Last news in Fakti

26 Ноември, 2019 06:16 1 454 24

САЩ са инвестирали у нас близо 1,7 млрд. евро за 20 години

  • сащ-
  • българия-
  • инвестиции-
  • търговска камара

Министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с представители на Американската търговска камара

САЩ са инвестирали у нас близо 1,7 млрд. евро за 20 години - 1
Снимка: Министерски съвет

„САЩ са важен стратегически партньор на България и ние отдаваме голямо значение на развитието на двустранните търговско-икономически връзки“, заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с представители на Американската търговска камара (US Chamber of Commerce), предадоха от пресцентъра на Министерския съвет.

Това e най-влиятелната представителна организация на американския бизнес, основана през 1912 г., в която членуват 300 000 компании от едрия и среден бизнес в САЩ.

„Стремим се към по-нататъшно активизиране на диалога и взаимодействие в икономическата област като целта ни е оползотворяване на съществуващия потенциал за разширяване на деловото ни сътрудничество“, посочи премиерът Борисов пред американския бизнес. Той бе представен от корпорации като AES (American Energy Systems), Citi Bank, IBM, Google, MetLife, General Electric, Motorola Solutions, Raytheon, UPS и други.

В последно време САЩ редовно се нареждат сред 20-те водещи външнотърговски партньори на България. По данни от 2018 г. страната е 15-ият по значимост пазар за реализиране на български стоки зад граница. Американският пазар е сред основните експертни дестинации за реализацията на български изделия от високотехнологичния сектор.

„Доброто сътрудничество с американския бизнес, което потвърждава и срещата днес, е признание за усилията, които българското правителство полага за атрактивни условия за развиване на бизнес, за успешното разрастване на производствата и нарастването на инвестициите“, изтъкна премиерът. Той акцентира върху ролята и привличането на нови преки американските инвестиции у нас, чрез които се разкриват нови работни места, водят до ръст на икономиката ни и повишават стандарта на живот в страната.

„Значителен потенциал за инвестиции от САЩ има във високотехнологични сектори като информационните и комуникационните технологии, аутсорсинга на бизнес процеси, машиностроенето, електротехниката и електрониката“, отбеляза Борисов.

Той изтъкна още, че българо-американските търговско-икономически отношения са се задълбочили силно. Това показват и годишните срещи на премиера с Американската търговска камара в България (AmCham), която е член на US Chamber of Commerce.

По данни на Министерството на икономиката за 2018 г. търговията със стоки със САЩ достига стойност от над 975 млн. щ. д., а износът ни е на стойност от над 633 млн. щ. д. (без включване на услугите). По оценка на Българската агенция за инвестиции общият обем на преките капиталовложения на САЩ в България за периода 1996-2016 г. е 1,69 млрд. евро, с което страната се нарежда на 9-о място по размер на преки чуждестранни инвестиции у нас.

Основната функция на Американската търговска камара (US Chamber of Commerce), с която премиерът Борисов проведе среща, е извършване на проучвания и подобряване на бизнес средата в интерес на нейните членове. Приоритетите ѝ са постигане на максимална свобода за бизнеса в рамките на върховенството на закона, намаляване на регулациите, приемливо данъчно облагане, свободна търговия, подобряване на инфраструктурата и интернационализация.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    24 1 Отговор
    Само за изминалата година, имаше 2х300 милиона субсидия за мариците, 80%от мин вода по етикетите, пише бутилирано за к,, а к,, а. Крумовград, челопеч, 4 военни бази за краварите, и още и още, та колко бяха "инвестирали" няма по големи будали от нас на тази земя
  • 2 Убамма

    22 1 Отговор
    Колкото българските емигранти за година. Господ здраве да им даде. Егати новината. Да се изследва каква е по размер инвестицията на сирийските дюнерджии само в София.
  • 3 Мартин Двоенаршин

    35 1 Отговор
    За 20 години 1.7 милиарда!! Браво бе! А ние, само за миналата година инвестирахме 2.2 милиарда в заводите на Локхийд Мартин (САЩ).

    Коментиран от #4

  • 4 Бай хой

    17 0 Отговор

    До коментар #3 от "Мартин Двоенаршин":

    Башка тиквата и домуса инвестираха в сащ милиарди и си построиха заводи.
  • 5 gggw

    17 1 Отговор
    в тия "инвестиции" май не са включени загубите за бьлгария от преференциалното финансиране на тец aes и тец глобал контур.. щото ако ги включат сметката ще излезе с отрицателен знак и то голяма... сьщото се отнася и за златодобива. от такива "инвеститори" нормалните дьржави бягат
  • 6 големи инвестиции

    18 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг:" за периода 1996-2016 г. е 1,69 млрд. евро" - това вероятно са грантовете на Соросовите фондации, за подкупи и корумпиране на определени лица, склонни да продадат България на чужди интереси.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Читател

    10 1 Отговор
    На фона на емигрантите - нищо не са инвестирали. Няколко милиарда годишно с/у 170 млн.
  • 9 мда

    15 2 Отговор
    Бъхльовци, ние само за кенефките нвестирахме 3 милиарда и то още не е изтекла годината!

