Last news in Fakti

20 Май, 2020 14:15 1 516 4

Siemens: САЩ и Китай ще излязат по-конкурентоспособни от кризата

  • siemens-
  • европа-
  • ес-
  • сащ-
  • китай-
  • икономика-
  • конкурентоспособност

Според изпълнителния директор на компанията, коронавирусната криза застрашава глобалната конкурентоспособност на Европа

Според изпълнителния директор на Siemens Джо Кезер, коронавирусната криза застрашава глобалната конкурентоспособност на Европа. Това предаде Reuters.

"САЩ и Китай вероятно ще излязат по-силни от коронавирусната криза", каза Кезер в интервю, публикувано във вторник. Той твърди, че американските технологични компании са спечелили от пандемията. "Covid-19 значително ще задвижи дигитализацията", обясни Кезер.

От своя страна, Китай спечели времево предимство в рестартирането на икономиката си чрез безкомпромисното справяне с пандемията, твърди още шефът на Siemens. "Китайските компании вече работят по големи проекти, докато ние все още обсъждаме как прекъснатите вериги за доставки могат да бъдат възстановени и как те трябва да изглеждат в бъдеще", заяви Джо Кезер. Той определи дългосрочното планиране и стриктното управление на Пекин като много ефективно. „Не казвам, че това е модел, който трябва да съответства на нашия демократичен и предпочитан ценностен ред“, подчерта Кезер.

Факт е обаче, че в много сегменти като автомобилния сектор китайската индустрия се върна на нивото си от края на 2019-а. „Вече можем да видим, че Китай запълва глобалните свободните места в областта на инфраструктурата. Пример за това е участието в големи проекти като изграждането на електроцентрали", каза още Кезер.

Той допълни, че китайското правителство влага милиарди във финансирането на международни инфраструктурни проекти, като по този начин страната използва продуктивно своите излишни производствени мощности, докато в Европа справянето с излишните производствени мощности е обвързано предимно със съкращаване на работни места.

За да може Стария континент да остане конкурентоспособен, Кезер призовава ЕС да се фокусира радикално върху технологиите на бъдещето. "Блокът все още не е използвал пандемията като възможност да намери своята глобална позиция в икономическо и политическо отношение. Сега съюзът трябва да излезе с обща външнотърговска политика", критикува той.

Според Кезер, най-голямата опасност за ЕС и Германия е локализацията на създаването на стойност, в случай че САЩ и Китай заложат на местното производство. Именно заради това, блокът трябва да стане независим силен играч в световната икономика чрез инвестиции в индустрии, които ще направят Европа технологично суверенна.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Во Нгуен Зияп

    3 1 Отговор
    Както гледам, САЩ може и да не излязат! Аз някога им простих, ама вируса не прощава!
  • 2 Ввв

    3 3 Отговор
    Глупости,Китай ще го глътне до сливиците,защо ли?!Ами защото много компании започват да ае изтеглят от кочинката и отиват в Тайван,Индия,Филипините и където могат!

    Коментиран от #3, #4

  • 3 IBM

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Ввв":

    Ние първи се изтеглихме. Клиентите ни забравиха моментално, китайците започнаха да правят Леново и завладяха пазара.
  • 4 гого

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ввв":

    я си измери температурата първо.