #10

  • 10 гост

    5 2 Отговор

    До коментар #9 от "ФАКТ":

    Ами не можеше , за твое съжаление !!! Първо щото 45 години "строихме комунизъма" , докато "победените" във войната с американски пари стигнаха 15-20 пъти по-висок стандарт от нашия и второ щото даже Гърция , Португалия , Испания и дори Италия минаха през такъв период и то за над 30 години след войната !!! За Гърция дори последните 10 години има над 15% емиграция и то точно на млади и образовани хора !!!! Червената чума и евтиния популизъм не прощават на никоя държава , колкото и да ти е неприятно !!! Даже в Германия , Англия , Франция , да не говорим за Ирландия и Австрия е имало голяма миграция още през 19 век и , о изненада , не към Раша , а към омразния САЩ !!!!! Това са неща , които не стават от днес за утре и още бая ще си плащаме за "вечната дружба " !!!! Може би след още 30-тина години ще стане , ако дотогава идиотите русколизци не успеят пак да промият мозъците на наивните младежи с идиотиите за "власт на народа" и "всичко е общо" , ама за партийците повече , хаххаха , мнооооого повече !!!!

    Коментиран от #14

  • 11 Русенец

    4 0 Отговор
    В Русе се насъбират цигански семейства в колите. Правят кордон от 50 коли и газ към Германия. Редовна гледка. Подписват се там, взимат си парите, и пак се връщат тук.
  • 12 01 08 2019

    1 4 Отговор
    Моля, прочетете целият коментар.
    Преди много време, един от най - известните ясновидци на този свят е предсказал следните неща :
    България има своя звезда и цяло съзвездие.
    България заедно с Русия ще спаси целият свят.
    Душата е България, а тялото е Русия.
    Най - късно до 2025 година, всички българи да се върнат в България.

    Фактически мнения :
    Щом като има звезда, това означава че е пътеводна.
    Как изобщо България ще спаси света с Русия, при положение че структурата й е създадена и е перфектно оформена от две други територии и държави ?
    Сега и от години наред България е територия, име, език наречен български, българска азбука, няма народ, а население от различни произходи и т.н. !
    България е като имение с разграден двор.
    Какъв мозък е необходим на някоя политическа структура на този свят за да стане цялото това нещо факт, изобщо има ли го там ?
  • 13 Хаджи хаджи Българин

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Брат, явно един факт си пропуснал! Това Де Юре са западно- европейски пенсионери, Де Факто - са турски гастербайтери, които инвестират в семейни бизнеси в Турция! Хотели, магазини и др.! Същата ситуация е и с италианците, гърците и " юго- славяните"!
    Те инвестират в собствените си страни! А за пенсионираните българи в западна Европа, трябват още 30- на години! Тогава може би, ще потръгнат работите, ако е останало нещо от България! Аз съм от 1992 г в Германия ( на 22 години тогава) и към 2036 г трябва да съм пенсионер! Направи си изводите! Единствените Българи, които не обичат своята страна, са тези, които ни управляват сега!
  • 14 Хаджи хаджи Българин

    1 2 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    Преди да се правиш на много умен, прочети за 30 годишната война в Европа - Der Dreißigjährige Krieg von 1618 bis 1648 ! И накъде бягат тогава? Защо в Сибиу - Румъния ( Зиебен Бурен , се заселват германци, както и в Казахтан, Украйна и други Републики, има така наречените - немски риснаци! Жокер -- Хелене Фишер, голяма поп звезда в Германия, идва от Новосибирск! Престани, да облъчва останалите, с твоите простотии!