Last news in Fakti

23 Септември, 2019 14:25 2 226 5

Близо 26 000 фермери и зеленчукопроизводители изпитват трудности

  • оперативна програма-
  • селско стопанство-
  • фермери-
  • ес-
  • танева-
  • кльокнер

Министър Танева се срещна с министъра на земеделието на Германия Юлия Кльокнер

Близо 26 000 фермери и зеленчукопроизводители изпитват трудности - 1

Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева се срещна с Юлия Кльокнер, федерален министър на земеделието, храните и защита на потребителите на Германия в рамките на неформалното заседание на Съвета на ЕС по земеделие в град Хелзинки. По време на срещата двете обсъдиха хода на дебата за реформата на новата ОСП и позицията на Германия за отхвърляне на обвързаната подкрепа в следващия програмен период. Министър Танева посочи, че ако се намали финансовият ресурс за обвързаната подкрепа за България, това ще засегне над 13 000 фермери в сектор "Животновъдство" и над 13 000 стопани, отглеждащи плодове и зеленчуци. По думите ѝ, тези сектори изпитват значителни икономически трудности. Българският министър подчерта, че земеделският сектор у нас е най-силно зависим от природните условия и фактори в сравнение с другите икономически дейности. Поради нарасналите предизвикателства се налага осигуряването на стабилен бюджет за адекватно финансиране в рамките на новата ОСП.

Обвързаната подкрепа в страната ни е насочена към малките и средни земеделски стопанства, които имат завишени потребности от подпомагане, за да бъдат конкурентоспособни. ,,Това сочат данните в анализа на схемите в сектора за 2015-2019 г., изготвен от Институпа по аграрна икономика", каза още българският министър. Тя допълни, че секторите на животновъдството и плодовете и зеленчуците, които са обект на обвързаната подкрепа, осигуряват заетост за 38.5% от общо заетите в земеделието в страната. Те предоставят възможности за работа и доходи на уязвими групи в селските райони, където възможностите за заетост са ограничени.

България ще изпрати SWOT анализът на Германия, за да се запознае детайлно със ситуацията в страната ни. По време на срещата министър Танева запозна германския министър със структурата на стопанствата в България.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дядото

    11 3 Отговор
    ...А...!?!? Кви трудности бе...!??! Не го вярвам това , особено в България !!!! :) :)
  • 2 Онзий

    6 1 Отговор
    В някой страни вЕС свинското месо 3.50-4евро. А в БГ. 7-8 +лв възможно лие някога да стигнат нашият стандарт на живот.
  • 3 Какви трудности?

    10 2 Отговор
    Да крадат еврофондовете ли? Браво! 26000 хрантутника отмъкват 3 милиарда лева всяка година във вид на субсидия от което държавата и населението нямат никаква полза.
  • 4 Земеделец

    5 1 Отговор
    Субсидиите за земеделците са като субсидиите за къщите за гости. Без държавна помощ няма начин да се конкурираме с останалите от Евросъюза. Всичко е далавера в боковата ни родина.
  • 5 Радо

    1 0 Отговор
    Едната как изглежда, а другата ква куха лейка е само!!!