Last news in Fakti

24 Декември, 2019 08:49 18 447 46

Найденови: Божков каза, че ще ни ликвидира с Домусчиев като Манол Велев

  • цветомир найденов-
  • боян найденов-
  • манол велев-
  • васил божков-
  • efbet

Сега осъзнахме, че лотариите на Божков не плащат коректно и ни стават свръх нелоялна конкуренция, казват те

Найденови: Божков каза, че ще ни ликвидира с Домусчиев като Манол Велев - 1

Братята Цветомир и Боян Найденови, собственици на компанията Efbet, дадоха интервю за "Банкеръ". В него те разкриха как е стартирал общия им бизнес с Васил Божков, кога е настъпил разрива между тях и кога той е започнал да прави опити да заграби семейната им компания.

"Баща ни направи "Еврофутбол" 90-та година, след обединението на двете Германии. Той започна да прави бланки за мачовете с коефициентите и тн. Започна да ги разпространява из София. После купихме първия си игрален автомат и купихме знаковото кафене "Колумбия". Така започнахме бизнеса си. Всичко си е изцяло наша идея и ноухау. Васил Божков ни беше клиент в кафето. Идваше да си пие кафето с много захар. И така три години.

Започнахме да си печелим много добре от нашия бизнес. Тогава, април месец 93-та година, чухме, че ще се въвежда първата наредба за хазарт. Решихме да станем партньори с Илия Павлов, за да може да влезем в новите регулации. Искахме да чувстваме сигурност, защото усещахме, че това ще стане голям бизнес и няма да е по-силите на тогавашните ни финансови възможности. Пак повтарям, че тогава си печелихме много добре. Илия Павлов обаче тогава беше в САЩ за един месец и нямаше как да го чакаме. Чухме, че Васил Божков иска да прави подобна игра и решихме да отидем при него, да бъдем партньори, а не конкуренция.

Той каза - ОК. 60% на 40% в моя полза. Това устройва ли ви? Казахаме, да устройва ни. После доведе Тумпаров и каза, че това ще ни бъде управителят. Каза - дайте му 3% и аз ще му дам 3%. После доведе Бекяров и каза - подарете му от вашите 5%. Ние казахме - хубаво. Само мир да има. Така започнахме. Това е новата част на Еврофутбол, защото ние за периода 90-93 година имахме пунктове в София, Пловдив, Благоевград, Смолян, Мездра и Плевен. Тогава още нямаше регулация и всичко влизаше в комунистическия член за забрана на хазарта", разкри Цветомир Найденов.

"Интересното е, че когато направихме съдружието с Васил Божков, парите за създаването на "Еврофутбол" ги даде нашето семейство. Васил не даде една стотинка. Това му е запазена марка. Не знам дали 60% на 40% му е запазена марка, но той винаги ни е казвал, че не е инвеститор и никога не сме го виждали да инвестира, дори когато сме го карали. Уговорката ни беше, че трябва да даде пари според процентната уговорка - 60% на 40%. Всеки път казваше - дайте ги вие, аз после. "Еврофутбол" от самото начало си беше добра и печеливша компания", категоричен бе Цветомир Найденов.

"Ние с Васил Божков сме партньори в около 10 фирми. Но ние имаме още около 70 фирми, които са си наши и си развиваме отделен бизнес. Това си е наш самостоятелен бизнес на фамилията и той няма нищо общо. Той искаше да заграби този бизнес, в частта хазарт. От 2000 година сме приканвали нашите български съдружници да направим интернет залагания. Васил Божков обаче винаги казваше - аз интернет хазарта ще го забраня в България.

Тумпаров примерно казваше - кой ще играе интернет казино? Хората искат да ги обслужва някое момиче на живо. До 2003 година си губихме времето само да им предлагаме този вариант на бизнес. После, защото 2002 година продадохме пропорционално 49% на Сократис Кокалис от Еврофутбол, решихме да предложим интернет бизнеса и на гръцките ни партньори. Те казаха, че точно сега това не им е приоритет, имат си други планове за развитие и интернет хазарта за тях няма бъдеще. Тогава решихме сами да си направим интернет бизнес.

