Last news in Fakti

18 Октомври, 2012 19:07 1 631 3

Икономисти искат отпадане на минималната заплата

  • ипи-
  • минимална заплата-
  • осигурителни прагове-
  • средна класа-
  • бюджет

Институтът за пазарна икономика (ИПИ) е за отпадането на минималните осигурителни прагове и минималната работна заплата. Това заяви на пресконференция днес икономистът на ИПИ Калоян Стайков, уточнявайки, че именно повишаването на минималните осигурителни прагове с 5% годишно след 2009 г. и с 26% годишно преди това води до увеличаване на облагаемите доходи от трудови договори.

Въпреки кризата облагането на трудовите приходи се е увеличило с 40% за периода 2007-2011 г., показаха данни на Института за пазарна икономика.
От гражданите на трудов договор е удържан данък общ доход в размер на 1,77 млрд. лв. през 2011 г. спрямо 1,4 млрд. лв. през 2007 г.

На практика ръстът на минималните осигурителни прагове и минималната работна заплата увеличават официалните (тоест облагаемите) трудови доходи,  а 10% от тях отиват в държавата. Тоест с увеличаване на осигурителните прагове държавата получава първо повече от осигуровки и второ повече данък общ доход. Именно осигурителното бреме е причина за съкращаване на работници, изтъкна Калоян Стайков.

В презентацията си от ИПИ обявиха, че целта им е създаване на средна класа, която според тях наброява около 1,2-1,3 млн. души у нас с доходи между 500 и 2500 лв. Те са свързани с почти всички членове на обществото и могат да подпомагат родителите си и децата си, което ги прави важни за икономиката. Доходът от 600 лв. е с 60% над минималната работна заплата и близо двойно над прага на бедността.

От института искат намаляване на данъка за едноличните търговци  от 15% на 10%, намаляване на държавни и общински такси, премахване на данъчните преференции от ниската ставка за ДДС за туризма (над 100 млн. лв. загуби за бюджета), преотстъпване на данъка за земеделските производители (ефект за бюджета от 37 млн. лв.), необлагаемите ваучери за храна (20 млн. лв. необлагаеми за 2013 г.), признатите разходи за дейността при облагане на физическите лица (60 млн. лв. загуби за бюджета) и други.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Веско

    0 0 Отговор
    Вие ми покажете един човек, който взима 600 лв.(чисти) заплата и подпомага децата си!
    Смешници!
  • 2 бати батев

    0 0 Отговор
    Тия съвсем за балъци ни взеха.Навсякъде по белия свят има минимално заплащане но то е почасово.И тук трябва да направят минимално почасово заплащане.Не може в шивашка фирма за 8 часов работен ден човек да се пробира с 6 лв.Има малки градчета където хората работят за 8лв на ден как става това.Дианков да повиши контрола над такива престъпни работодатели
  • 3 онзи

    1 0 Отговор
    от известно време работя в така наречените "бели" държави и там всичко е уредено с закон за минималното почасово заплащане по браншове,като никой работодател не може да плаща по-малко!цените на всичко в тези държави са като в България,а минималната заплата за НЕКВАЛИФИЦАРАН труд в холандия примерно е 1490 евро!не мога да проумея как могат да ми обяснят икономистите на правителството как мога да оцелея с 500 лева на месец заплата примерно!в провинцията масовата заплата е 500-700 лева и тази зима ще е жестока!магистралите няма да стоплят или нахранят никой-те са просто гол и ненужен на никого имидж!БОГ да пази България!!!