ФАКТИ.БГ

САЩ към България: Ще ви помогнем да се справите с корупцията

Съединените американски щати приветстват предложението на България за създаване на военноморски координационен център във Варна в подкрепа на инициативата на НАТО за адаптирано предно присъствие

Публикувана: 26 Ноември, 2019 06:02
36 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3033
САЩ към България: Ще ви помогнем да се справите с корупцията
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 2.3 от 7 гласа.

Съвместно изявление на правителствата на САЩ и България:

Съединените американски щати и Република България имат изградени силни и трайни взаимоотношения на приятели, стратегически партньори и съюзници, които споделят трансатлантическите си ангажименти. Отчитайки значителните предизвикателства, пред които са изправени нашите две страни и световният ред, ние потвърждаваме необходимостта от развитие и затвърждаване на културните, икономическите, институционалните и военните връзки, които ни обвързват за по-добра взаимна сигурност, просперитет и възможности. Ние също така изразяваме неспирното си убеждение, че в основата на нашите отношения продължава да стои общата ни принадлежност към демократичните принципи и ценности, включително върховенството на закона и спазването на правата на човека.

Изхождайки от постигнатия от нас съществен напредък през последните години и с поглед към бъдещето, желаем да положим допълнителни усилия за по-нататъшно осъществяване на потенциалните ползи от нашето стратегическо партньорство в следните области:

Сътрудничество в областта на сигурността и отбраната

Като отчита нуждата от повишаване на нашата колективна сигурност, България възнамерява да продължи да инвестира в модернизацията на своите въоръжени сили, подобряването на оперативната съвместимост и изпълнението на декларираните цели за способности в рамките на НАТО. В съответствие с гаранциите за отбранителни разходи, поети от всички съюзници по време на срещата на НАТО през 2014 г. в Уелс, България възнамерява да продължи да изпълнява своя реалистичен план за достигане на заложените разходи за отбрана до 2024 г.

Двете страни възнамеряват да надграждат въз основа на успешното Споразумение за сътрудничество в областта на отбраната от 2006 г., като изработят съвместно пътна карта в подкрепа на двустранното отбранително сътрудничество за противодействие на морските, кибернетичните и хибридните заплахи в черноморския регион през следващото десетилетие. Тази 10-годишна пътна карта ще подкрепи българските усилия за модернизация посредством предоставяне на помощ в областта на сигурността, улесняване на достъпа до модерни американски отбранителни технологии и разширяване обхвата на военните учения, съвместните действия и обучение, с което да се подобрят още повече нашата оперативна съвместимост и съответните способности.

Гледайки със загриженост положението със сигурността в Черно море, Съединените американски щати приветстват предложението на България за създаване на военноморски координационен център във Варна в подкрепа на инициативата на НАТО за адаптирано предно присъствие. Двете страни имат желание да си сътрудничат допълнително както двустранно, така и в рамките на НАТО, за да подкрепят способностите на България за провеждане на военноморски операции, посредством което ще се укрепи нашата колективна сигурност по югоизточния фланг на НАТО.

Съединените американски щати и България очакват да бъде проведен стратегически диалог на високо равнище за по-нататъшно обсъждане на изпълнението на тези цели.

Сътрудничество в областта на икономиката, търговията и енергетиката

Енергийната сигурност е национална сигурност. Пътят за запазване на енергийната сигурност на България и намаляване на цените в енергетиката минава през реална пазарна либерализация и реформи. Ние искаме да поддържаме непрекъснат диалог относно този процес. Нашата обща цел е България да се превърне в истински разпределителен газов център и ключов източник на регионална енергийна сигурност, без монополисти, независимо дали чуждестранни или национални, функциониращ въз основа на пазарните принципи. Американският опит може да помогне на България в изграждането на един истински динамичен енергиен пазар.

Двете страни възнамеряват да работят заедно, за да посрещнат предизвикателствата на бъдещето. Отчитайки интереса на България за преминаване към по-ефективни и чисти източници на енергия, ние искаме да си сътрудничим за повишаване на газовите доставки от надеждни източници и диверсифициране на ядрено-енергийния сектор, както и за увеличаване на дела на възобновяемите източници в общата енергийна матрица. Продължаването на търговския обмен в тази сфера се очаква да укрепи българската енергийна сигурност и да понижи цените в услуга на българските крайни потребители. Ние отчитаме важното значение на ядрената енергия за граждански цели като надежден и чист енергиен източник и сме готови да работим заедно за намиране на решения на енергийните нужди на България. За да се възползва в максимална степен от надеждните и изгодни доставки на втечнен природен газ от американски производители, България се нуждае от подходяща инфраструктура. Заедно възнамеряваме да следим процеса и да работим за постигане на решителен напредък в изграждането на газовия интерконектор Гърция-България и плаващата платформа за съхранение и регазификация край Александруполис, Гърция.

