Last news in Fakti

27 Юли, 2020 17:50 5 251 14

Цената на златото счупи всички рекорди

  • злато-
  • икономика-
  • пандемия

Основна причина вероятно са опасенията от икономически срив вследствие на коронавируса

Цената на златото счупи всички рекорди - 1
Снимка: shutterstock

Цената на благородния метал достигна най-високото си ниво за всички времена. Основна причина вероятно са опасенията от икономически срив вследствие на коронавируса.

В началото на седмицата цената за тройунция злато (31,1 грама) достигна 1944,71 долара. Така стойността на ценния метал задмина предишния рекорд от септември 2011-а година, когато една тройунция се търгуваше за 1921 долара. Златото покачи цената си с повече от 25 процента през тази година, като особено силен е ръстът от средата на юни насам.

При първоначалния срив на финансовите пазари заради коронавируса ценният метал дори бе загубил част от стойността си - в средата на март една тройунция се търгуваше за по-малко от 1500 долара, макар златото да се смята за кризисна валута. Сега наблюдаваме рекордно покачване.

Пандемията не е единствената причина

Опасенията от предстоящата рецесия, предизвикана от пандемията, са само част от причините за нарастващия интерес към благородния метал. Сред останалите са сериозната задлъжнялост на държави и фирми, както и все по-ниските лихви.

Ниските лихвени проценти и слабата доходност от облигации правят златото особено атрактивно, казва Адриан Аш, главен икономист в инвестиционната компания "BullionVault". Освен това "високите инфлационни очаквания, предизвикани от безпрецедентния държавен дълг в мирно време", направиха златото предпочитана форма на инвестиция, каза Аш пред ДВ.

Влияе и конфликтът между САЩ и Китай 

Все по-изострящият се конфликт между Съединените щати и Китай, както и нестабилната стойност на долара допълнително подхранват цената на златото, казват борсови експерти.

Китай затвори американското консулство в град Чънду, разположен в югозападната част на страната. Пекин предприе този ход в отговор на решението на Вашингтон да затвори китайското консулство в Хюстън.  "Инвеститорите следят много внимателно за признаци за ескалация на конфликта", казва анализаторът на "Голдман Сакс" Крис Хъси. Това личи отчетливо и в цената на златото.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бат Бойко

    22 3 Отговор
    Кюлчетата в шкафчето също.

    Коментиран от #14

  • 2 Другаря

    5 2 Отговор
    потрива , необезпокояван от никой , лапички !
  • 3 COVID1984

    8 1 Отговор
    Обръщайте ратията у злато и сребро, че иде глад библейски.
  • 4 Емил

    16 3 Отговор
    Стоковата и фондова борса е една велика шашма! При липса на инвестиционна инициатива, излишък на стоки и пари, и рязко намаляла консумация - цената на златото стига върхове! Някой скоро ще обърнат коремите, защото след такъв "балон" има много издавени!
  • 5 chi

    8 3 Отговор
    Кой напълни шкафчето ще преодолее кризата.
  • 6 Шкафбанк

    6 2 Отговор
    Ние поддържаме и налични количества от кюлчета злато 999 за да реагираме във всеки един момент на нуждите на нашия вложител!
  • 7 Шкафбанк

    2 4 Отговор
    Ние поддържаме и налични количества от кюлчета злато 999 за да реагираме във всеки един момент на нуждите на нашия вложител!
  • 8 ЛесноЕДаСиПрост ЕООД

    8 2 Отговор
    Нали казвате, че съм глупав? А сега кой е глупавият? Евромарки и злато. Збам аз йакво да си къткам в чекмедженцето. Благодаря за валата наивност и глупост, че все ме узбирате. Без вас нямаше да съм мулти милионер. То с една министър- председателска заплата живее ли се бре?
  • 9 предимно прост

    8 2 Отговор
    Елементарно Уотсън-печатат се долари и евро яко,ама много яко!Повтарям-печатат се,не се изработват.Раздават се щедро хартийките и се изкупува всичко ценно,не само злато.И така ще дойде щастливия ден,когато Ганчо ще разбере защо носеше маски!
  • 10 Челопеч Челопеч

    10 1 Отговор
    ГЛУПАВИ БЪЛГАРИ ПРОДАДОХА ВИ НА АМЕРИКА БАРАБАР С ЗЕМЯТА И ВИЕ ПРОСПАХТЕ ОГРАБВАНЕТО НА ДЪРЖАВАТА СИ

    Коментиран от #12

  • 11 ГЛУПОСТИ

    2 1 Отговор
    ТИЯ ЦЕНИ НЯМАТ НИЩО ОБЩО С ЦЕНАТА НА ЗАЛОЖНИТЕ КЪЩИ -- А БАНКАТА НИКОГА НЯМА ДА КУПИ ЗЛАТО НА ТАКАВА ЦЕНА , ТАКА ЧЕ ЗЛАТОТО НЕ Е НА СМЕТКА ЗА НАС !
  • 12 Проблемът

    0 5 Отговор

    До коментар #10 от "Челопеч Челопеч":

    Ей, "умния българин", ако както хортуваш, ни бяха " продали на Америка", както 52-я техен щат Пуерто Рико, сега тъпите каскети като теб щяха живота да си живеят, но....няма как да стане това, защото България е член на ЕС и ще си остане такъв, за твое голямо съжаление! Няма нищо по-добро, което да се е случило на нашата страна от новата ни история, от членството ни в НАТО и ЕС, а скоро ще пазаруваш и в ЕВРО! Лоша новина, нали каскет мазен?!?
  • 13 Георги

    1 0 Отговор
    Сега е момента гербаджиите да направят златна статуя на "Буда" със турски пендари(ментари) със парите от ЕС.Той бил прост те са прости таман поредната неизгодна сделка за Бг.
  • 14 Колаш

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Бат Бойко":

    Само ти не разбра кратуно