Last news in Fakti

12 Юни, 2020 13:40 7 400 68

Вижте решението на кабинета за ПИБ

  • пиб-
  • ецб-
  • ббр-
  • акции-
  • придобивания

ББР участва на открития аукцион при публично обявени цени и условия, наравно с всички останали инвеститори

Вижте решението на кабинета за ПИБ - 1
Снимка: Архив

Във връзка с искането за присъединяване на Република България към Валутно-курсовия механизъм II (ERM II) и Банковия съюз на Европейския съюз чрез установяване на тясно сътрудничество между Европейската централна банка (ЕЦБ) и Българската народна банка (БНБ) през 2019 г. ЕЦБ извърши цялостна оценка на шест български банки. Резултатите от оценката бяха публично оповестени на 26 юли 2019 г. Прегледът на качеството на активите бе допълнен от стрес тест, който показва как биха се променили капиталовите позиции на банките при хипотетичен базов и утежнен сценарий през следващите три години (2019–2021). За стрес теста бе приложена същата методология като в стрес теста на Европейския банков орган през 2018 година. Това обявиха от правителствената пресслужба.

Четири от шестте банки, които бяха обект на цялостната оценка  преминаха успешно и през негативния сценарий на стрес теста. Към 31 март 2020 г. „Инвестбанк“ АД успя да запълни идентифицирания недостиг при негативния сценарий на стрес теста, а към края на 2019 г. и „Първа инвестиционна банка“ АД също успя да изгради допълнителни капиталови буфери. Съгласно изискванията на ЕЦБ, за да завърши изцяло формирането на допълнителни капиталови буфери срещу неблагоприятните макроикономически развития, банката следваше да увеличи базовия си собствен капитал от първи ред със 100 млн. евро. ПИБ е акционерно дружество, регистрирано на Българската фондова борса и според разпоредбите на Закона за публичното предлагане на ценни книжа (ЗППЦК), капиталът му може да бъде увеличен само чрез издаване на акции на официалния регулиран пазар. ПИБ обяви намерението си да увеличи общата номинална сума на капитала си с 200 млн. лева. чрез публично предлагане на новоиздадени обикновени, поименни безналични акции. На 23 април 2020 г. Комисията за финансов надзор одобри проспекта за първоначално публично предлагане на до 40 млн. обикновени, регистрирани, безналични, свободно прехвърляеми акции с право на глас с номинална стойност 1 (един) лев и емисионна стойност 5 лева всяка. Емисионната стойност е определена на базата комплексен анализ на ключови параметри, а емисионната стойност бе потвърдена от КФН като справедлива и определена въз основа на обективни критерии. При определяне на относимата пазарна цена на акциите са взети предвид изискванията на Международните стандарти за оценяване. 

В рамките на определените със закон правомощия, ББР прояви интерес към придобиване на новоиздадени акции на ПИБ и участва със собствени ресурси в открития аукцион и придоби 77 729 300 броя права. Придобитите права дават правото да бъдат записани 28 265 200 акции от увеличението на капитала на ПИБ. Този брой акции съответства на по-малко от 19 % от уставния капитал на ПИБ, което е под максималния праг, одобрен от БНБ.

ББР участва на открития аукцион при публично обявени цени и условия, наравно с всички останали инвеститори. Останалата част от правата от емисията са придобити от други частни инвеститори. Предвид стабилното си финансово състояние, високите нива на капиталовата си адекватност и солидната си ликвидна позиция, ББР е в състояние да финансира придобиването на акциите от увеличението на капитала на ПИБ със собствен ресурс от натрупани резерви, без да използва средства от увеличението на капитала със 700 млн. лв., съгласно Решение на Министерския съвет № 215 от 27.03.2020 г. Участието на частни инвеститори при записването на новоемитираните акции на ПИБ показва, че ББР участва при пазарни условия, по цени и срещу очаквано възнаграждение, които са приемливи за частен инвеститор.

ПИБ АД е най-голямата банка с изцяло български капитал, системно значима институция, която  се развива и утвърждава като финансова група с основна дейност в Република България и финансиране на български компании. Поради това ББР би могла да бъде разглеждана като естествен и дългосрочен партньор на емитента, без в същото време да се явява пряка негова конкуренция. ББР няма клонова мрежа, докато ПИБ АД разполага с една от най-добре развитите и ефективни клонови мрежи на пазара на банки у нас, което ще даде възможност на ББР да се възползва от този потенциал, като използва съществуващите дистрибуционни канали и експертиза на банката, при бъдещи програми за финансиране на малки и средни предприятия.

