Last news in Fakti

1 Август, 2019 06:30 12 253 41

Там, където българите и румънците са нежелани

  • рурската област-
  • германия-
  • роми-
  • социални помощи

Масовото нашествие на балканци тревожи жителите на много градове от Рурската област

Там, където българите и румънците са нежелани - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Измами със социални помощи, работа на черно, повишена престъпност - масовото нашествие на българи и румънци тревожи жителите на много градове от Рурската област. Ето какво пишат по темата няколко германски издания.

"Откраднаха колелото на един посетител, вързано пред заведението. Случвало се е дори деца да отмъкват парче торта от чиния на клиент", разказва съдържателят на една сладкарница в градчето Хорн-Бад Майнберг в германската провинция Северен Рейн-Вестфалия.

Когато в едно толкова малко градче дойдат 350 души от България и Румъния, няма как това да остане незабелязано. "Повреждат уредите на детските площадки - и то не децата, а възрастните. Съвместното съжителство е невъзможно", оплаква се местна предприемачка.

Ситуацията в градчето е доста напрегната - хората отправят сериозни упреци към новопристигналите за това, че изхвърляли боклука си безразборно, вдигали много шум, занимавали се с проституция. "Това са неща, за които иначе чета по вестниците, че се случват в градове като Дуисбург и Дортмунд", казва местният кмет Инго Барц, организирал обсъждане в общината, на което дошли повече от 300 местни жители. Местната управа се е обърнала за помощ и към министър-председателя на провинцията.

Бедността е в основата на проблема

На помощ се надява и кметът на Дуисбург Зьорен Линк - заради многото случаи на злоупотреба със социални помощи от страна на бедни мигранти от Югоизточна Европа. Кметът подчертава, че на този "престъпен бизнес-модел" трябва да бъде сложен край. Пред "Франкфуртер алгемайне цайтунг" (ФАЦ) той подчертава, че в случая става въпрос за престъпни мрежи за трафик на хора. Престъпниците осигуряват фиктивна минимална заетост на хора от най-бедните слоеве на населението, за да получават социални плащания. Голяма част от тези семейства живеят именно от тези помощи, тъй като възрастните нито са завършили училище, нито имат професия, а и почти не знаят немски.

Само в Дуисбург живеят 20 000 граждани на България и Румъния. От отпадането на ограниченията на трудовия пазар от 2014 година все по-големи групи българи и румънци, подгонени от бедността в техните страни, се насочват към големите германски градове, посочва кметът Линк.

Повечето са роми

"Вестфаленпост" пише, че в 200-хилядния град Хаген, също в Северен Рейн-Вестфалия, са се заселили 1 700 българи и 3 400 румънци. И тъй като говорим за хора от ромското малцинство, към тях често се отнасят с предубеждения. Но има и положителни примери - като Диего Динча, ром от Румъния, който в Хаген е стажант-аптекар, и за когото пише местната преса. Той се е постарал да научи езика, изкарал е няколко курса за преквалификация и винаги сам си е попълвал документите, когато е кандидатствал за работа. А след като го вземат на стаж в аптеката, не без гордост казва: "Щастлив съм, че мога да помагам на хората и да отговарям на техните въпроси".

Но той е изключение и не може да промени отношението към ромите като цяло. "Казват за нас, че сме били продавали хора", казва пред вестникарската група ВАЦ Силвана Гаши, сръбска ромка, изповядваща исляма. Тя е пристигнала в Германия през 1992 година и днес оказва помощ на новопристигналите в Хаген. Дискриминацията обаче е пречка пред интеграцията, на ромите им е трудно да намерят почтена работа и нормално жилище, а в училище децата се справят само с цената на много големи усилия, казва тя. Междувременно градските власти в Хаген отделят по 250 000 евро годишно за интеграцията на ромите - за езикови курсове и обучение, но и за консултации на родния им език и за медицинско обслужване.

Повечето българи и румънци са добре интегрирани

Особено в здравеопазването те са незаменими, посочва ФАЦ. Но една малка част от живеещите в провинцията (Северен Рейн-Вестфалия) 200 хиляди българи и румънци злоупотребява с това, че имат достъп до трудовия пазар - по вече споменатата схема: новопристигналите попадат в ръцете на трафиканти, които ги настаняват в убоги жилища, за които обаче искат свръхвисоки наеми. Същевременно те предоставят на наемателите си фиктивни договори за минимална трудова заетост, които им позволяват да източват социалните каси. Но често по-голямата част от помощите, които държавата отпуска за тях, се прибират от организаторите на тези схеми, посочва изданието.

