Last news in Fakti

3 Май, 2020 23:31 10 585 32

БНБ трупа злато

  • бнб-
  • резерви-
  • злато-
  • валута

Централната ни банка с отчет за активите си

БНБ трупа злато - 1
Снима: Shutterstock

През 2019 г. брутните международни резерви се понижават незначително, нараства относителния дял на златото и на активите в долари, за сметка на тези в евро, предаде БГНЕС.

„Балансовата стойност на брутните международни валутни резерви към края на 2019 г. възлиза на 24 835.6 млн. евро, което спрямо края на 2018 г. представлява понижение с общо 236.6 млн. евро, с 0.94%“, се казва в годишния доклад на Българската народна банка.

Причината за тяхното намаляване се дължи на изтеглянето на средства в размер на 906.5 млн. евро от сметки на търговските банки при БНБ.

Относителният дял на златото в брутните международни валутни резерви нараства в сравнение с 2018 г., като средната му стойност през годината бе 7.11% (при 6.57% средно за 2018 г.)

„Това се дължеше главно на повишаването на цената на златото в евро, докато нетните изходящи парични потоци в евро в баланса на управление „Емисионно“ доведоха до известно намаление на относителния дял на деноминираните в евро активи до 92.13% средно за 2019 г. Повишение се отчита и в дела на активите в долари, които възлязоха на 0.21% от брутните международни валутни резерви“, заявяват от БНБ.

През 2019 г. в реално изражение Брутният вътрешен продукт (БВП) на България нарасна с 3.4% (3.1% през 2018 г.), като най-висок принос за растежа на икономическата активност имаше частното потребление, а правителственото потребление и инвестициите в основен капитал допринесоха по-малко.

Отчетено беше значително забавяне на растежа на външното търсене на български стоки и услуги, което отразяваше главно по-слабото търсене от страна на основни търговски партньори, като Турция, Румъния, някои държави от еврозоната и Китай. Под влияние на силното вътрешно търсене вносът на стоки и услуги нарасна с 2.4% през годината.

Основен принос за нарастването на инвестициите в икономиката имаха правителствените инвестиции в резултат на едновременно увеличилите се национални и съфинансирани от ЕС капиталови разходи.

Тенденциите на пазара на труда останаха благоприятни. Наблюдаваше се нарастване на реалната работна заплата и понижение на равнището на безработица, като броят на заетите се повиши с 0.3% (-0.1% през 2018 г.) главно поради растеж в сектора на услугите.

По данни от Наблюдението на работната сила на НСИ равнището на безработица се понижи до 4.2% средно за 2019 г. (5.2% през 2018 г.). Според данните на Агенцията по заетостта за броя на регистрираните безработни коефициентът на безработица също продължи да се понижава и средно за 2019 г. възлезе на 5.7% (6.2% през 2018 г.).

В края на 2019 г. годишната инфлация при потребителските цени възлезе на 3.1%, като се повиши спрямо декември 2018 г. (2.3%). Основен принос за натрупаната за годината инфлация имаха храните (1.5 процентни пункта) и услугите (0.8 процентни пункта). След като през по-голямата част от годината транспортните горива имаха отрицателен принос за общата инфлация, повишаването на международната цена на петрола в евро на годишна база в края на 2019 г. беше основен фактор за формирането на положителна инфлация в тази група.

Темпът на инфлация при услугите отбеляза значително забавяне към края на годината спрямо декември 2018 г. и възлезе на 2.9% главно в резултат на отчетения спад в цените на пътнотранспортните застраховки и на телекомуникационните услуги и на по-ниската инфлация при транспортните услуги.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Сух

    40 2 Отговор
    Нищо позитивно не прочетох в статията. Ще има чеп..
  • 3 Рошко

    75 12 Отговор
    Нема такава държава, изнасят ни златото без пари, а бнб трупа, откъде трупа сигурно купува обратно нашето си злато, важното е алъш вериш да има

    Коментиран от #7, #13

  • 4 хахаха

    34 3 Отговор
    Растеж БВП 3.4% и „официална” инфлация 3.1% за 2019,а за 2018 съответно 3.1 при 2.8,демек едно реално НИЩО!!!!
  • 5 Както казвам емигрираите хора

    33 16 Отговор
    Бегаите завинаги от тука и не се връщаите в кочината не раждаите и не правете никакви опити за бизнеси защото сте обречени на грабежи и мутренски похвати

    Коментиран от #14, #24

  • 6 Гладно стадо млеко не пуска

    22 48 Отговор
    32,5 ТОНА БЪЛГАРСКО ЗЛАТО Е ПОДАРЕНО ОТ БЪЛГАРСКИТЕ КОМУНИСТИ НА МОСКВА......КАКЪВ НАРОД МИНКЕ ????????

    Коментиран от #8

  • 7 Нещо не си разбрал

    30 5 Отговор

    До коментар #3 от "Рошко":

    Ако имаш 1 килограм сирене л той струвам 5 лева, а утре струва 10лева -какво си натрупал?

    Коментиран от #15

  • 8 Стадото е неграмотно Нане

    42 8 Отговор

    До коментар #6 от "Гладно стадо млеко не пуска":

    32.5 тона и един грам,това е точната цифра...Дънди Прешъс е изнесла 100 пъти по толкова,е разбира се отделя и за паница леща на овце от стадото подобни на теб.

