Last news in Fakti

6 Септември, 2012 17:59 1 257 1

Икономиката в еврозоната ще се свие повече от първоначалната прогноза

  • еврозона-
  • еврозона

Марио Драги призова политиците да предприемат по-решителни реформи

Икономиката в еврозоната ще се свие повече от първоначалната прогноза - 1
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Европейската централна банка понижи прогнозата си за икономическия растеж в еврозоната за тази и следващата година. Очаква се икономиката да се свие с 0.4 процента през 2012-та, а през 2013-та да отбележи растеж от половин процент. Банката очаква и по-висока от прогнозираната инфлация в еврозоната за тази и за следващата година, предаде БНР.

Председателят на УС на ЕЦБ Марио Драги обави, че банката ще се намеси в пазара на облигациите, но строго в рамките на своя мандат:

"Работим строго в рамките на нашия мандат да поддържаме ценовата стабилност в средносрочен план. Ние действаме независимо при определянето на валутната политика и еврото е необратимо", заяви Марио Драги.

Европейската централна банка ще купува на вторичния пазар облигации с падеж от една до три години и няма да определя количествен лимит. Задлъжнелите страни, които искат банката да купи техни облигации, ще трябва да отправят официално молба за помощ от европейските спасителни фондове и да приемат "строги и ефективни" условия за бюджетната си политика. По думите на Драги, ЕЦБ ще има същия статут като на останалите кредитори при изкупуването на дългови книжа.

Марио Драги призова политиците да предприемат по-решителни реформи: "За да възстановим доверието, политиците в еврозоната трябва да дадат решителен тласък на фискалната консолидация на структурни реформи, за да се подобри конкурентоспособността", каза Драги.

Европейската централна банка реши още да запази основната си лихва на рекордно ниското ниво от 0.75 процента. Това веднага се отрази на валутните пазари, като еврото достигна най-високото си равнище от два месеца - 1,2640 долара.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 poreti

    0 0 Отговор
    дрън дрън, и преди заседанието на ЕЦБ курса стигна 1.2630.... горе долу засега никва съществена реакция на пазара. Очакванията бяха за далея по-сериозни движения на двойката както и да е... лека