12 Февруари, 2020 15:36 7 800 49

По-евтин руски газ за България? Чия е заслугата?

  • газпром-
  • газ-
  • цена-
  • преговори-
  • българия-
  • русия

Руският газ за България ще поевтинее с 50%? Това е напълно възможно. България води преговори с "Газпром" за ново ценообразуване.

По-евтин руски газ за България? Чия е заслугата? - 1
Снимка: Shutterstock

Цена от $140 за 1000 куб. м. руски газ за България или намаление с над 50%! Звучи направо невероятно. Но според руското икономическо издание "Комерсант" това е на път да се случи. Според източници на руското издание, "Булгаргаз" и "Газпром" преговарят за нова формула за изчисляване на цената на газа. Очаква се резултатът от преговорите да е известен в края на февруари. Според "Комерсант" газът може да бъде "отвързан" от петрола и цената му да се индексира по модела на западноевропейските хъбове. Чий е този успех?

България най-сетне може да бере плодовете от положените усилия да намали своята близо 100-процентова зависимост от руския природен газ. Интерконекторът с Гърция - газова връзка, забавена от енергийни лобита над 10 години, е на път да тръгне наесен. По нея се очакват договорените с Азербайджан 1 милиард куб. м. годишно, както и над 400 милиона куб. м. втечнен американски газ от гръцки терминал. Първите количества втечнен газ, внесени през 2019, бяха с над 10% по-евтини от руското синьо гориво. В бъдеще са възможни и катарски, израелски, египетски и кипърски доставки на втечнен газ.

Европейският пазар се променя

България има договор с "Газпром" за 2.9 млрд. куб. м. годишни доставки до 31 декември 2022 година. Ако започне да си осигурява половината от това количество, а защо не и повече, от не-руски доставчици, страната ще се измъкне не просто от хватката на "Газпром", а от орбитата на влияние на Кремъл. Затова и руският монополист едва ли ще иска да я загуби - макар да не е най-значимият клиент на "Газпром", България е най-зависимият от руски газ член на ЕС. Всеки кубик намаление на руските газови доставки за европейските пазари означава и загуба на влияние на пазар, където руският дял е 36%. (Турция е вторият най-голям пазар за руски газ след европейския) Полша вече обяви, че се отказва от руския газ след 2022 година, когато изтича договорът ѝ.

Доставките на втечнен газ не просто променят европейския енергиен пазар, те променят съотношения на сили и възможности за влияние. Това е не само бизнес. Както отбеляза преди време финансовото издание "Файненшъл таймс", търговията с природен газ вече е освободена от "стария режим на твърди договори с фиксирани дестинации".

Впрочем, през януари България потвърди и заявката си за участие с 20% в проекта за терминал за втечнен газ край гръцкия град Александруполис. Предвидено е съоръжението да заработи през 2022 година.

На какво основание България иска отстъпка?

Според "Комерсант", преразглеждането на договора идва по инициатива на България. Тук трябва да припомним, че "Газпром" е длъжен да преразгледа формулата на определяне на цената на газа и заради задълженията си пред Европейската комисия (ЕК). Те бяха поети след приключилото антимонополно разследване на ЕК за злоупотреби от страна на "Газпром" с доминиращо положение в няколко източноевропейски страни, сред които и България. Продължилото седем години разследване приключи с поставянето на сериозни условия към руската компания - да намали цените за тези страни и да сложи край на опитите си да предотвратява появата на конкуренти на източноевропейския пазар. И ето, че сега виждаме ясно какво означава свободният пазар при наличието на конкуренция - по-ниски цени.

Пред вестник "Газета" руският експерт Алексей Гривач заявява, че никак не е ясно на какво основание България иска намаление в цената на руския газ, особено когато започва да купува по-скъпо гориво от конкуренти на Москва. По думите му "това не е съвсем пазарен подход". Но търговията с руски газ никога не е била на пазарен подход. Не е тайна, че тя е част от арсенала за влияние и наказания на Кремъл. Достатъчно е да видим какво се случва с Украйна. А иначе Алексей Гривач прави следното предположение: "Възможно е София да иска да демонстрира готовност да заеме твърда позиция в отношенията си с Москва на фона на наближаващите избори в страната."