В интерес на задълбочаването на нашите икономически отношения и укрепване на нашите търговски връзки ние възнамеряваме да задълбочим текущия диалог по въпросите, свързани с инвестиционния климат. Нашата цел е да спомогнем за насърчаване на връзките между предприемачите от нашите две страни и за по-нататъшно подобряване на инвестиционния климат в България, което да допринесе за привличането на допълнителни американски инвестиции и ноу-хау. Възнамеряваме да гарантираме справедливо отношение към инвеститорите и справедливо решаване на инвестиционните спорове по начин, който усилва доверието на инвеститорите. Като част от този диалог ние възнамеряваме да открием начини за затвърждаване на положителните резултати и продължаване на постигнатото по отношение опазването на правата на интелектуалната собственост в България.

Укрепване на демокрацията и върховенството на закона

Доброто управление формира основата на нашата споделена сигурност и просперитет. Съединените американски щати възнамеряват да окажат подкрепа на България в нейните действия за справяне с корупцията, която ограничава икономическия растеж и доверието в обществените институции посредством активно съдебно и полицейско сътрудничество и предоставяне на техническа помощ и обучение. Тези усилия целят предотвратяването и съдебното преследване на корупцията по високите етажи, транснационалната организирана престъпност и финансовите престъпления в България. България планира да създава условия за силно икономическо развитие, като зачита първостепенната роля на закона и неприкосновеността на договорите. Съединените американски щати и България също така възнамеряват да си партнират в защитата на медийните свободи.

САЩ

Поставете оценка на статията:
Оценка 2.3 от 7 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Пако
1 Отговор
Когато Винету каже че,нещо няма да стане
то става -Хау....

Оценка:
-0 +39

Рошко
2 Отговор
Ко ко речи 🙄

Оценка:
-1 +13

Рошко
3 Отговор
Да ние честито, още една мишена, за руснаците, хубо че не живея във Варна,

Коментиран от #7, #11


Оценка:
-4 +34

ше си помагаме кой с квото може за интер
4 Отговор
есите на САЩ. И ние помагаме и ще помагаме на САЩ да си опраи външния дълг от над 20 трилиона , праим кво можем по въпроса.

Оценка:
-2 +32

Ердо
5 Отговор
Всяка една такава среща е като, при мобилен оператор, по голям и по твърд, и за още по дълго време вързан

Оценка:
-1 +39

100
6 Отговор
Значи трябва да ни помогнете да се справим с рубладжиите и другите чужди мекерета.

Оценка:
-38 +8

123
7 Отговор

До коментар #3 от "Рошко":


По-добре мишена за Русия, от колкото руска колония.

Коментиран от #12


Оценка:
-40 +13

СссереМ
8 Отговор
Наблюдават се масови инфаркти сред източните чуждопоклонници,линейките не смогват да обслужват петоколонниците на ботокса покрай срещата на баце и най-влиятелния човек на планетата.

Коментиран от #14


Оценка:
-31 +7

Румяна Костова
9 Отговор
Бла, Бла, Бла. Според статията американците са алтруисти и една от важните им задачи е нашата черноморска национална сигурност, понижаването на цените за горива и премахването на корупцията. Не трябва да ходим много далече в пространството и времето, нужно е да видим как те помогнаха на Украйна да снижи цените за газ, отказвайки се от руската газ. След Майдана в Украйна цените на газ за битово потребление се вдигат всяка година по един или 2 пъти пролет и есен. А когато слушам за украинската корупция, се радвам, че живея в България, а не в Украйна, по показател на развихряне на корупцията няма шанс да ги стигнем.

Оценка:
-3 +36

Гостилничаря
10 Отговор
Ко речи!? С корупцията!? Ако Дони иска да ни помогне с това, първо трябва да започне с онова якото момче, което му е гостенин и компанийката му. Злото трябва да се изкоренява, а коренът в случая седи до Дони.....

Оценка:
-5 +29

Румяна Костова
11 Отговор

До коментар #3 от "Рошко":


Ако американците ни придумал от наша територия да стане провокацията срещу Русия, няма само Варна да бъде мишена. А от тази среща става ясно, че българските политици са много сговорчиви. При провеждане на срещи от подобно естество, всичко е решено предварително.Борисов само е отишъл да подпише.

Коментиран от #13, #15


Оценка:
-4 +29

12
Този коментар е премахнат от модератор
13
Този коментар е премахнат от модератор
Зуек
14 Отговор

До коментар #8 от "СссереМ":


Как ли ще победят корупцията е чудно? Бая народ ще е в затвора и съдии, министри прокурори, кметове, и други. Това би било 12 чудо на света.

Оценка:
-1 +22

Зуек
15 Отговор

До коментар #11 от "Румяна Костова":


Нека да провокират РФ от тук. Руснаците ще изпечелят тъпото стадо тук и който оцелее, де види политик, ченге, и други слугинята на продажницие ни, ще го думка на място. Тоя народ без да мине отново през ада Няма да се събуди, а ако не се събуди и с война и без ще умре. Дето търпи злото.