Отидох в Малта и стратирах процедурата по вадене на лиценз. Това беше 2004 година. Една година ни отне да извадим лиценз. После докато стартираме с платформи, софтуери и тн. може би 2006 година, лятото беше първият тираж. Така започна всичко под марката "Балкан бет". В Малта фирмата се казваше "Еврофутбол Лимитед". В Малта беше центърът, в който се вадиха лицензи за такива игри. В началото беше трудно, губихме. Васил Божков ни се смееше и повтаряше, че ще загубим парите на баща ни. Нямаше абсолютно никакъв интерес.

В България тези онлайн игри се водиха незаконни до 2012 година, когато дойде първата регулация и приеха Закона за хазарта. Тогава Васил Божков ни сложи в черния списък на Държавната комисия по хазарта. Ние бяхме единствената компания, която е подала документ за лиценз съвсем честно, но ни сложиха в черния списък. Питахме Васил Божков и той каза, че няма нищо общо. Но България е малка страна и точно тези, които ни сложиха в черния списък, ни казаха, че той седи зад това", обяви Цветомир Найденов.

"Васил Божков може би видя, че Efbet е сайт номер едно в България. Явно тогава му се изостри апетита. Неговите заплахи имаха градация. На 12 юни искаше само 51% от Efbet. На следващите срещи обаче поиска целия ни бизнес с хазарта. Нашата позиция е елементарна. При него заплахата е - прехвърли ми 51%, иначе ще те ликвидирам. Ние обаче знаем, че ако му прехвърлим 51%, ще стане като в "Еврофутбол". Прехвърлихме му 60% и сега айде на улицата. Като му прехвърлим 51% ще се случи абсолютно същото. Кое му пречи да ни ликвидира и то с нашите пари?. Затова вадим всичко на светло", категоричен бе Найденов.

"Тези 205 млн. лева неплатени данъци са отделно от другите 265 млн. Ние ще пуснем сигнал и за тях. Имаме документация и за тях. Подадохме първите сигнали на 5 декември. Този проблем и това неплащане генерира сериозни проблеми след себе си и трябва да спре някога. По Закона за хазарта лицензът на "Национална лотария" може да бъде отнет незабавно.

Пробивът е в Комисията по хазарта (б.а - ръководена е от Александър Георгиев), защото НАП не вижда декларациите. Такъв е закона. Деклрациите остават само в ДКХ и се виждат от трима души. НАП вижда само отчетите, а не декларациите. На Държавната лотария цифрите в декларацията са във втора и трета графа. На лотарите на Васил Божков цифрите са в четвърта и пета графа. За една и съща игра. Такова чудо няма. Ние сме 30 години в този сектор и за нас бомбата е заложена в ДКХ. Ние преди бяхме чували, но не сме го разследвали това.

Сега осъзнахме, че лотариите на Божков не плащат коректно и ни стават свръх нелоялна конкуренция. Ние затова сме подали сигнали до Европейската комисия за защита на конкуренцията, до българската, защото Божков изкривява целия пазар като не плаща. Интересното е, че сега жълто-кафявите медии не защитават Божков. Явно нямат защитна реакция на проверките. Важното е, че държавата е реагирала. Ако ние бяхме в тази ситуация, досега да са ни взети всички лицензи. Шефът на ДКХ е Александър Георгиев. Той е нов, но в тази комисия нещата си вървят по инерция", завърши Цветомир Найденов.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 41 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Делян Пеевски

    86 3 Отговор
    Педераса
  • 2 Кур за

    73 6 Отговор
    Цветелина Янева боклука
  • 3 Ахахх

    82 5 Отговор
    Познавам Цецко още от момента, когато му подариха чисто нов Голф 3-ка и ходеше с Тамара. Типично дете на човек на ДС. Ама типично!
  • 4 Шопо

    76 4 Отговор
    Да ви кажа,ама ич ви не жаля !!!
  • 5 А БЕ

    46 12 Отговор
    То и за лъжесвидетелстване и подвеждане на правосъдието до колкото го има в България се лежи в затвора !
  • 6 град Козлодуй

    52 7 Отговор
    дане би ВАСИЛ БОЖКОВ ДА стой в разтрела наМАНОЛ ВЕЛЕВ тоя БОЖКОВ ЩО НЕ ГО РАЗСЛЕДВАТ АА ВЕЛЕВ е жив труп горкия човек но има БОГ

    Коментиран от #12, #24

  • 7 лечева

    56 2 Отговор
    Сега Весела Лечева знае истината, ако не е я е знаела досега. Да видим дали ще си затвори очите за паметта на мъжа си, което би било супер отвратително.