При подготовката на новия дългосрочен договор с "Газпром" българските власти ще трябва да подходят отговорно. Едва ли е необходимо цялото количество синьо гориво, нужно на страната, да се купува от Русия. Това не е нито пазарен, нито националноотговорен подход. А и както стана ясно: ако България беше започнала диверсификацията по-рано, по-ниската цена на руския газ щеше да е факт отдавна.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 21 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния софиянец

    68 42 Отговор
    Как може газ чак от Америка да е по евтин? Ясно е че е краден от Сирия и Ирак. Господ вижда. Това е кървав газ.

    Коментиран от #2, #5, #8, #13, #17

  • 2 plovdiv

    32 14 Отговор

    До коментар #1 от "Последния софиянец":

    Нито в Сирия , нито в Ирак има газ толкова , че да дойде до БГ .....Виж петрол има , но газ по-скоро може от Баку да дойде .....
  • 3 Въпрос?

    61 6 Отговор
    ЗА кого ще е ПО-ЕВТИН - ЗА ДЪРЖАВАТА ИЛИ ЗА ХОРАТА?!

    Коментиран от #4

  • 4 ГосТ

    56 6 Отговор

    До коментар #3 от "Въпрос?":

    За мафията.
  • 5 Гост

    35 41 Отговор

    До коментар #1 от "Последния софиянец":

    А ти каква долна руска подлога си....
  • 6 Алфа Мъжкар

    24 32 Отговор
    Сега да му целуят К*РА на Бойко,и да викат булю булю булю кат пуяци..

    Коментиран от #19, #49

  • 7 Гост

    10 25 Отговор
    Няма смисъл ние не заслужаваме трябва да е два пъти по скъпа.
  • 8 България на три морета

    47 30 Отговор

    До коментар #1 от "Последния софиянец":

    Айдее, русофилистиците започнаха ведна с опорките.Кървав бил, за мафията бил, кисел бил и т.н. Какъвто и да е, е факт, че монопола на Русия вече е в историята. Или ще продават евтино, или ще го духат. Вече има не една, а няколко алтернативи на трасе и източник.
  • 9 ГосТ

    51 29 Отговор
    Аха ,сега разбирам. През цялото време т.нар. братушки са ни цакали по най бруталния начин, докато българите реват срещу ЕС. Направо да късат договора. Газ от Гърция и другите доставчици и ядрена централа от французите. Всъщност т.нар. братушки с колко ни одраха с тея реактори ?
  • 10 Хората

    18 17 Отговор
    няма да усетят намалението така,че не ни интересува
  • 11 Нормален

    19 33 Отговор
    Ние трябва да купуваме газ от всякъде нищо че ще е по скъп но не от русия.само така ще сме независими

    Коментиран от #12

  • 12 Селянин

    30 2 Отговор

    До коментар #11 от "Нормален":

    В статията са ти написали, че е по-евтин от руския. Не знам защо реши, че е по-скъп.
  • 13 Пловдив

    37 16 Отговор

    До коментар #1 от "Последния софиянец":

    Може, може! С надутите цени на руснаците и от Марс да го докараш ще е по-евтин.
    Ама нали са ни братушки, ще ни дерат кожата до дупка.
  • 14 jorj

    32 23 Отговор
    СЕГА СТАВА ЛИ БЕЗУСЛОВНО ЯСНО ЗАЩО СМЕ НАЙ-БЕДНИ В ЕВРОПА!!!!!!! ТРЯБВА ДА СЪДИМ РУСИЯ ДО ПОСЛЕДНО И ДА СИ ВЪРНЕМ ПОНЕ МАЛКО ОТ ОГРОМНИТЕ ЗАГУБИ!!!!!!! СКОРО ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО ЩЕ СЕ РАЗПАДНЕ, И КРАДЦИТЕ И УБИЙЦИТЕ ЩЕ ГОРЯТ В АДА !!!!!!!