    Коментиран от #20

  • 9 Zentramant

    31 9 Отговор
    Светът трябва да намери начин да се отърве от долара и финансовия тероризъм на фащ веднъж за винаги.

    Коментиран от #10

  • 10 оня с коня

    12 18 Отговор

    До коментар #9 от "Zentramant":

    Препоръката ти за "отърване" от Долара не е преставала да се изпълнява от АЗИАТСКИЯ СВЯТ/Русия и Китай основно/,но Резултатите хич не са Обнадеждаващи!За разлика от Него,БЕЛИЯТ СВЯТ не се занимава с глупости.
  • 11 Кюлчо Кюлев

    22 4 Отговор
    И колко е като физическо тегло инвестиционното злато трупано от БНБ и изобщо физическо притежавано в България ли е или "на схранение" в чужбина от където никога не може да бъде достъпено т. е. сме го закупили като подарък я на Великобритания, я на САЩ? А ако е "електронно злато" направо закривай!

    Коментиран от #23

  • 12 Аноним

    7 5 Отговор
    БНБ да не сложи по една нула на лева
  • 13 Аноним

    9 10 Отговор

    До коментар #3 от "Рошко":

    Злато имаш ли представа как се добива бай Ганьо поинтересувай се преди да драскаш

    Коментиран от #17

  • 14 dovolen

    15 3 Отговор

    До коментар #5 от "Както казвам емигрираите хора":

    Пали влака и беж в Москва.
  • 15 dovolen

    5 3 Отговор

    До коментар #7 от "Нещо не си разбрал":

    2ри килограм........
  • 16 боцмана

    14 4 Отговор
    В мазето на една къща в Барселона.
  • 17 гост

    20 4 Отговор

    До коментар #13 от "Аноним":

    А защо концентрата от нашето злато се преработва в ЮАР ??????? Доказано е че от него се добива 3 пъти повече от другите концентрати . А и никой не може да разбере колко злато са изнесли . Но комисионните са СИГУРНИ за ПРЕДАТЕЛИТЕ на БЪЛГАРИТЕ !!!!!
  • 18 Мемфис

    11 21 Отговор
    Руснаците ни откраднаха златото!
    Не само златото, живота и бъдещето ни окрадоха. Цели поколения измряха като роби на азиатския окупатор!
  • 19 Лутър

    11 7 Отговор
    Бравус на Мемфис и другите момчета! Дано нещо им влезе на комунягите в главите!Те обичат да пускат червения бюлетин и после да си пращат децата на запад! Що бре не ги карате да учат и работят във Владивосток или Новосибирск? Та дори и в Москва и Петербург! Ето на това му се вика шизофренна циничност.., но вий го можете туй нящо, деца на Ленин и Сталин! И май ми се чини, че сал туй можете!
  • 20 Златко

    20 8 Отговор

    До коментар #8 от "Стадото е неграмотно Нане":

    По-лошо е, навремето комунистите се разплатиха с Москва в злато, но за това злато сме получавали реални продукти. Сега просто ни вземат златото на 99%... и не ни остава друго, освен да духаме супата.

    Коментиран от #21

  • 21 385 завода ни построиха и бяхми

    15 5 Отговор

    До коментар #20 от "Златко":

    На 3 място в света по Брутен доход на човек от населението......

    Коментиран от #32

  • 22 Коко

    4 6 Отговор
    , Ало разбирачите какво общо има нарастването на бвп с инфлацията или Важно е да плюем тук троловете да са активни.
  • 23 Бостън Селтакс

    12 4 Отговор

    До коментар #11 от "Кюлчо Кюлев":

    Общо 20 грама налични в трезора и 5000 кила в тунелите-трезори на Англия, които е невъзможно да се изтеглят. Остават подарък
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Аналитик

    6 1 Отговор
    БНБ не трупа нищо, а цената на златото от 2018 до 2020г се е повишила с 28% . Другото в статията е непълен баланс на средствата акумулирани в БНБ, което е пълна каша като обяснение!!!

    Коментиран от #31

  • 27 Грую

    2 2 Отговор
    Тенденцията е да се бачка за международните корпорации срещу парче хляб, а парите да станат като стари вестници, които никой не иска да чете!
  • 28 Сандо

    2 2 Отговор
    Лондон ще ни върне златото,колкото го върна на Венецуела.
  • 29 Дръвчо

    1 0 Отговор
    И аз трупам златни залежи в носа. Красота.
  • 30 КОМАНДВАЩИЯ ДЪРЖАВАТА

    0 0 Отговор
    ДЪЛГОВЕ ЗА 30. МИЛИАРДА ЕВРА......ВАЛУТНИ РЕЗЕРВИ ЗА 25 МИЛИАРДА ЕВРА...,...ДРУГАРИ. КАК СТЕ...
  • 31 КОМАНДВАЩИЯ ДЪРЖАВАТА

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Аналитик":

    ОБЯСНИ ГО.....АНАЛИТИКО
  • 32 България 16 република на СССР

    4 1 Отговор

    До коментар #21 от "385 завода ни построиха и бяхми":

    КОГА БЪЛГАРИЯ Е БИЛА НА ТРЕТО МЯСТО ПО БВП НА ГЛАВА ОТ НАСЕЛЕНИЕТО.....ЧЕ НЕЩО НЕ СЕ СЕЩАМ.....ДРУГАРЮ