    Коментиран от #15, #27

  • 8 Искрен

    56 8 Отговор
    Безплатен обяд няма, като сте искали да сте до голямите сега ще плащате, макар че и тези пари едва ли са ваши,колко хора съсипахте.
  • 9 България

    57 5 Отговор
    Е една от малкото държави в ЕС където хазарта е разрешен. Защо ли? А да забравих. Защото имахме ДС

    Коментиран от #44

  • 10 Behemoth

    97 1 Отговор
    Ама кви бизнесмени имаме а?И се чудите що сме най бедни и гладни...то и ПРЕМИЕРА е от същото котило...
  • 11 боце

    73 1 Отговор
    Тези се избиват помежду си, а това е хубаво за бьлгарската демокрация...
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Лекар БГ

    65 1 Отговор
    В мафиотската "Държава",мафиотски кланове се борят със зъби и нокти за кинти.Повечето са пряко свързани с "Властта".Над тях има чадър.И са се чуствали,както и до ден днешен,абсолютно недосегаеми.Перат се и се крадат десетки и стотици милиони евро.Важното е,да сме от"правилните"хора.Е,понЕкога,си настъпваме обувките,както е видно.
    А "Властта",кротко си мълчи.
  • 14 Fischer

    69 5 Отговор
    Черепа е много голям залък за устата на Шиши.
  • 15 боцмана

    65 0 Отговор

    До коментар #7 от "лечева":

    Тя , Лечева май стреляше доста точно!
  • 16 кълвач

    43 2 Отговор
    Дааа, богатите също плачат!
  • 17 Георги

    49 4 Отговор
    Не знам нищо за тези лица, но знам, че печалбите от ЕФБЕТ са само на снимки и хартия. Познавам няколко души, които уш печелят по 70 или 100 000лв. Всичките са от един град, но ги представят все едно са от цялата страна, всичко е измама!
  • 18 Алфа Вълкът

    32 12 Отговор
    Aми по-добре той вас, отколкото вие него.
    Така ще има 4-5 боклука по-малко, отколкото 1.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ьяаожгтнвмч

    39 1 Отговор
    Там, където има някакви пари винаги се навъртат боклуци, както чакали на мърша.
  • 22 Рошко

    31 0 Отговор
    Бе свалете си охраните, тръгвай те сами по улиците, и гледайте да няма невинни за всички по горе споменати няма да ми е жал ама хич даже

    Коментиран от #41

  • 23 Българин

    35 6 Отговор
    Ми да те ликвидира, като ближеш дебелото туловище на Дидко Славчеф Пеефски. А явно и на Киро гелосаната мастия.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 гост

    32 4 Отговор
    Някаде четох , че тоя въобще не го е страх от Божков ,сега ходи в всички медий и тръби ,че го страх , нещо не се връзва !!! Между другото ,главите на братята и баща им по обем не могат да се сравнят по обем с черепа на Божков
  • 26 Орлин Ботев

    25 0 Отговор
    Дали не трябват арести?
  • 27 Алфа Вълкът

    20 4 Отговор

    До коментар #7 от "лечева":

    Не може да приемате всяка дрънканица за чиста монета. Може те да са го поръчали и да прехвърлят топката на Божков. Понеже го натиснали няколко чакал. От техният спор победител няма да има и без обстрел няма да се размине. И кой знае колко хиене чакат да се изпотрепят и да заемат мястото им.
  • 28 Да помислим

    79 1 Отговор
    Божков е голям, заради страхливия ни народ. Такива като Божков в Америка Фбр или Цру ги разкоства за 1 седмица, В Русия Путин го изяда на мига, В Китай също..... Божков е продукт на нашата система. Не е свръх човек. Обикновен крадец с връзки.
  • 29 Николов