    Коментиран от #30, #40

  • 15 jorj

    33 22 Отговор
    НЕ СА НИ БРАТЯ !!!!!!! СТИГА С ТЕЗИ ПРОСТОТИИ !!!!!!!
  • 16 Смях

    10 9 Отговор
    Много въпросителни в заглавието на материала. Да не излезе партенка?
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 боцмана

    29 5 Отговор
    Когато усетите по някакъв начин , че е поевтиняла газта , тогава пишете. Единствените които ще усетят това са намазаните пехливани от Булгаргаз.
  • 19 А стига....

    9 2 Отговор

    До коментар #6 от "Алфа Мъжкар":

    Ми давай,почвай блю,блю и така нататък
  • 20 Георги

    15 4 Отговор
    Срещу преминаване на руски газ през България!.
  • 21 Кирил

    24 5 Отговор
    Заслугата е на тези които натиснаха нашите руски подлоги за връзка с танап чрез Гърция.

    Коментиран от #23, #41

  • 22 Джулия

    9 2 Отговор
    На САЩ.
  • 23 Мисля си

    19 2 Отговор

    До коментар #21 от "Кирил":

    А синковците, дето бавиха над 20 години интерконекторните връзки няма ли да ги осветят? Гешев, поинтересувай се!
  • 24 Един

    19 3 Отговор
    Доставната цена на Газпром може да падне с 50%, но цената на Газа за крайния потребител ще падне с 5%!!! Това е България - мафия и монопол !!!!
  • 25 ха ха ха ха ха

    18 10 Отговор
    Само измишльотини в цялата статия. Абре Ганьовци,не разбрахте ли,че тук освен руска газ ,друга няма?;)))) Нито азерите имат толкова за продаване,нито там другите дето сте ги написали...Египет ли;))).Нито САЩ с втечнения руски газ;)))) Ако беше така,нямаше Германия да правят СП2.
    Въпрос на журналист към министърката Теменужка ,за газта от Гърция каква ще е ,на което Теменужка отговори;-"ами руска ще е ,ама ще я купуваме от Гърция и така няма да сме зависими от Русия";)))) (край на цитата) Та ,същото се отнася и за американския втечнен газ. Ами руски е,но ще го купуваме от дистрибутора на Газпром -САЩ и така няма да сме зависими от Газпром.
    На всичките чавка мозъка ви е изпила.;))))

    Коментиран от #26, #27

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 гост

    6 2 Отговор

    До коментар #25 от "ха ха ха ха ха":

    И наболява нали , ахахаххах !!! На 50% така неочаквано да им влезе без смазка , а това е само началото , хахахахха !!!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Кико

    4 2 Отговор
    Монопола отминава, паника идва! А сега накъде?
  • 30 В Испания Ципрофлоксацин е 1 евро

    6 0 Отговор

    До коментар #14 от "jorj":

    Тука този антибиотик е от 5 до 10 лева.Дрането на народа е осякьде.А аптеките да не са на ушанките а...??!??? Какво да кажем за скъпите лекарства......
  • 31 5689

    6 1 Отговор
    Тутакси се пропуска въпроса за 110 милиона долара на година, които вече няма да получаваме от Газпром като транзитни такси. Това към днешна дата са почти 200 милиона лева. Как ще се отразят извадените от икономиката тези 200 милиона? Какво ще се случи с инвестициите в Булгартранс газ? Със заплатите, поддръжката, персонала?
  • 32 така така

    3 1 Отговор
    Газ на кубчета от където може! И битум от Албания с високо качество!
  • 33 кйнй

    4 0 Отговор
    Трети ден я държите тая новина на сайта, но няма никакво последващо инфо- какво се случва с преговорите и изобщо започнали ли са такива преговори?
  • 34 котопакси

    3 4 Отговор
    Нещо ми се вижда поръчкова тази статия ,като се има на пред вид че Американският газ е пак Руски и то от находището Ямал Сибир .И като знам че англосаксите няма приятелство а само изгодни интереси ,не виждам как техният газ ще е по евтин .И газът от Азербайджан е пак Руски .Така че хайде без лъжи все пак сме ходили на училище до 5-ти клас и имаме информация и от други източници.
  • 35 котопакси

