Last news in Fakti

15 Юни, 2020 19:45 2 520 22

60/40 става 80/20 за туризма

  • туроператори-
  • туризъм

Ресорните министри отговориха на недоволството

60/40 става 80/20 за туризма - 1
Снимка: БГНЕС

Превозвачите в туризма и туроператорите излязоха на протест пред Министерски съвет. Те поискаха безлихвени кредити и безвъзмездна помощ от евросредства. Превозвачи от 5 града се събраха на жълтите павета в столицата. Според Национално сдружение „Случаен превоз“ финансовите мерки не работят. Грантовете пък били мираж, съобщи бТВ.

Транспортният бранш се раздели - докато едни протестираха, други обсъждаха проблемите в бранша с властта. Председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова обясни, че транспортният бранш у нас е съставен от 1400 лицензирани фирми. Според нея в днешния протест са се включили не повече от 100.

А ресорните министри отговориха на недоволството с конкретни мерки и нова акция за борба със сивия сектор.

„Мярката 60/40 да стане образно 80/20 за сектор туризъм. Направени са постъпки да стане това с Европейската комисия, така че максимално целево да бъде подпомогнат секторът“, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова.

А социалният министър Деница Сачева заяви, че хора, които са регистрирани като безработни в бюрата по труда, да могат да бъдат наемани в сектор туризъм и да получават 610 лв. минимална работна заплата, а осигуровките да бъдат за сметка на работодателя.

Премиерът заяви, че държавата прави каквото може. И даде съвет на бранша да рекламира родния туризъм.

Транспортният министър Росен Желязков обяви, че започват и масови проверки на граничните пунктове на превозвачи за наличие на лицензи, като целта е да се пребори сивият сектор.

Към протеста на екскурзоводите и превозвачите в туристическия сектор се присъединиха и таксиметрови шофьори от цялата страна

А автобусите ще продължат да се движат с протестните лозунги.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бате дай 50 стинки эа баничка

    20 1 Отговор
    Плащай сметката бедни ми Ганчооо,ЧСИ идва за теб.
  • 2 Private Spaсe

    13 1 Отговор
    Слугите искали безлихвени кредити, ходете да си искате парите бе всички ходете парите които ви се полагат от ЕС и държвавната кочина не разни трухи където ви подхвърля шайката !
  • 3 Васил Левски

    12 2 Отговор
    Сакън робите да не си поискат ще мизерстват и само хляб ще ручат обаче няма да си поискат техното което им се полага! Роби нямате бъдеще.
  • 4 Г-жо Ангелкова

    32 1 Отговор
    Елате вие да работите за 610 лв цял месец нямате срам! Никои няма да работи в туризма за тези смешни пари! Ще чистя къщи и ще взимам много повече от вашето подаяние! Подайте си оставката от вас не става министър на туризма!
  • 5 Дърт

    37 0 Отговор
    Миналата година платих за семейството ми в хотел на морето 1100 лв. само за спане. Тази година за същото място цената е 1380 лв!? А искат посещаемост....е кой!

    Коментиран от #14

  • 6 киф

    15 2 Отговор
    търтеи създадени от бкп

    Коментиран от #9

  • 7 НИКАКВИ ПОМОЩИ НА ДЕРАЧИТЕ

    27 1 Отговор
    Сваляхте ле кожи на хората когато можехте? Никой да не ходи на лайнОморието тия мафиоти дето бетонираха и заграбиха.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Абе дебил

    17 1 Отговор

    До коментар #6 от "киф":

    Всички партии са от БКП. Кога ще разбереш най-сетне.
  • 10 Да видим

    20 1 Отговор
    Как ще си намерят персонал по хотелите за тези смешни пари! Хотелите няма да си намерят никога персонал! За под 1000 лв никои няма да се навие да почне! Работих в хотел и работата е тежка малко хора издържат на натоварването и напрежението!
  • 11 РЪМПЕЗИ