Участието на ББР в увеличението на капитала на ПИБ при публично обявени конкурентни цени и условия на регулирания пазар чрез записване на до 70 на сто от общия обем на записаните и заплатени акции не представлява държавна помощ по смисъла на действащите европейски и национални правила в областта на държавните помощи и може да бъде подкрепено.

Увеличението на капитала на ПИБ е последното условие, което трябва да бъде изпълнено преди присъединяването на България към Банковия съюз на Европейския съюз и Валутния механизъм II (ERM II). ЕЦБ вече припозна увеличението на капитала на ПИБ на регулирания пазар с потенциалното участие на ББР като положителна стъпка към изпълнение на поетите от България ангажименти.

 


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мирише на септември 96та

    74 5 Отговор
    Пирамиди фараони

    Коментиран от #39

  • 2 макдоналдс тръмп

    85 8 Отговор
    АКЦИИ КОИТО НИКОЙ НЕ ИСКА ДА КУПИ,НО ДЪРЖАВАТА - ГЕРБ НИ НАБУТА ДА КУПУВАМЕ ЗАРАДИ ЕВРОПЕЙСКИТЕ ИЗИСКВАНИЯ - А НАРОДА ДАЛИ ИСКА ДА ВЛИЗА В БАНКОВИЯ СЪЮЗ....ТОВА Е ФИКС ИДЕЯ НА ГЕРП -ДРУГИТЕ ДЪРЖАВИ - ШВЕЦИЯ,ДАНИЯ ДА НЕСА ПО ПРОСТИ ,ЧЕ НЕ ИСКАТ И ДУМА ДА СЕ КАЖЕ ЗА БАНКОВ СЪЮЗ НО НИЕ- ЩОТО СМЕ 99 ДУПКА НА КАВАЛА

    Коментиран от #36, #61

  • 3 гост

    88 3 Отговор
    Не ми е ясно едно - при борсова цена на акциите в момента на ПИБ около 2,50лв. да купуваш за 5 лв. - май загубата към днешна дата за държавата е за 40 млн.акции е 100 млн. лева.
  • 4 Юсуффф

    74 2 Отговор
    Бандитска държава управлявана от бандити от Сараите и Дубай. Боко слуга срещу власт и процент от лапането.
  • 5 коло

    38 2 Отговор
    Поне една "здрава" банка да има за пране на пари в нашата татковина!!!
  • 6 Българин

    65 3 Отговор
    Срам ме е че съм Българин. ТЕ и ТОЙ погребаха България

    Коментиран от #10

  • 7 това държава ли е

    64 3 Отговор
    куп глупости са написани в това прес съобщение, какво значи няма да ползва от 700-те милиона, всичките активи на тази банка са собственост на държавата, куп глупости и лъжи, и едни 140 милиона, откраднати от всички граждани на държавата, 140 милиона се крадат ей така, пред очите ни, с едно натискане на копчето в системата за преводи, откъде на къде тази банка, която се е доказала като слабо управлявана и неефективна в последните 30 години, ще получи ей така, парите от моите данъци, върнете ми парите боклуци, това са пари от залъка на бедните хора
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ХАРЛАН

    12 3 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    СПОКА СКОРО ЩЕ ГРАДИРАШ ДО - МРАЗЯ ТАЗИ ДЪРЖАВА,КАК ДА СМЕНЯ ПОДАНСТВО...
  • 11 Историк

    40 2 Отговор
    ББР нали трябваше да подкрепя малкия и среден бизнес? Хайде сега Министър Горанов го каня, на салата от колове на домати и да си пийне от санитарния минимум на язовир Студена. Щото ние това ядем и пием. Чакам го пред ЕСТЕ комплекса, ще ме позна по потопен кол за домати в локва.
  • 12 Натали

    26 1 Отговор
    Официално за официалните идио..А каква е всъщност истината за горното можем сама да се досещаме.
  • 13 Дядо Иван

    35 1 Отговор
    Боооже.... този който няма мозък за да успее, успява с безгранична наглост и безскрупулност.... Жалкото е че народът никога няма да се вдигне на протест при такива безпардонна новина

    Коментиран от #50

  • 14 3.14К

    16 1 Отговор
    Разговора все пак ще излезе. Всички глухо мълчат. ЧРД Бойко!