Оценка:
-2 +22

Зуек
16 Отговор

До коментар #13 от "България ЕС Нато 🇧🇬🇪🇺🇺🇲🗽":


Атиняните, пуснал перките на Ксеркс в Атина, бива награден с торба злато и жени. Бил е гърбав. Умира скоро от преливане и оргии. Погребват го в яма. И света го забравя. Ти му приличаш. Радостта на дребния човечец, че прекарва своите, нищо че ще умре с тях... От бомбите.

Коментиран от #18


Оценка:
-4 +13

Чичо Дончо
17 Отговор
Хелоу Болшевиките Идва Видов ден

Оценка:
-16 +4

България ЕС Нато 🇧🇬🇪🇺🇺🇲🗽
18 Отговор

До коментар #16 от "Зуек":


Бомбите са в Русия не тук Червен чакал

Оценка:
-17 +6

gggw
19 Отговор
нали нямаше да има база на нато? ко е тва адаптирано предно присьствие? предно за кьм кьде?

Коментиран от #22


Оценка:
-2 +13

историка
20 Отговор
до 19
Е а сега де, ти какво искаш да каже направо бай Дончо-Ние ще местим ядренните бомби от Турция тук ли, ми няма да го каже локуми локуми ??!!!

Оценка:
-2 +10

Иван
21 Отговор
Украйна вече я оправиха,сега сме ние на ред.

Оценка:
-3 +12

К Б Б
22 Отговор

До коментар #19 от "gggw":


За нас е предно ,а за Русия задно

Оценка:
-5 +4

Боздуган
23 Отговор
То хуу борба с корупцията ама ББ дали иска да я бори -това е въпроса

Оценка:
-0 +9

66666666
24 Отговор
А МА ТИКВАТА НЕ ИСКА ДА СЕ РАЗКРИВА КОРУПЦИЯ ТАКА МУ Е ДОБРЕ НАЛИ ТОЙ Е ЕДИН ОТ ТЯХ

Оценка:
-2 +12

А герб?
25 Отговор
Ще го разследват ли за корупция или вече се накрадоха ксто другите "честни" партии?!

Оценка:
-1 +10

слаботоков
26 Отговор
Най-добре ще ни помогнат като приберат нашите политици в Гуантанамо!

Оценка:
-0 +17

Истина
27 Отговор
Никога Варна на САЩ!
Само ще станем пушечно месо.Нали никой не си мисли, че Русия ще ни нападне,освен ако не станем преден ешалон на врага им???
Нека варненци се обединим и не допуснем това. Нека докажем, че не сме заспали като софиянци!

Оценка:
-5 +19

Гост
28 Отговор
Вица на 21 век в България:
САЩ към България: Ще ви помогнем да се справите с корупцията. Хахахаххахахахахахахахахахахахахахахахахаха а ахахаххахахахахаххахахахахахахахахахаха

Оценка:
-1 +12

Бай хой
29 Отговор
Ще почнат борбата срещу корупцията с разследване на сделката за фи16. То не бяха процедури то не бяха търгове. И ко излиза сега? Тия които направиха най-корумпираната процедура ще се борят срещу корупцията. Бряяяях!

Оценка:
-1 +11

Behemoth
30 Отговор
Браво имате и точния човек за борба с корупцията Баце и неговата прекрасна партия от възвишени ангелчета....

Оценка:
-0 +11

Анонимен
31 Отговор
И как ще се справите ,,,, като каните най корумпираните ,, я на закуска,,, я на обяд.....

Оценка:
-0 +10

32
Този коментар е премахнат от модератор
Rado
33 Отговор
Започна се, Йончева? Следващия?

Оценка:
-4 +2

Корупцията
34 Отговор
Корупцията е императив в ареали със суверенен характер или химерни схващания за правата на човека. Тя е във вените на хомосапиенс и търпи развитие на всяко място, където съществува лъжата или демокрацията. Корупцията не е следствие а причина, която се развива на базата на манипулацията и лъжата. Корупцията е най-краткият и единствен път към натрупването на материални блага в блатото на глобалната човешка демотивация. Корупция и безсилие са две еднакви думи в нашето съвремие, там където човек е загубил желанието си за личен пример в пиедестала си за уникалност и живот.

Оценка:
-0 +1

Васил
35 Отговор
Да не би да е 1 април? И господ да слезе няма как да помогне. Има поговорка рибата се вмирисва от към главата демек смърди от към Банкя

Оценка:
-0 +2

Българина
36 Отговор
Краварите "Оправиха" Украйна, кюрдите, Либия, Сирия, Ирак, Афганистан, ще "оправят" и нас.

Оценка:
-0 +2

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

-->
Ловци на бисери
Николай Бареков
Бареков се ядоса на водещата на Би Ти Ви Жени Марчева заради молбата й да преведе едно изречение от английски език
Ако няма да говорим по темата, ще си тръгна от студиото, приключваме разговора, ще оставя хората да се насладят на хубавите ви „баджаци”"

Още бисери