Last news in Fakti

29 Януари, 2020 23:28 4 234 25

Централи много, токът внос. Като с доматите!

  • веи-
  • ток-
  • централи

Турция ще разполага с много евтин ток без плащане на емисии, тоест чист от гледна точка на европейските климатични политики, все за нашия пазар

Централи много, токът внос. Като с доматите! - 1
Снимка: Shutterstock

Простичко казано. Централи много, токът внос. Като с доматите.

Това коментира в профила си във „Фейсбук“ бившият служебен министър на екологията Юлиян Попов.

Уж всеки гледа, в магазина внос. Или туризма. Хотели много, всички в Гърция. Не, причината не са цените на въглеродните емисии.

Те се появиха през 2005 година, после извадихме късмет с икономическата криза, цената им се срина, сега се върнаха към първоначалните равнища. Вярно, Турция не плаща емисии, но Турция влиза в свръхпроизводство на енергия, отдавнашна тенденция, която ние се отказваме да признаем.

Турция е една от водещите европейски страни във възобновяемата енергия, след 4 години ще има 63ГВ ВЕИ капацитет. Огромен.

С други думи Турция ще разполага с много евтин ток без плащане на емисии, тоест чист от гледна точка на европейските климатични политики, все за нашия пазар. Гърция ще затвори въглищата си до 2028 година, ще ги замени с евтини ВЕИ и газ (много по-малко, отколкото са амбициите на газовиците).

Западните Балкани ще изградят големи за мащабите си ВЕИ мощности. Румъния ще се окаже с излишък от мощности. Пазарът отворен. Ще стане като с доматите. Уж българската земя юнашка ражда най-много и най-вкусните домати на света, а в магазина всичко внос.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 16 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 беге комунизъм

    9 46 Отговор
    не си играйте факти бе ге, почнете ли да легитимирате прокажниците от правителството на Орешарски, много скоро ще се окажете с тяхното заболяване, и изолирани и мразени от обществото, и сънародниците си
  • 5 Шляп

    20 1 Отговор

    До коментар #1 от "ВИЖТЕ разликите":

    Раликата е,че в България всички сме тарикати и с подобна система като в Англия държавата няма да събере и един лев и ще се самозакрие,ако разбира се не почне да се издържа от рушвети вземайки от тези,които нарушават закона,а и те с радост ще им плащат ако им позволяват да укриват оборотите.Така хем вълкът сит,хем и агнето цяло.Англичаните само могат да се учат от нас как се процъфтява в бездържавност,най-висшата форма на цивилизация,където държавата е просто символична или дефакто направо липсва,както в нашия случай,където имаме една шайка престъпници,които си мислят,че управляват държава,а всъщност служат само за подлоги на обществото и в момента в който се напълнят с нечистотии,просто ще ги подменят с нови,при това от външни сили,без дори народа да си мърда и пръста,камо ли да ходи да им гласува или да им играе по свирката.Вярно,че има едни редовни 30% ,вклюващи мъртвите души,купения и фалшифицирания вот,колкото да се легитимира властта и да кажем,че имаме държава.Болшинството българи не са чак толкова загубени да вярват на политически партии и правителства.Още Ботев е формулирал тезата че ''Всяко правителство е съзаклятие против народа си.",та какво повече има да говорим по темата.
  • 6 Ххх

    11 17 Отговор
    Според мен статията е доста повърхностна. Турция имала големи мощности от ВЕИ. Е, и ? Като има толкова големи мощности, за какво строи АЕЦ Акую ? А и, зависи какви са ВЕИ мощностите. Ако са от вецове, те са с най – универсално приложение, защото могат да работят по всяко време на годината. Предполагам са лесни за включване и изключване, което им позволява да бъдат включвани в енергийната система в пикови часове. Само че Турция е сравнително бедна на водни ресурси. Така че, предполагам мощностите и са основно соларни, работещи със слънчева енергия. А там, без да съм някакъв специалист по темата, работата е свързана със слънчевата енергия, която особено зимата е ограничена по време, включително не е налична в пиковите сутрешни и вечерни часове. Поради което на съответната енергийна система са необходими така наречените базови мощности – на въглища, газ и АЕЦ. И в случая автора на статията можеше не просто да си пише общи приказки, а да посочи малко по – конкретно кои от източниците каква част от нуждите на енергия покриват, какви излишъци на енергия се генерират и в кои часове на денонощието. Защото най – скъпа е ергията в пиковите часове, а сега, през зимата денят е малък и в пиковите часове соларните мощности предполагам логично не работят.

    Коментиран от #8, #13

  • 7 Га беше ТКЗС нал рива за фермерите

    1 2 Отговор
    Тоз педи обърна резбата отново
  • 8 Лошия

    22 5 Отговор

    До коментар #6 от "Ххх":

    Забравяш, че ВЕИ може да са вятърни (перки). Те работят по всяко време на деня и ноща, всички сезони. Най удобните места за тях са край морето и в планини. От такива места Турция има много. За съжаление, статията може да се окоже вярна.

    Коментиран от #22

  • 9 Marinov

    16 7 Отговор
    И от Соларните и от Вятърните централи тока е няколко пъти по скап от Атомните Централи! Така че евтин ток Турция може да ни продават само от Атомните Централи или ако и е в голям излишък!!!
  • 10 Marinov

    16 3 Отговор
    А и Доматите и Тока и какви ли не ще са ни по евтини заради ГЛАМАВИТЕ ни Властващи ИБРИКЧИИ !
  • 11 Рошко

    23 4 Отговор
    И България ИМАШЕ, ама 30 години ни управлява една политическа мафия, и никога ама никога нема се оправим, щот и други да дойдат пак същата рабта, краьливо алчно племе сме и тва е,

    Коментиран от #12

  • 12 Бай ганю

    4 3 Отговор

    До коментар #11 от "Рошко":

    То си ние в днкато, просто го приемете
  • 13 Жестоката истина

    9 6 Отговор

    До коментар #6 от "Ххх":

    Турция държи най- голямото богатство, водата! Грешиш, че Турция е бедна на водни ресурси, там се намира една от най- големите вец! В момента се строят по няколко веца в Турция! Има много валежи от дъжд и сняг и няма турски град останал без вода като Перник! Д
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 копнато

    9 2 Отговор
    ВИЖТЕ КАК Е В АНГЛИЯ, КЪДЕТО ИМАМ МАЛЪК БИЗНЕС! ОЩЕ ЛИ МИСЛИТЕ, ЧЕ ТАЗИ РЕПРЕСИЯ, КОЯТО ВИ НАЛАГАТ ТУК Е НОРМАЛНА!?Имам малък бизнес в Англия, имах и същия в България.

    Вие знаете как е в България, аз ще ви кажа как е в Англия:

    1. Фирма се отваря за 5 минути през интернет и всички документи идват по пощата

    2. Дейността на фирмата се стартира пак по същия начин или по телефона.

    3. Отчетната година е от дата до дата и всичко е електронно, без електронен подпис, само със специален фирмен код.

    4. Време за приключване на отчетната година и плащане на данъка 9 месеца след изтичане на отчетния период – всичко през интернет.

    5. Осигуровки на работниците – до 11000 заплата годишно – £14 на месец, нагоре растът.

    6. Осигуровка на собственика, ако не е назначен на трудов договор – 0.

    7. Контролния орган е един – няма нап, хеи и други подобни!

    8. Задължителна регистрация по ддс над 80000£ годишен оборот.

    9. Касов апарат, само по желание. С никъде несвързан.

    10. Клиентите плащат масово с карти и така сивия сектор е сведен до минимум.

    11. Софтуери и др. тъпотии купува държавата, които свързват банките и контролния орган и така следят укриването на обороти. Глобите са големи и никой не смее да крие.