    Коментиран от #56

  • 15 хиндо злъчката

    31 1 Отговор
    КАКЪВ ВАЛУТЕН СЪЮЗ БЕ,НОМЕРА Е ДА СЕ УПЪНАТ ЕДНИ 140 МИЛКИ,А БГ ЦЪРВУЛИТЕ ЛАПАТ ЛИ ЛАПАТ МУХИ ,СКОРО ЩЕ ВИ ВРЪТКАТ ПО СПИСЪК ЗОМБАЦИ
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 поздравления

    31 0 Отговор
    ЧЕСТИТО, ГОСПОДИН ПЕЕФСКИ!
  • 18 цекоминев

    23 0 Отговор
    аз не съм олигарх и никога няма да бъда благодаря на тулупите боъйко за теб някое милионче за семки да имаш
  • 19 Лекар БГ

    36 0 Отговор
    Понеже сегашният модератор на Факти е отявлен фен на ПП ГЕРБ и яко трие "неудобните "коментари.
    Обяснявам.Цялата бутафория,с наливането на пари от данъкоплатците в частната ПИБ, е уж заради постъпването на България в"чакалнята ".Цеко е на нула. Да спасим редник Цеко.Останалото са празни приказки по Шехерезада. Празни, но с парите на българите.
  • 20 сметало

    24 0 Отговор
    подкрепете местния шериф два хотела за боико на връх тодорка
  • 21 Кратун

    25 0 Отговор
    Аз да попитам за един прЕател за едни 75 000 000 къде отидоха?
  • 22 цеко ми

    15 0 Отговор
    абе тоа само дет не ни убива на жълтете павета
  • 23 Бойко бекапето милиардера

    40 0 Отговор
    ЕЦБ никъде не казва че трябва данъкоплатците да плащат масрафа на частна собственост.спасяваме собствениците на ПИБ. Всичко това с парите на данъкоплатеца.
    Това е скандално. И всичко това идва след безумните идеи за държавни бензиностанции, лотарии, огромен ВиК холдинг. Държавен капитализъм от “дясната партия на България .уелком то Венецуела,месечна заплата 4 дорала или купа банани

    Коментиран от #33

  • 24 Лост

    31 0 Отговор
    При фалита на КТБ и ПИБ беше в същото положение. Наляха и едни пари, ограбиха КТБ, сега наливат още пари. И как така тогава не оздравя? Иначе за нас хората са много важни, ама държавата няма пари, а ние да събираме капачки. Ами да им ги изсипят капачките в Банкя за Рождения ден утре.

    Коментиран от #31

  • 25 3458

    27 0 Отговор
    Държаната пирамидка налива пари в частната пирамидка. Ние плащаме сметката накрая. Тия ни вземат за идиоти вече.
  • 26 Поредната лъжа

    16 0 Отговор
    На 20.02.2020 Добровскис каза, че няма причина за отлагане, след като бе помолен да коментира думите на ББ, че няма да насилва народа защото не е напълно убеден. Днес стана ясно че ББ е излъгал ЕЦБ зашото причината била БИП !
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 божееееееее

    21 1 Отговор
    за децата и лекарите пенсионерите -няма ма цеко минев има
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Фи б

    14 0 Отговор

    До коментар #24 от "Лост":

    Честито на печелившия!
  • 32 поздравления

    19 0 Отговор
    ЧЕсТИТО НА ГОСПОДИН ДЕПУТАТА ОТ ДПС ОТ ПЪРВИЯ РЕД.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 четящ

    19 2 Отговор
    е добре де? как става тази работа? никой не е поискал акциите на ПИБ, а пък била успешна банка? второ, откъде накъде държавна банка каквато е ББР ще купува с народни пари акции от частна банка/ където печалбата отива в собствениците/? и трето, след като има нужда от увеличение на капитала това трябва да се направи от собствениците като изкупят непродадените акции... така, че тази сделка на ББР е напълно незаконна и водеща до толериране на частни субекти!
  • 36 Даа

    15 1 Отговор

    До коментар #2 от "макдоналдс тръмп":

    Понеже кандидат купувачите на акциите се избиха за тях, затова ганьосът реши да ги изкупи на цена два пъти над номинала. Ама нали народът плаща, нема да му берем дерта я.
  • 37 Петров

    5 9 Отговор
    То банки много, ама въпросната беше първата, която въведе отлагане на плащания към кредити. Освен това като банка с най-голям български капитал е по-добре към нея да бъдат пренасочени средства отколкото към някой водопровод или газопровод...
  • 38 Рангел

    5 13 Отговор
    Първа Инвестиционна ще върне кредита с лихвите. Не виждам нищо лошо в това да се инвестира в ПИБ. Прекрасен пример за публично-частно партньорство! Ако се замислите ПИБ реагира изключително адекватно и бързо в извънредната ситуация, като още в средата на март предложи отлагане на плащанията по кредитите фирми и частни лица, а в последсвтие и се включи и в програмите за безлихвено кредитиране на ББР.

