9 Ноември, 2019 10:45 5 299 12

Безвъзмездни евросредства за малки и средни предприятия

  • евросредства-
  • българия-
  • сърбия-
  • малки и средни фирми

Обхващат пограничните райони на България със Сърбия

Безвъзмездни евросредства за малки и средни предприятия - 1

Фонд за малки проекти се предвижда да подпомага малки и средни предприятия в граничните области на България и Сърбия през новия програмен период 2021-2027 г. Финансирането ще е по Програма за трансгранично сътрудничество Interreg - ИПП България – Сърбия 2021-2027, която се очаква да бъде одобрена до края на следващата година.

Това стана ясно на първото заседание на Съвместната работна група за разработване на бъдещата програма. Форумът бе председателстван от заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова и Михаѝло Дашич - помощник-министър по европейската интеграция на Република Сърбия.

Малките и средни предприятия ще могат да получават безвъзмездно средства по проекти до 100 000 евро при облекчени процедури за подпомагане и модернизиране на производството, повишаване на капацитета и достигане на нови пазари, повишаване на конкурентноспособността и др. Целта е да се подкрепи икономическото развитие и потенциал на регионите чрез насърчаване на бизнеса, уточняват от Министерство на регионалното развитие и благоустройство.

30% от бюджета на програмата в следващия период може да бъде насочен към реализирането на голям стратегически проект между двете държави, стана ясно още по време на срещата. Целта е по този начин да се постигне по-голям ефект от инвестициите. Очаква се да се финансират проекти чрез възможностите на тематична цел 5 - Европа близо до жителите. Запазва се териториалният обхват, като от българска страна това са областите Видин, Монтана, Враца, София област, Перник и Кюстендил, а от сръбска - Бор, Зайчар, Нишава, Топлица, Пирот, Ябланица и Пчиня. Предвиждат се гъвкави възможности за функционални зони.

И в следващия период финансирането от ЕС се запазва в размер на 85%, като се въвеждат редица мерки за облекчаване на бенефициентите и намаляване на административната тежест. Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще продължи да отговаря за програмите за европейско териториално сътрудничество в Република България и в новия програмен период.

Зам.-министър Николова отбеляза, че програмата ще работи за намаляване на междурегионалните и вътрешнорегионалните дисбаланси и увеличаване на икономическата активност. „За тази цел са необходими стъпки в посока на деконцентрация в управлението на регионално ниво. Засилването на ролята на регионалните съвети за развитие и активното им участие в стратегическото планиране и координацията на регионалното развитие, както и на етап изпълнение на програмите, ще допринесе за по-тясното им обвързване с нуждите на регионите. Ето защо предвиждаме делегиране на повече правомощия при вземане на решения на регионално ниво за проектите, които ще бъдат финансирани чрез интегриран стратегически подход, обхващащ много по-голяма част от програмната територия, които да имат по-голямо икономическо въздействие и могат да решат комплексно специфични нужди в различни територии от двете страни на границата“, каза Николова. Фокусът в бъдещата програма ще бъдат интегрираните проекти, с комплексен подход, чието изпълнение включва по-голям обем инвестиционни дейности и в подходяща комбинация с „меки мерки“. Така проектите ще са тясно ориентирани към специфичните нужди на съответните региони, за да бъдат по-близо до хората, да носят икономически ефект за териториите, да увеличават стандарта на живот на населението и с подкрепата на бъдещо европейско финансиране да дадат основен тласък в развитието на трансграничния регион.

В рамките на заседанието на съвместния комитет за наблюдение по Програмата за трансгранично сътрудничество стана ясно, че тя се изпълнява успешно. Към днешна дата се реализират проекти в размер на близо 26 млн. евро. Приключило е изпълнението на 36 от общо 39 проекта, финансирани по първата покана за близо 18,5 млн. евро. По втората покана са сключени 28 договора на обща стойност от почти 7,45 млн. евро. Към момента е спестен ресурс от 4 млн. евро, които ще бъдат разпределени за изпълнението на допълнителни проекти с фокус в инвестициите за околна среда.

С най-много реализирани проекти се отличават сръбските общини Ниш и Зайчар и община Монтана от българска страна.