    36 7 Отговор
    Психично болен човек е Ц.Найденов.Не спи да говори глупости, и да обикаля по медиите.Васил Божков ги е изпуснал тези бок*уци да станат милионери и сега си развяват коня.През 1990 година са били по на 15-16 г.какъв бизнес е имал бок*ука?Рулетка бил имал,черно тото бил организирал.Кой му го е позволил?Не знаел,че баща му е доносник на 6-то ДС!Алчни хора цял живот доносници и мръсн*ици.
  • 30 Трайчо вебер

    46 1 Отговор
    Ало, Гешев/Цацаров! Искаме акции. Искаме белезници и пранги като на Иванчев и Петрова.
  • 31 Име

    49 0 Отговор
    Тези говорят за неплащане на данъци за 400/500 000 000. Ако ти не платиш данък 20лв. и те разкостват, а тук дали става дума за корупция по Висоооките етажи?
  • 32 гощо

    28 3 Отговор
    Цеката нямаше да оцелее през ония години ако не беше под крилото на В.Божков! Сега не знам каква е интригата,ноо......Чувам пристанали са на Пеевски който имал интереси в бранша!
  • 33 Порно

    43 0 Отговор
    Правят ми ревизия за 5 години назад. Не признаха разходите за ток и парно на офиса , щото партидата била на хазайката и ми искат 300 лева с лихвите. Тук се говори за половин милиард . И със сигурност само ще се говори.
  • 34 Garrincha

    18 1 Отговор
    Ако, в България оръжията бяха разрешени, отдавна щяхме да сме ги прелели, всички тия боклуци !!!
  • 35 Аскеер

    23 3 Отговор
    Прди месец писахте, че един юнак поискал от ВБ дела му в Еврофутбол и получил отказ. Несвикнал с отказ, атакува отвътре. Мисля, че преди 6 години пак така направи. Ако мислите, че се сещате за кого пиша-НЕ Е ТОЙ!А резултатът ще бъде гибелен и за един футболен клуб! Не че е важно. А ако ВБ е толкова опасен,дали щяха да посмеят съдружниците да му се опъват? Театрални постановки с познат режисьор.
  • 36 Аскеер

    14 3 Отговор
    А интервюто във вестника на КОЙ ...
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 666666

    22 0 Отговор
    Като държавата е мафия по добре сами да се разчистят
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 слаботоков

    7 0 Отговор

    До коментар #22 от "Рошко":

    Ами как да си свалят охраните като са жалки путьовци и страхливци!
  • 42 ексРей

    6 0 Отговор
    Божко, абе, тия до кога ще ги търпиш бе? Я ги поръчай, дето се вика, че ми надуха главата с постните и малумни предяви. Кажи на някой да ги опраска и после ела у дома да пием по една-две по случая!
    Може и да спиш у дома после,знаеш че съм гостоприемен.
    Е той и Владко Грашнов спа в Тел Авив у дома един път и е много доволен! Питай го ако не вярваш!
    Здрав дойде с рак си тръгна! Ма то е така, ако не искаш да служиш на жидовете!
  • 43 ежко

    6 1 Отговор
    Много се е оплел този.....90 година купува кафене -с пари откъде?После дава цели 40 % процента на Божков без нищо?Айде бе!Как стават тези работи?Бизнес развивали.....Мътна работа!Ако един човек е честен то е честен от самото начало!А на тези им е толкова мътна работата,че изобщо не ги жаля.Нито Божков.Купувам си пукакни и гладам сериала с кеф!
  • 44 Домакин

    3 2 Отговор

    До коментар #9 от "България":

    Че в коя държава от ЕС хазартът е забранен ...?
  • 45 Алфа Шебека

    7 0 Отговор
    Баце, що мълчи ? Ааа, да той оправя международното положение или неговото си върви и от двете страни и сега изчаква по-добрата оферта ? Хитър Андрешко е Той.
  • 46 Мене

    2 0 Отговор
    ако ме питате,Вие заедно с Божков,сте за Манол Велев!