    Коментиран от #17

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Aaaaaa

    17 0 Отговор

    До коментар #10 от "Бесен Язовец":

    Ей, галфон, за 30г, от които 10 Герб, ако не са "щедрите" заеми на ББ , колко пъти да сме фалирали?! 1,7млрд за 20г.?!? Пълен смях.... нещастници... поне 30млрд за 20г. Са откраднали.

    Коментиран от #14

  • 13 Димов

    13 1 Отговор
    А България е инвестирала в САЩ към 2,5 млрд Евро. За 30г там избягаха 130 000 българи. Хора, за всеки от който държавата ни е похарчила по 20 000 Евро да ги обучи и направи готови, работоспособни люде. И баш когато те трябва да почнат да изкарват БВП на България, САЩ ги прикотка и без дори стотинка да е инвестирала в образованието им, те започнаха да искарват БВП на САЩ. Вложили били в нашта икономика, америте..... Черпят ни с нашите пари.

    Коментиран от #16

  • 14 Котцекоатъл

    11 0 Отговор

    До коментар #12 от "Aaaaaa":

    Само 1от общо 7 американски компании която копае нащо злато официално изкарва 8 тона на година злато. А те декларират само златото. Останалите скъпоценни метали не ги декларират, в сравнение с тях златото е на 26 позиция.
    Прочети статиите на професора за това грабене. Интервюто на Кеворкян с него.
    Той каза следното :
    - Само за една година всяка от 7 американски компании изкарва и ИЗНАСЯ скъпоценните метали на България, като златото е чак на 26 позиция. Всяка от тези 7 компании изнася скъпоценни метали на стойност над 1 МИЛИАРД долара само за 1 година. Този процес върви съвсем спокойно чак от 1995 г до сега. Моля направете МИНИМАЛНА сметка - Всяка година минимум 7 милиарда долара губим от това. Тоест за 25 години сме изгубили 175 милиарда долара. И имайте на предвид, че това са официалните данни на 7 американски компании, А КОЛКО В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ ИЗКАРВАТ ?
  • 15 ИСТИНА ЗЛА

    12 0 Отговор
    100 % лъжа !!! Тези само крадат от България !!! САМОЛЕТИТЕ МАРИЦИТЕ ......
  • 16 Димов

    9 1 Отговор

    До коментар #13 от "Димов":

    Че ми стана интересно...... Тия 130 000 българи в САЩ, само за 2018г са изкарали срендо по 57 000$ БВП на тръмпчовците. Това прави 7,4 млрд $, само от наши хора, и само за миналата година. Честито! Колко е пропуснала България от изпъдените зад граница Българи?
  • 17 ГосТ

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "мда":

    Абсолютно ! Само за кенефите им сме инвестирали 3 млрд ! А тяхната основна инвестиция е ТЕЦ Марица и нек'ви фондациики америка за българия . Изобщо е смешно да се коментира тази сума. А некви рапони ше ми говорят за сащ.
  • 18 ГосТ

    2 0 Отговор
    А за троловете колко ?😂 👏
  • 19 Васил

    1 0 Отговор
    А имигрантите внасят тези пари за една година тогава за какво са ни Американските инвестиции излиза че са инвестирали центове.
  • 20 Грую

    0 0 Отговор
    Аутсорсинг, който плаща десет пъти по-ниски заплати в България отколкото ако беше в Щатите и всеки път, като се напъне правителството да вдига заплати и осигурителни прагове представителите на този бизнес тревожно поглеждат към Индия и Пакистан, където е следващата дестинация на този бизнес след не много дълго време, когато там условията станат доста по-добри от тези в България и се изучат достатъчно кадри, което вече се прави.
  • 21 Един

    0 0 Отговор
    Американските инвестиции в България са в полза единствено и само за Америка! - полигони, банки, ... някъде да има производство? ТЕЦ-а AES ли ? - Нали знаете ,че пак поскъпва тока! Що ли - щото плащаме и на американската AES!!!
  • 22 незнайко

    0 0 Отговор
    КЪДЕ СА ТЕЗИ ИНВЕСТИЦИИ ??? НЯКОЙ ЗНАЕ ЛИ ??? По 75 милиона на година !!! За тези 20 години никой не е споменавал за такива инвестиции !!!

    Коментиран от #24

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "незнайко":

    Те отиват в джобовете на 240 чичковци, които ги връщат обратно на Карибите и на Маями, докато летуват и си ги харчат там. Май не в нашта, а в тяхната икономика са налели сащ пари, чрез нашите кръвопийци.