    4 3 Отговор
    Абе драги ми журналисти от ФАКТИ и вие ли ползвате парцалът Дойче Веле ? Че те откакто с събудят та до вечерта все лъжат и манипулират хората във България .Та и по 100 техни статии да пускате на ден няма Българин който да им вярва .Защото и тези са ученици на Уилям Хърст и Робърт Конкуест – главният фантазьор
  • 36 котопакси

    3 3 Отговор
    Е нали видяхме за какви пари ни продадоха самолетите братята американци и то още на хартия .От два милиарда долара стигнаха до три и половина и то не напълно оборудвани .Та и със газтта така ще стане от братята американци ,те имат ръце за взимане ,ръце да дават нямат факт известен на цялото човечество .

    Коментиран от #37, #38

  • 37 гост

    3 4 Отговор

    До коментар #36 от "котопакси":

    Газ пикаеш от яд , ама така ще е , хахахха !! А междувременно хубавите новини не свършват , ама не за теб !!!
    „Газпром“ е намалил през 2019 г. доставката на газ за Турция с 35 % - до 15,510 млрд. куб м срещу 23,964 мрд. Куб м година по-рано, става ясно от отчета на руския газов холдинг по руските счетоводни стандарти.
    Експортът за страните от Западна Европа е намалял с 9 % - до 147,44 млрд. куб м !!!!!!!!!!!
    Нали ти е ясно , че нито Европа , нито Турция са намалили потреблението си , ама просто са го заместили с НЕРУСКИ газ !!! Пък ти си плещи по опорки къв бил и откъде бил !!!! Руски , ама през крив макарон , хахахахах !!!

    Коментиран от #47

  • 38 гост

    4 3 Отговор

    До коментар #36 от "котопакси":

    Ето ти и още за азерския газ , дето "не стигал" , хахахаххаха !!!
    По отношение на обемите газ, очаквани във всеки участък от газопровода, Байларбайов заяви, че Турция вече получава газ от 1 юли 2018 г. През 2018 г. е получила около 2 млрд куб. см, около 4 млрд. кубика през 2019 г., а през 2020 г. доставките трябва да са около 6 млрд куб. метра. Това е в допълнение към 6-те млрд. куб. метра годишно, които Шах Дениз доставя от Етап 1 на своето развитие.
    Освен това за Гърция и България са отделени 2 млрд. куб. метра. Обемите ще бъдат доставени след въвеждането на TAP в експлоатация, а след приключване на строителството на газовата връзка между Гърция - България, до края на 2020 г. Представителят на SOCAR обясни, че цялата система TAP ще започне да функционира с наведнъж. За Италия са предвидени доставки за около 8 млрд. куб. метра на година.
    Консервативният срок за въвеждане в експлоатация на TAP беше края на 2020 г. - вероятно това ще се случи по-рано, каза той !!

    Коментиран от #44

  • 39 airbus

    1 1 Отговор
    kak na kogo go dalgim rusnacite vidiaha che ne mogat da iznudvat drugi dargavi sas skapanata si gaz zashtoto gaz ima na mnogo mesta po sveta i kleknaha v obshti linii dalgim go na natiska ot strana na USA
  • 40 airbus

    1 3 Отговор

    До коментар #14 от "jorj":

    jorj savsem skoro rusnacite shte pochnat da se moliat niakoy da im kupi shibanata gaz zashtoto shte umrat od glad
  • 41 Вселин

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "Кирил":

    3% е газа от Гърция бе отворко . Въпроси ?
  • 42 пере

    4 3 Отговор
    Газпром намалява газа и така мачка доставната цена на американския газ който става непродаваем.

    Коментиран от #43

  • 43 гост

    3 3 Отговор

    До коментар #42 от "пере":

    Аха , надай се , хахаххаха !!! В момента американския газ е на 110-120 долара на борсата в Холандия , я пак провери цената на Газпром , хахахахха !!! И втечнения може да се вози дииректно в цистерни чак до бензиностанциите за него , които никнат като гъби в Европа и до крайни клиенти БЕЗ да минава през тръби на монополисти като Булгаргаз примерно , което сваля директно още 30% от цената за крайния клиент !!! Тръбичките ще си ги завирате отзад русконадупените , хахахахха !!