    Коментиран от #40

  • 39 куку руку ку

    12 0 Отговор

    До коментар #1 от "мирише на септември 96та":

    За да може синчето на банкера пак да пие шампанско за 45000 евра бутилката...
  • 40 Рангеле

    11 1 Отговор

    До коментар #38 от "Рангел":

    Участието на банката в разни пиар акции не водят до подобряване на състоянието и, и това не е никакъв аргумент за оказване на дъжавна помощ. Явно играта е друга. Примерът с ктб е показателен.
  • 41 Калина П

    4 14 Отговор
    И Германия спаси Луфтханза, като подпомогна с 9 милиарда под формата на капитали и заем, а тук ПИБ ще върне тази сума и то с лихвите. Няма лошо да се инвестира в банката с най-много български капитал!!!!!

    Коментиран от #59

  • 42 Тулуп и малко Мисир

    11 0 Отговор
    Нова тролбригада атакува статията- от това действията на ББ не стават по легитимни!
    Само информирам за последните подаръци-
    Дупката във Варна на Гергов
    Теца на Доган
    Милиони бакшиш за ПИБ, която №10 източва
  • 43 Призрак

    4 12 Отговор
    Хубавата новина е , че БГ върви към приемане на еврото, и пълен контрол на мафиотската българска банкова система от страна на ЕЦБ. Така вече няма да има безбожно високи лихви по кредитите, и няма да има свинщини от страна на банките с вдигане на лихвите когато си поискат. Всичко ще зависи от Германия и ЕЦБ. Това е положителна стъпка в борбата с мафията и руския мафиотски феодален модел, по който работят вече 30 години ‘’българските’’ банки.
  • 44 Казуар

    9 1 Отговор
    При проверка се установи, че ПИБ е раздала повече пари от разрешеното по подобие на КТБ, и държавата трябва да нормализира нещата за пред Европа.
  • 45 сократ

    5 5 Отговор
    Това нас какво ни интересува, като фалират спираме да си плащаме кредитите! За нас е супер да фалират банките... понеже спестявания нямаме имам източени кредитни карти и кредити, така че дано фалират, от сърце го желая на всички българи в моето полежение!!!

    Коментиран от #55

  • 46 Призрак

    12 4 Отговор
    Преди някой да заочне да ме плюе, нека помисли за това, че всички в западна европа теглят и живеят на 2 до 3,5% кредит на година, а в скапана БГ лихвите с години бяха по 14%. И до сега повечето ганьовци продължават да плащат високи лихви по кредити, заради мафиотските банки създадени по руски модел. Защо не направиха КОПИ - ПЕЙСТ от германската банкова система преди 25 години? Какво не им хареса? За да могат да окрадат и последния лев от Ганьо. И понеже Ганьо е лаком и иска всичко сега и на момента, тегли кредити с по 15% лихва без да му мигне окото. После се чеши по червения врат, изгорял от слънцето на село, и се чуди що толква скъпо бе? Честито на печелившите хахахахахахаха.

    Коментиран от #65

  • 47 All

    13 0 Отговор
    КОЕ Е ЧАСТНОТО ЛИЦЕ???
    Може ли да се сетите - Защото аз се сещам:
    НЕРЕЗО!!!!

    Първата стъпка за придобиването на ПИБ от ХУНТАТА.
  • 48 ТУЛУП от Банкя

    9 2 Отговор
    Ето какво платихме вчера с държавни пари чрез влизането на ББР в капитала на Първа Инвестиционна Банда #ФалираЛиПИБ Споделяйте да се знае!

    Лондон - апартаменти в най-хубавата сграда на Кенсингтън 134 срещу Хародс. Има японска градина около 500 кв. Там по един двустаен апартамент имат Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев. Всеки от тях струва по 4 млн. паунда.

    Испания, Марбея - 1,8 млн. евро за тристаен апартамент в Кемпински Естепона в крилото за собственици.

    Le Rêve в Дубай, в най-скъпата сграда - апартамент за 6 млн. евро. Обзавеждане от Fendi като за Версай - 700 000 евро.

    Палм де Джумейра в Дубай - къща за 5 млн евро. Garden House на Ивайло Мутафчиев.

    Hi-tech къща в Бояна, само ремонтът е за 2 млн. евро. Стени, които се местят с поглед. Прозорците се затъмняват с махане на ръка.

