Last news in Fakti

8 Ноември, 2012 15:15 1 074 0

Бюджет 2013 мина на първо четене

  • бюджет 2013

Народното събрание прие на първо четене Закона за държавния бюджет на Република България за 2013 г. .

От гласувалите 182 депутати, 122 бяха "за", а против гласуваха 60 народни представители.

Депутатите одобриха бюджета на съдебната система, бюджета на Комисията за финансов надзор, такива, каквито бяха предвидени от правителството.

Бюджетът не беше подкрепен от депутатите от Коалиция за България, ДПС, Синята коалиция и Атака. Единствените, които гласуваха "за", бяха депутатите от ГЕРБ и 16 от независимите депутати.

Този път дебатите по същество продължиха около три часа, като преди парламентарната почивка единствено различните комисии докладваха становищата си по проектозакона.

Приетият бюджет на първо четене предвижда догодина дефицитът да е над 1 млрд. лева или 1,3% от Брутния вътрешен продукт. Очаква се инфлацията да бъде 3,4%, а икономическият растеж - 1,2 на сто.

Според предложените разчети пенсиите се увеличават от 1 април 2013 г. със среден процент 9.3% за всички пенсионери, 9.8% за пенсионерите, пенсионирани преди 2009 г. Тази мярка води до ръст на разходите с близо 586 млн. лв. Предвижда се увеличаване на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от 1 април 2013 г. от 145 на 150 лв. Увеличава се и социалната пенсия за старост от 100.86 лв. на 110 лв. Увеличаване на максималния размер на получаваните една или повече пенсии от 700 на 770 лв. Заложено е и увеличаване на разходите за социални помощи и обезщетения с близо 134 млн. лв. Заложено е увеличаване на минималната работна заплата до 310 лв. Увеличава се и максималния осигурителен доход от 2000 на 2200 лв. Увеличава се и осигурителната вноска за фонд "Пенсии" с 20 процентни пункта за работещите в силовите ведомства.

Запазва се начина на плащане на обезщетенията за временна неработоспособност - първите три дни 70 на сто за сметка на осигурителя, както и максималния размер на обезщетенията за безработица на ниво 60 на сто от осигурителния доход на лицето преди загубата на работа. Запазва се минималният дневен размер на обезщетението на 7,20 лв, както и срока на изплащане на паричните обезщетения за бременност и раждане - 410 дни. Планираните средства за програмите и дейностите в областта на образованието възлизат на 2 869,3 млн.лв. (3,5% от БВП). Над 76 млн. лв. ще струва увеличението на единните разходни стандарти и целевите добавки за финансиране на обучението на деца и ученици в системата на народната просвета с 5%.

Останалите приоритетни сектори, за които е заложено увеличение на средствата са следните: култура - увеличение с 35 млн. лв., в т.ч. на държавните, общински културни институти, читалища, библиотеки и др. - с 26 млн. лв.; здравеопазване - нетно увеличение с 91 млн. лв., за публична инфраструктура в областта на благоустройството и опазването на околната среда - с 510 млн. лв., селско стопанство - с 194,6 млн. лв.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА