Last news in Fakti

16 Юли, 2020 17:20 2 510 4

Кирил Темелков: Не знаем кое е по-негативно - политическата нестабилност или санкциите на САЩ

  • турски поток-
  • санкции

"Балкански поток" е концепция и не е дефиниран в официални документи, каза той

"И политическата нестабилност, и санкциите на САЩ оказват влияние върху текущите проекти. Не може да се прецени кое е по-негативното от двете". Това каза пред БНР Кирил Темелков, бивш изпълнителен директор на "Булгартрансгаз" по повод на изявлението на Държавния департамент на САЩ, че ще включи „Турски поток“ и „Северен поток-2“ сред проектите, попадащи под санкциите на закона „За противодействие на противниците на Америка с помощта на санкции“ (CAATSA).

По думите му големите енергийни проекти се договарят години напред и тяхната реализация не е изцяло зависима от конюнктурата, но е важно да има спокойствие, за да се случат в определените срокове.

В предаването "12+4" по БНР Темелков заяви, че е малко вероятно да се случи сценарий, при който следващо правителство в България да реше, че проектът "Балкански поток" няма да се реализира:

"Развитието на "Балкански поток" е свързано с много правила и договорености, които са направени и дават ангажименти - към "Газпром", като основен участник, резервирал капацитет по тръбата". 

Темелков обясни, че "Балкански поток" е концепция и не е дефиниран в официални документи:

"Концепцията "Балкански поток" се разработва от няколко проекта - единият е разширение на нашата мрежа, другият - транзитен газопровод с обект в Сърбия. ... Изплащането на проекта "Балкански поток" вече е договорено и рискът не се води изцяло от България. Не можем да твърдим, че "Балкански поток" изцяло е зависим от "Турски поток", но това напрежение (санкциите на САЩ - бел.ред.) дава отражение на неговата рентабилност и на изплащането му във времето".

Кирил Темелков посочи, че едната тръба на "Турски поток" вече е изградена - тя захранва турския пазар, а "Балкански поток" може да функционира на базата на една тръба от "Турски поток" и отново да бъде европейски проект, който да е осигурен и с капацитет, който не е само от "Турски поток".

Бившият изпълнителен директор на "Булгартрансгаз" беше категоричен, че няма сценарий, при който да сме заровили една тръба, която няма да се използва. 


Поставете оценка:
Оценка 2 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    25 0 Отговор
    Краварите да си пасът кравите, да си гледат негрите, че ше втасат и да не ни се месят!
  • 2 Чакайте,

    19 0 Отговор
    САЩ световна съдебна система ли е? Ако е така Китай или Русия да пускат една бомба в Йелстоун и да се приключва!
  • 3 Дръвчо

    14 0 Отговор
    България налага санкции на САЩ. Повече няма да пием американско уиски и така ще фалираме американците.
  • 4 В.В.П.

    14 0 Отговор
    Има КОНТРАСАНКЦИИ....ИСКАМЕ СИ ПАРИТЕ ЗА Ф16.......ВЕДНАГА...И ДЪНДИ ДА СЕ РАЗКАРА ОТ БГ....И БАЗИТЕ НА Янките въннн.... ТУКА Е БЪЛГАРИЯ...И ШЕ НАБИЯ ЗА КРАЯ ДВАМА СЕДЕСАРИ ...ГЕЙМ ОВЪР...ЕЙЙ.ТРОМП ,,БЕРИ СИ ФАШКИИТЕ И ГГООО ХООМ..