    Картини от Моне, Реноар и др. за 20 млн. евро.

    Нов самолет за $ 52 млн. Gulfstream 550 купен от Атланта от централата.

    Яхта за 14 млн. евро
  • 49 Васил

    6 2 Отговор
    Мдаааааааа властта си купи банка за да си препира откраднете пари и защо ПИБ като там месечната такса за карта е 2,50 лв.? Чакаме новият Цветан Василев да изнесе кинтите от там.
  • 50 чшр

    6 1 Отговор

    До коментар #13 от "Дядо Иван":

    Народът няма да се вдигне никога при никаква новина.
  • 51 Булю булю

    13 2 Отговор
    Много сложни думи за да се кажат прости неща.ПИБ е избушена отвсякъде. Баце харесва ПИБ по нареждане на мастития депутатин. Държавата ще налива вашите пари за да спаси ПИБ. Вие сте прости, разбирате се с Баце и пак ще гласувате за него. Да живее България!
  • 52 Иван

    3 0 Отговор
    Е хубава работа, а Fibank първа се включи в кризата с отлагане на плащанията по кредитите. Това вече е нагло от страна на държавата
  • 53 Gen Gurko

    3 9 Отговор
    Не виждам по-същество нищо лошо в частично държавно участие в банковия сектор. Това стабилизира системата.
  • 54 АНОНИм

    9 0 Отговор
    Ако е вярно, че ББР купува акции ПИБна цена двойно спрямо борсовата: това значи какво?
    1.Държавна помощ за ПИБ!?
    2.Изкупуване на ПИБ от държавата?!
    3.ББР отписва от активите си разликата между покупната и борсовата цена?!
    4.Друго...
    Някой наясно с финанси, борси и банки да ме открехне, щото аз се загубих в обясненията на Владо Горанов и Емо Караниколов!
    Според тях всичко било "цветя и рози"!
    Дали?!
  • 55 АНОНИм

    6 0 Отговор

    До коментар #45 от "сократ":

    "Това нас какво ни интересува, като фалират спираме да си плащаме кредитите!"
    Ще изкупи оная колекторска фирма твоя кредит и пак като поп ще си платиш! Ако не : на ЧСИ и пак ще си платиш!
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Петър

    3 3 Отговор
    Много правилно и далновидно решение, а тази инвестиция на ББР ще се изплати добре със сигурност!
  • 58 В. Велев

    3 1 Отговор
    Избора е между холера и чума! Над 2 милиона Българи трябва да направят избор, кой да окраде акциите им. ИНВЕСТИЦИОННИТЕ ПОСРЕДНИЦИ ИЛИ ДЪРЖАВАТА. И В ДВАТА СЛУЧАЯ ХОРАТА ЩЕ БЪДАТ ОКРАДЕНИ, НЯМА НИКАКВО СЪМНЕНИЕ!!!! ХОЛЕРА ИЛИ ЧУМА?
  • 59 Моля,моля

    2 0 Отговор

    До коментар #41 от "Калина П":

    Калинки да не се изказват.

    Коментиран от #60

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Раловски

    1 0 Отговор
    Добра новина, тъй като вече няма пречки присъединяването на България към чакалнята за Еврозоната и Банковия съюз на ЕС. А и печалбата на ПИБ за 2019г е 260 млн. лева, така че получените пари от ББР лесно могат да бъдат възстановени дори за по-малко от година.
  • 63 3333

    0 2 Отговор
    За втори път спасяваме една и съща частна банка, това какво е? Кой е казал че тази банка трябва да участва в играта, като е на загуба, да обявява фалит и да я закриват.
  • 64 Тони

    1 0 Отговор
    Ами нетипична, но добра сделка. Сега ПИБ е с държавни гаранции
  • 65 бузю

    1 0 Отговор

    До коментар #46 от "Призрак":

    що бе , какво им е на банките - нали само пиб е българска , другите като са чужди , що не намалят лихвите , ами надуват свирката. нещо тука защитни опорки не вървят , хахаха
  • 66 Наравно с всички ха ха ха

    1 0 Отговор
    Как участва наравно с всички, като офертите на другите участници в "аукциона" са с цел бизнес и печалба, докато ББР харчи безогледно и безконтролно нашите пари за да изпълни политическа поръчка спусната от кукловодите?
  • 67 попангелов

    0 0 Отговор
    Ски федерацията скоро ще яде дървото!
  • 68 само той мисли за нас

    1 0 Отговор
    нека боко продължи да краде още година и после да избяга !