Магали Леноел – представител на Главна дирекция „Регионална и градска политика“ в Европейската комисия, която участва в заседанието, даде много добра оценка за изпълнението на програмата и посочи, че всички проекти се движат с отличен напредък. Тя отбеляза, че в рамките на посещението си в България се е запознала с проекти по програмата, изпълнявани от общините Ботевград - за развитие на баскетбола, и на Правец - за развитие на културния туризъм. Тя заяви, че това са проекти, които могат да бъдат давани като добри примери за постигната устойчивост и с фокус към хората.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El pepi

    10 2 Отговор
    Освен общи лафове, нищо конкретно за доходите на българите не виждам?
  • 2 Maf1ata BG

    9 1 Отговор
    Eвросредства се точат от навързани фирми във властта, за простия селянин нищо няма! :(
  • 3 Професора

    6 0 Отговор
    И живущите в близост до връх Мусала ще могат да се възпозват. Нещо Лом, Пазаджик, Омуртаг където е електората трябва да се подпомаха и бизнеса в Максуда и Столипиниво
  • 4 Дрън дрън ярина

    5 0 Отговор
    С административни не облекчения , обяснете как да участва малкия човек.
  • 5 Рабад

    8 0 Отговор
    И изведнъж се оказва, че пограничния район е гъсто населен и молбите за евро средства почват да валят! И кой кой спечели Ценко Чоков разбирасе...
  • 6 Ще съживяват труп

    4 0 Отговор
    600 населени места в България вече са мъртви. Още 300 са с по един жител.

    Коментиран от #11

  • 7 Новичок

    9 0 Отговор
    Хайде пак стартира кражбата,стига ти само да прочетеш „културния туризъм” и веднага се досещаш за „къщите за наши гости” ама така е нови кметове нови роднини трябва да уредят.Пфу не се наядохте бре...
  • 8 боцмана

    13 0 Отговор
    Нова аванта за управата , още за лапане , най са сладки еврофондовете там куче влачи камион.
  • 9 Гнусният Евро Съюз

    9 1 Отговор
    Ние в комунизма ли сме? Кви са тия субсидии? Докога гражданите ще издържат калпавите бизнесмени и техните фалшиви бизнеси? Нали сме демокрация и УЖ всеки според способностите си? Защо гражданите оцеляват самостоятелно, а едни пишман бизнесмени получават пари за нищо? Субсидиите се дават на всички гадове от статуквото, като вид подкуп с обществени пари, за да могат тия гадове да станат защитници на ЕвроГейския Съюз и да помагат в разпространението на Брюкслеската зараза!!! Евро Съюза е дала милиарди за подкрепа на Бг бизнесът, а цените на стоките растят и растят. Защо така, бе? Когато финансират гражданите един бизнес той трябва да намаля цените, защото няма лични разходи, а му е дошло наготово. Защо при нас колкото повече ги субсидираме и пълним с пари, толкояа повече се надуват цените? Къде е Брюксел? Съучастник ли е в тази схема за ограбване на гражданите или е ТАРТОРА НА СХЕМАТА?
  • 10 ПЕНКО

    1 1 Отговор
    ТОВА НЕ Е ДЪРЖАВНА "КАПИТАЛИСТИЧЕСКА" ПОМОЩ - ЗАБРАНЕНА ПО ПРЕЗУМЦИЯТА НА КАНКУРЕНЦИЯТА В КАПИТАЛИЗМА !?!?!?!?
  • 11 стоян

    3 3 Отговор

    До коментар #6 от "Ще съживяват труп":

    До 6 ком -Мъртви са защото 1956година гладните комуняги взеха земята на работните хора живеещи по селата -и ги прогониха от родните им места =качиха ги в двустайни коптори наречени апартаменти-хотел с предварително заплащане без обслужване
  • 12 Хаджи хаджи Българин

    1 0 Отговор
    Точно в споменатите райони има най- много пустееща земя и пасбища! Аз предлагам - вносните селскостопански хранителни и животински продукти, които и ние произвеждаме да се облагат с голямо мито, а със средствата да се субсидират българските производители на такива продукти! И то не директно определени фирми, а с ценообразуването! Свалят с 10% ДДС-то родните производители и вдигат митата с 10% на вносните такива! По 100хил лева безлихвен заем за 15 години, а не по 100хил евро безвъзмездно! Защото е ясно при кого ще отидат безвъзмездните подаръци! Решаваш да станеш фермер безлихвен кредит за 15 години! Същото е и с останалите производители на селскостопанска продукция!