Last news in Fakti

7 Септември, 2012 18:08 1 374 0

Решението на ЕЦБ съживи пазарите

  • ецб-
  • евро-
  • марио драги-
  • еврозона
Решението на ЕЦБ съживи пазарите - 1
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Европейската централна банка ще започне изпълнението на нова програмата за изкупуване на облигации в опит да намали цената на заемното финансиране на проблемните страни от валутния съюз, съобщава Финансовият портал на БНР. Излизането на пазара ще служи и като "пълно ефективно предпазване", заяви президентът на ЕЦБ Марио Драги.

ЕЦБ ще купува на вторичния пазар облигации с падеж от една до три години и няма да определя количествен лимит, съобщи управителят на ЕЦБ. Банката запази основния си лихвен процент на рекордно ниското ниво от 0,75%. Това което раздвижи пазарите обаче беше конференцията на президента Марио Драги.

Пазарите приветстваха решението на ЕЦБ да започне отново да изкупува облигации, като водещите европейски индекси отчетоха ръст от 2-3%. Акциите на банките от еврозоната поскъпнаха до 5-месечен максимум, като се повишиха средно с по 5.60 процента. В Ню Йорк индексът S&P 500 достигна най-високото си ниво от над 4 години, Nasdaq се покачи с повече от 2 процента в началото на търговията в четвъртък, а малко под 2 на сто добави и Dow Jones. Еврото очаквано поскъпна спрямо долара и достигна до двумесечен връх от 1.2650 долара. Шанхайската борса достигна повишение на индексите от 3,16% в петъчната азиатска сутрин.

Влияние на търговията оказаха и положителните данни от САЩ, където заетостта в частния сектор се е увеличила през август с повече от очакваното. Броят на молбите за помощи за безработни в САЩ се е понижил за първи път през последните 4 седмици, което говори, че пазарът на труда дава положителни сигнали. Първоначалните молби за безработни, които са индикатор за съкращенията, спаднаха с 12 000 до сезонно коригираните 365 000 броя през седмицата, приключила на 1-ви септември, обяви вчера трудовият департамент на САЩ. Това е най-високото им ниво за последния месец.

Ресурсните валути също поскъпнаха след вчерашните положителни новини и в очакване на  положителни данни днес относно заетостта в неселкостопанският сектор в САЩ. Доходността по 10-годишните испански облигации се понижи с 32 базисни пункта до 6,05%, докато тази по еквивалентните италиански ДЦК падна със 17 базисни пункта до 5,34%.

Английската централна банка също задържа основния си лихвен процент без промяна на 0,5%. Банката запази и програмата си за изкупуване на облигации на стойност 375 млрд. британски лири, както беше очаквано. Отделно проучване сочи, че стимулите ще бъдат увеличени до 400 млрд. паунда до края на 2012-та година. Рецесията във Великобритания се е задълбочила през второто тримесечие, след като разходите в страната бяха съкратени, а ескалиращата дългова криза в еврозоната срива доверието и търсенето.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА