Last news in Fakti

8 Ноември, 2012 13:29 1 224 2

Сергей Станишев: Сеирът хора не храни

  • бюджет 2013-
  • сергей станишев
Сергей Станишев: Сеирът хора не храни - 1
Снимка: БГНЕС

"Сеирът хора не храни". Това заяви председателят на парламентарната група на Коалиция за България и лидер на БСП Сергей Станишев по време на разглеждането на първо четене на бюджета за 2013 година в пленарна зала.

"Вие смазахте средния и дребен бизнес в България чрез системен терор и набези от вашите администрации, които се възприемат като башибозуци, чрез забавяне на плащанията по ДДС, чрез неплащане по обществените поръчки", обърна се лидерът на ПЕС към финансовия министър Симеон Дянков.

"Държавата стана най-рисковият фактор за икономиката и за хората. В края на мандата си вие ще сте похарчили 6 милиарда лева повече, отколкото сте събрали като приходи. Всеки български гражданин ще плаща тези непокрити разходи и това са приблизително 680 лева на всеки човек", каза още лидерът на БСП.

"Има една добра новина в бюджета за следващата година, това е последният бюджет на правителството на премиера Бойко Борисов", коментира Станишев. "Те обещаваха увеличаване на доходите и догонване на средноевропейските доходи, нови работни места, справедливост и грижа за бедните, увеличена събираемост на приходите в бюджет, икономически растеж и фискална стабилност и да не се вдигат данъци", припомни той. "В реалността над 1, 6 милиона български граждани остават под прага на бедността, 30% от хората едва си покриват разходите за жилището. Заетостта се срина катастрофално и безработица се удвои от 6,3% на 12,4% , а общо българите без работа са над 650 000 души. След управлението на Борисов огромна част от българите ще живеят много по-бедно отколкото преди 4 години", отбеляза още Станишев.

Пенсионерите трета година преживят замразяване на техните пенсии, отмени се швейцарското правило, натрупаната инфлация е над 12 % и увеличението на пенсиите няма да покрие нарастването на инфлацията. Всички социални плащания три години са замразени и това се предвижда и за 2013 година. 4 поредни години работещите майки получават само 240 лева за отглеждане на дете от 1 до 2 годишна възраст. Повече от 30 социални права и придобивки бяха отнети в мандата на ГЕРБ", подчерта лидерът на левицата.

"Нито един бюджет от тези три години не е изпълнен по начина, по който сте го планирали. Не умеете да прогнозирате и планирате", обърна се той към управляващите и припомни: "три пъти Дянков обявяваше край на кризата". Нито една мярка от антикризисната програма на ГЕРБ не проработи, дори и личната на Бойко Борисов, който заяви, че най-добрата антикризисна програма са арестите", заяви още Станишев.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дай да ям

    1 0 Отговор
    "Повече от 30 социални права и придобивки бяха отнети в мандата на ГЕРБ" - ей, мислете догодина за кой ще гласувате! Тия съвсем ни заГЕРБиха...
  • 2 БОКЛУЦИ

    0 0 Отговор
    В БЪЛГАРИЯ НЯМА НИТО ЕДИН ЧИТАВ ПОЛИТИК .