    12. Когато контролния орган прави проверка е длъжен да уведоми предварителни за дата и час. Ако проверката е екстремна и дойдат без предупреждение, са длъжни да попитат дали могат да влязат и да ровят из обекта. Ако собственика откаже – ня

    Коментиран от #18

  • 16 Един

    15 0 Отговор
    Ха! А бе умници , не беше ли ви ясно , че новоприетите в ЕС (и България в това число) са РАЗШИРЯВАНЕ НА ПАЗАРА НА ЕС! А ЗА КАКВО НИ ЗАТВОРИХА АЕЦ-а? За да имаме евтина ел.енергия ли?
  • 17 Ами това е

    9 2 Отговор
    Евтиния ток го изнасяме за да купуваме скъпия ток от ВЕИ-тата на Лукойл Енерджи, Калфин и останалите свързани с БСП изедници
  • 18 Гошо

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "копнато":

    А би ли споделил премета на деиност на тази фирма
  • 19 до Гошо

    4 0 Отговор
    ти след малко.че шскаш и тел.номер на жена му.
  • 20 Гост

    2 0 Отговор
    Автора да вземе да каже кой точно стои по веригата между производител и потребител на едро / юридическите лица / и оскъпява тока до степен да е по-евтино да купуваме отвън. Подсказка: Името започва с Ко и завършва на вачки.
  • 21 факт

    3 0 Отговор
    мутрополитмафията така управлява!
  • 22 БПФ

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Лошия":

    А ти забравяш, че вятър може да дyха, ама може и да не дyха. Забравяш и че само в най-ветровитите региони ветрогенераторите се изплащат, забравяш и че разчитат масово на субсидии. Германия, която има огромен ветропарк, плаща най-скъпия ток в Европа - 33 евроцента. За сравнение - Русия, дето такива простотии не минават, токът струва 4 рубли (7 американски цента), именно защото имат евтин газ (това относно репликата за "газовиците" на бившият служебен министър на ЕКОЛОГИЯТА, който неизвестно защо си мисли, че разбира от енергетика). Всъщност причината за евтиния турски ток е очевидна - НЕ са в ЕС и НЕ плащат за емисии. Или авторът си мисли, че емисии се плащат за ВЕИ? напротив - ВЕИ са толерирани и субсидирани на гърба на изкопаемите горива... ако наистина бяха по-изгодни, енергийните компании сами щяха да се нахвърлят на ВЕИ, ама това не се случва.

    Инсталирани мощности не значи ПРОИЗВОДСТВО, ама бившият заместник пишман министър не го знае и това. За пример - 16-а година в ужасяващо студената зима, у нас инсталирани мощности от 1300 МвтЧ (30% повече от един козлодуйски реактор) даваха 2% от електроенергията в България - и ако не бяха същите презрени атомни реактори, щяхме да останем тъмно и да умрем от студ !!! Тогава стигнахме до там да просим ток от околните държави, включително от тия, дето иначе разчитат за ток на нас.
    Толкова за ВЕИ.
  • 23 БПФ

    0 0 Отговор
    ВЕИ, особено ветрогенератори, се строят само ако някой ти плаща за това. Никой няма да си хвърли парите на вятъра (БУКВАЛНО), разчитайки на това дали ще дyха или не. Слънчевото греене пак може да се прогнозира с приблизителна точност и да си направиш сметката. Съвсееем различно е, ако държавата те субсидира, било директно, било като ти позволява да продаваш токът на каквато си искаш висока цена и да имаш предимство пред другите производители при изкупуването, ако ще техният ток да е 10 пъти по-евтин. Тогава не ти пука особено колко произвеждаш и може да си боцкаш перките и на места с непостоянни ветрове.
    Без субсидии, по-точно при спирането им, инсталирането на нови ВЕИ мощности моментално се срива в която и да е държава по света.... именно защото това е голям риск, нямаш контрол върху източника. Е, вие искате ли като в Германия да плащате ток по 60 стотинки за киловат?
  • 24 И банки много

    3 0 Отговор
    ама все чужди
  • 25 Balgarin

    1 1 Отговор
    Cervenite migiturki sa protiv Geshev,za da moge Cervenata Mafia nacelo s Kornelli ninova da krade.