    13 0 Отговор
    КОЙТО ИСКА ПАРИ, СЕГА МУ Е МАЙКАТА..ПРЕД МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ ПЛАЩАМЕ И В БРОЙ...БОРИСОВ Е РАЗПОРЕДИЛ ДА НЯМА НИТО ЕДИН ОЩЕТЕН...ДАВАЙ НАРОДЕ...ДНЕСКА ИМА УТРЕ НЯМА...
  • 12 123

    24 0 Отговор
    Най добрата реклама на туризма в България я правят хотелиерите и ресторантьорите. Когато един турист е доволен от почивката си в България той казва на близките си за приятното и безгрижно прекарване в България и обикновенно има 2-3 които след това посещават страната. Когато един турист е недоволен от ваканцията си той казва на не по малко от 20 човека колко лощо е в България.
    В България стоката и услугата е твърде скъпа спрямо цената, Българите искат да продадът стара Лада на цената на нов Мерцедес.
  • 13 VTpi4

    25 2 Отговор
    Значи миналото лято в статия в местния вестник един от хотелиерите в Арбанаси се оплакваше ,че давал 1200 лв чисто заплата и мераклии за работа нямало.В същото време местната икономика отчете около 600 лв средна заплата в сектора!Та питам...аз ли съм идиот или те са най-големите тарикати в икономиката ни?Не разбирам тази щедра благодетел към този бранш!!!
  • 14 Порно

    22 0 Отговор

    До коментар #5 от "Дърт":

    Миналата година в Гърция плащах 50 евро на вечер за двойна стая. Тая година резервирах на 40 на същите места.
    А иначе не мога да подмина социалната Сачева. Тя много социално създава условия за работа на минималната работна заплата. Затова - метла.
  • 15 Госあ

    20 0 Отговор
    Евала,сега всички трябва да плащаме за туризъм без да ходим на туризъм 😂 Ама по добре да ви кажа,защото ходенето много често завършва с инфекции от чистата вода и качествената храна. От метиловия алкохол пък има други странични ефекти. Представете си сега цялата кафява маса в която трябва да се къпете и плувате от всички центрове на заразата...
  • 16 Росица

    14 1 Отговор
    Прибраха Туроператорите парите на хората за почивка?
    Не ви ли е срам?
    И помощи искате от държавата!
    Питате ли дали ние сме работили тези месеци?
  • 17 ФАКТ !!!

    7 0 Отговор
    КОГА заплащането в България ще стане почасово ???? Нито това се прави,нито се увеличава минималната работна заплата !!! А нали сме в Европа !!! На кой му стигат 600-лева заплата за цял месец ???? Хората нямат бизнеси,нямат други доходи ,нито проценти от нещо !!! Така,че увеличавайте заплатите,за да НЯМА РАБОТЕЩИ БЕДНИ !!!
  • 18 Бясна !

    7 0 Отговор
    Хотелиерите не заслужават нищо !!!! Не стига,че сами си изгониха персонала,а сега реват за обезщетения !!!! КОГАТО се научат да плащат на работниците си както трябва,тогава да искат от държавата !!! Същото се отнася и за заведения,предприятия,дори и строителни фирми !!!
  • 19 Българка

    10 0 Отговор
    Да си работят сами !!! Вече не е привлекателен тоя сектор -туризъм ! МНОГО работа за малко пари !!!
  • 20 Безработен турист

    4 0 Отговор
    Хахахахааа...тия нормални ли са бе. За 600лв нема да си дигна задника , че си лЕжим цел ден дОма бе. Па на обед ше идем на барата , да се оладим, после вечерта ше запалим скарата...тия па, ша ма умОрат от смех....600 лв...хахахахаха...Хотелиера пак е преял застояли кренвирши от ''Лидл''
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 1-20

    6 0 Отговор
    Само тези търтей работят 3 месеца и почиват 9 годишно. А сега някой да ги спасява.