    Коментиран от #46

  • 44 ха ха ха ха ха

    4 1 Отговор

    До коментар #38 от "гост":

    Сладур,мнооого си наивен. Първо- газовите находища в Азербайджан още през 2015 година ги взеха на концесия руснаците.И веднага след това....Плевнелиев отиде да договаря газ;))) Второ- Азербайджан нямат в такива промишлени количества газ. А газовото находище Шах Даниз има газ...равносилно на потреблението на газ от ЕС за три години. Това е. Виж,за находището Южен парс,което се поделя между Иран и Катар и което е най-голямото находище в света за природен газ,след него е находището Уренгой Русия,е друг въпрос.Обаче катарския дял е много малък, поради малката площ на страната е с ограничена мобилност. Трето-Изобщо знаеш ли кой е Илхам Алиев? А Гайдар Алиев? Преди няколко години Илхам Алиев идва във Велико Търново да открият възстановената Трапезица ,чийто финансиране беше от фондация "Гайдар Алиев"и където начело на тази фондация стои съпругата му и...руските капитали;)))) Фондацията на КГБ финансира възстановяването на Трапезица. И Б.Борисов заедно със съпругата на Илхам Алиев откриха възстановената Трапезица.
    А пък ти с твоите 2 млрд куб.м газ на година...изобщо не си интересен. Никой не те бръсне за слива дали ще купуваш газ или не,щото к"во ще спечели от теб?! Нищо! България изразходва на година толкова газ,колкото едно забутано селце в Сибир(там всичко е газифицирано) Та,не си нужен на никой ,защото не печели от теб,за да се правиш на важен. Все е тая.Все едно една баба да влиза в голямата хранителна верига и да купува по две лукчета;))) и видиш ли

    Коментиран от #45

  • 45 пере

    5 1 Отговор

    До коментар #44 от "ха ха ха ха ха":

    Браво колега, навря го този тлъст русофобски клавиатурник там където мирише много....
    Плямпа простотии като всеки русофоб. Американската газ на борсата в Холандия. А бе бърдук селски това е борса бе. Там се наддава.
    Всеки месец по 1 кораб с втечнен газ пътува за Бостън, 1 за Кале и 1 за Лондон, от Ямала 2. Това находище е финансирано от Ротшилд бе главаняко.
    Русофобията е последното пристанище на идзиотите !

    Коментиран от #48

  • 46 ха ха ха ха ха

    1 1 Отговор

    До коментар #43 от "гост":

    ОК! А може ли да ми отговориш на един простичък въпрос? И той е;-След като американската газ е толкова евтина,защо тогава те оказват политически натиск над Европа ,в частност Германия ,вместо да оставят руснаците да се набутат с 12 млрд за построяването му а после да ги ударят заливайки Европа с по-евтина газ????? Защо?!
    Ако САЩ можеха да ударят конкурента си с пазарни механизми,то нямаше да заплашват Германия,която между другото....си го премести;)))СП2 е факт!
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 ха ха ха ха ха

    2 2 Отговор

    До коментар #45 от "пере":

    Ама какво да им обясняваш на тях,като са наивни или ....тъпи.Тоя ми говори за Шах Дениз,където има 1 трилион куб.м газ.;))) А само в Ямала, за което ти пишеше ...само там има 27 трилиона куб.м.газ. Само в него! САЩ ако имаха газ за износ,нямаше да оказват политически натиск над Европа. Щяха да оставят Русия да се "далдиса" с милиарди и после да залеят Европа с газ.Но САЩ нямат газ за износ-нито евтина,нито скъпа. Искат да препродават руската газ на Европа ,и само да прибират горницата. Корабите от Ямала до щатите и от там обратно за Полша;))) ама поляците нЕма да купуват руска газ;)))
  • 49 той

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Алфа Мъжкар":

    няма нищо долу....