В градовете, в които проблемът е най-сериозен - Дортмунд, Есен, Гелзенкирхен и Дуисбург - срещу системните социални измами редовно се организират полицейски акции, в които участват също митничари и представители на бюрата по труда и на социалните каси. В Дуисбург се опитват да противодействат и по още един начин - чрез периодични проверки на съмнителните жилищни сгради, които нерядко биват запечатвани поради недостатъчна противопожарна защита или катастрофална хигиена.

Германия затяга правилата

Злоупотреби със социални плащания, работа на черно (нанасяща сериозни щети на германската икономика - 1,8 милиарда евро за последните две години), фалшификация на документи и удостоверения - на всичко това би трябвало да бъде сложен край чрез приетия окончателно в края на юни закон, насочен срещу този вид престъпления. Той дава на служителите на германските митници повече правомощия в борбата срещу нелегалната заетост и злоупотребите със социални услуги. Една от мерките е превантивен контрол на трудовите пиаци - местата, където надничарите очакват някой да ги наеме за деня.

Що се отнася до детските надбавки - социалните каси могат вече да ги спират, ако подозират измама - например, ако се натъкнат на фалшифицирани документи или на фиктивни трудови договори. Освен това за новопристигналите от други държави-членки на ЕС се въвежда условието, че през първите три месеца имат право на детски надбавки само ако могат да докажат, че имат доходи.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Политики

    95 2 Отговор
    Защо да се споменава етноса е дискриминация, а националността може?
  • 2 Кочъ

    123 3 Отговор
    Германците правят много добра разлика между цигани и българи за разлика от автора на статията и заглавието което е сложил.
  • 3 Мангасари

    90 3 Отговор
    Откога индийците се броят за балканци ?! Аз пък смятам ,че вече са рурци ! Даже са си чисти немци !
  • 4 космонавт

    64 3 Отговор
    Да бе, на "ромите", "дискриминацията" им пречи.
  • 5 бббббб

    83 2 Отговор
    Да ги интегрират.Нали само акъл дават и ги защитават. Ама отстрани е лесно да се говори .

    Коментиран от #6

  • 6 нормален

    53 2 Отговор

    До коментар #5 от "бббббб":

    Аз съм за дезинтеграция. Да ги връщат в Индия. Индия официално заяви, че ги приема обратно.
    Пък те там много лесно се оправят с тях. Манго като направи золум, събира се една "малка" тълпа от няколкостотин хиляди, влиза в участъка, вади манго на мегданя и го линчува.
  • 7 Усмивката

    68 2 Отговор
    От 20 000 един ром образован. Интеграция 20 000 към 1.Останалото, паплач.

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Pompev

    32 1 Отговор
    Германия има нужда от раб.ръка.Оня с мустачките как им намери работа.Да ги назначават на половин заплата(800€).
    И ги настанят в общежития.В 22 заклучват вратата
  • 10 Един

    61 2 Отговор
    Заглавието трябва да е : "Там, където българските и румънските ЦИГАНИ са нежелани!"
  • 11 Че то има ли място където

    19 2 Отговор
    Да са желани особено първите?
  • 12 Morgoth

    57 2 Отговор
    Точно тези "българи" и "румънци" са също толкова нежелани и в България и в Румъния. Нека сега немците малко да си поблъскат главите с тях. Нали много знаят да дават акъл? Да видим те как ще се справят, като по-знаещи и по-можещи!
  • 13 Гост

    46 2 Отговор
    Да видят сега германците що е то ром и как се интегрира .... това мързеливо и крадливо племе само търси поводи да не работи и да живее на гърба на другите
  • 14 Анонимен

    46 2 Отговор
    Циганите никога няма да бъдат българи или румънци.
  • 15 Манхайм

    34 2 Отговор
    И тук е пълно с наши Роми! Карат на помощи и плющене! Думата "работа" не я познават!
  • 16 ДОКО

    38 1 Отговор
    МОМЕНТ ТОВА НЕ СА БЪЛГАРИ..А ЦИГАНИ..ПРАВЕТЕ РАЗЛИКА ИМА РЕЗЛИКА МЕЖДУ ПОРШЕ И ПРАСЕ КАКТО И МЕЖДУ ДВИЖЕНИЕ И ДЕЙСТВИЕ..
  • 17 Ром ама кубински

    35 1 Отговор
    Да пробват да ги интегрират.Ако сегашния интеграционен модел не работи,да пробват модела популярен вГермания около 40те години на миналия век.
  • 18 Ромски сиганин

    30 2 Отговор
    Ас незнам зашто германския Хелзинкски Комитет си мълчът там за правата на нас ромите! Да им затворат устите на тия нъцисти! Ми да, кркаме си, чалга си пущаме, плющими са, фръгаме боклук насекаде, ама тува ни е нашта културна усобенос. Да съ научат да ни оважават!
  • 19 иог

    22 2 Отговор
    Когато говорите за цигани ще пишете Румъния и после България , което е коректно с оглед дела им общата картинка.

    Коментиран от #20

  • 20 Явно общата картинка не я виждаш

    10 1 Отговор

    До коментар #19 от "иог":

    Процентно в България са 4,7%, а в Румъния-3,2%.

    Коментиран от #23

  • 21 Дворци им построите на ромовете

    15 1 Отговор
    И златни зъби и мержани им купете
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 жофо

    8 1 Отговор

    До коментар #20 от "Явно общата картинка не я виждаш":

    В Румъния са около три пъти повече от българските цигани и в такива пропорции ходят в Германия. Така , че не си прав. Около три пъти .
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Димов

    8 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Освен това за новопристигналите от други държави-членки на ЕС се въвежда условието, че през първите три месеца имат право на детски надбавки само ако могат да докажат, че имат доходи. ---------- Кога ще се поучим и ще изкопираме нещо свястно от ЕС? Кога????
  • 26 Селянина с колелото

    18 1 Отговор
    Не са РОМИ....мангали са престанете да ги толерирате..пишете истинското им наименование М А Н Г А Л толкова!
  • 27 аюожа

    19 2 Отговор
    Тия които си мислят, че западняците правят разлика между роми и българи просто да забравят. Преди 2г. се запознах с турист, Французин на 55г. в Сл.Бряг и един ден ме попита, абе тука вика някаква бяла общност ли има? Казах му Българите сме бели европейци като тях. Той каза това не е вярно, по новините когато дават Българи винаги са черни и мръсни. Обясних му че това е ромски етнос, той се замисли но пак усетих че не ми вярва, до края на почивката посети и Бургас, Поморие,Несебър и на тръгване ми каза вярно че сте бели, немога да повярвам, че нашите медии така ни заблуждават. В Европа синонима на българин са крадливи роми.
  • 28 Кръст

    12 2 Отговор
    Две неща оправят работата. Първо: едно дете / като в Китай - после скопяване /. Второ: за кражба - чупиш ръце, за побой - чупиш глави, за упорита неприспособимост към германския начин на живот - конфискуваш детето и го даваш на германци. Така, най-демократично работата е свършена. Но не би. Германия е окупирана страна. Германците нямат думата.
  • 29 Полицай

    13 1 Отговор
    АДОЛФ къде си брато ....
  • 30 Ивайло

    14 1 Отговор
    Заглавието трябва да е: Там, където българските и румънските ЦИГАНИ не са желани!!! Стига сте ни слагали под общ знаменател с орките бе!!! Минали са те покрай българи!!! Авторе от Дойче Зеле, защо такива глупости пишеш????
  • 31 спонсор на цигани

    14 0 Отговор
    Те и тук точат социалните фондове. Скоро една циганка ми каза - абе, вие българите сте много прости, аз имам 4 деца, за всяко вземам по 500 лв за фалшив телк за астма, защо да работя. Какво да кажа - жалко, тези пари от мен и от вас ги вземат и на нея и ги дават.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Истината

    14 1 Отговор
    Не бедността е в центъра на тези простащини - етносът е...то си им е в кръвчицата - ако не откраднат, не могат да спят после доволно.
  • 34 точи зеле

    9 1 Отговор
    ало,дойче веле,това което сте написали го знае и най-простия българин от няколко столетия.Толкова ли сте изостанали,че сега откривате топлата вода?
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Начев

    6 1 Отговор
    Ако не са цигани са турци това са голяма паплъч
  • 37 СССР

    5 1 Отговор
    Циганите трябва да бъдат избити.

    Коментиран от #38

  • 38 USSR

    3 1 Отговор

    До коментар #37 от "СССР":

    От твоята уста в божиите уши..
  • 39 Селянина

    5 0 Отговор
    Каде и да се обърнеш само цигани и цигания
  • 40 Нищо не разбиращ

    6 0 Отговор
    Ами нали давахте идей как да ги интегрираме,ето че дойде вашия ред да ни покажете.
  • 41 Ганьоооооо

    0 3 Отговор
    Нищо по различно сте от циганите особено вие българите ама толкова сте интегрирани че издадохте държавата а що се отнася и ви е мърши такива сте дошли от монголия това винаги си го набийте в простите тикви