Last news in Fakti

10 Март, 2021 18:10 3 453 17

Милиони деца работят в мизерни условия, за да радват свои връстници

  • какао-
  • шоколад-
  • производство-
  • деца-
  • работа

Шоколадовите зайчета и яйца радват милиони деца в западния свят. Но голяма част от тях са продукт на експлоатацията на техни връстници в Африка.

Милиони деца работят в мизерни условия, за да радват свои връстници - 1
Снимка: Shutterstock

Последиците от пандемията не подминаха и производителите на какао. Цената на един тон какаови зърна е паднала през миналата година с 13 процента. В един момент спадът дори достигна 25 процента. За много деца, които се трудят на какаовите плантации в Африка, това са много лоши новини.

Милиони деца работят на какаовите плантации

В Гана и Бряг на слоновата кост, където се произвеждат 70 процента от цялото какао на света, детският труд е забранен. Но забраната не се спазва. Според проучвания по темата, само в Гана около 1 милион деца са заети на какаовите ферми, като сред тях има дори 5-годишни. Напоследък техният брой дори се е увеличил, сочат данните.

На този фон в средата на февруари правозащитната организация International Rights Advocates (IRAdvocates) със седалище в САЩ внесе колективен иск срещу няколко производители на шоколад. Обвинението е за търговия с хора и принудителен труд. Ищците са осем граждани на Мали, които като деца са били отвлечени и принуждавани да работят на какаови плантации в Бряг на слоновата кост.

В иска се споменават имената на някои от най-големите производители на шоколад в света, сред които Nestlè, Mars, Mondеlez (Milka) и други. Там се казва, че те "печелят от продажбата на евтино какао, което берат деца роби".

Шефът на IRAdvocates Тери Колинсуърт припомня по този повод, че още през 2001 г. въпросните фирми са подписали Протокола Харкин-Енгел, в които се ангажират след 2005 година да преустановят използването на детски труд. Вместо това те са си издействали продължения на крайния срок и сега твърдят, че до 2025 г. щели да намалят със 70 процента зависимостта си от детския труд. "По този начин те признават, че всъщност използват детски труд," казва Колинсуърт.

Експлотация срещу мизерно възнаграждение

В действителност децата от какаовите плантации работят за по няколко цента на ден - ако въобще получават някакво възнаграждение. Но също и производителите на какао получават мизерно заплащане – по-малко от 1,90 долара на ден, което е под границата на бедността според стандартите на Световната банка.

Самите концерни си дават сметка за проблема, но предпочитат да говорят за детски труд, вместо за деца роби. От Nestlè посочват улеснения достъп до образование, модернизирането на методите за отглеждане на културите и подобряването на условията на живот като основни фактори за изкореняване проблема с детския труд на какаовите плантации.

Антоан дьо Сен-Африк е шеф на Barry Callebaut - един от най-големите производители на какао в света. Пред швейцарския вестник Handelszeitung неотдавна той заяви, че в Африка е широко разпространена практиката децата на фермерите да работят на плантациите на своите родители. "Това е пряка последица от бедността: понеже производителите не могат да си позволят да наемат берачи, децата им помагат за прибирането на реколтата, както впрочем е било и в Европа преди много време," казва той.

"Тази практика трябва да спре"

Сега една плантация с какаови насаждения в Африка обхваща средно три до четири хектара площ и произвежда годишно между 300 и 400 килограма какаови зърна. А са възможни 900 килограма добив, твърди още Сен-Африк. Той уверява, че производители като Barry Callebaut помагат на фермерите да повишат добива, както и да разнообразят източниците си на доходи, като например чрез отглеждане на кокошки или на зеленчуци.

Правозащитникът Колинсуърт обаче се гневи на производителите на шоколад: "От 20 години се боря - основно с Nestlè - да спрат да използват детски труд. Да допускаш африкански деца роби да берат какаови зърна за големи мултинационални компании, и то през 2021 година, е възмутително. Тази практика трябва да спре," казва той.

Според него, за да бъде сложен край на детския труд, цената на какаото трябва да бъде вдигната сериозно.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кокоа

    12 3 Отговор
    То в шоколадите на тия какао няма...
  • 2 иван иванов

    28 5 Отговор
    Трябва да ги разменим с нашите за да оценят какво имат не само да недоволничат да им е....... майката.

    Коментиран от #6

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 вие па

    28 1 Отговор
    За да "радват връстници" или за да направят някой още по-богат?
  • 5 антизапад

    9 6 Отговор
    Целия свят да бойкотира продуктите на "н"естле, аз лично започвам от сега, даже веднага.

    Коментиран от #7, #10

  • 6 Адаш недей

    17 0 Отговор

    До коментар #2 от "иван иванов":

    тия нашите ще ги разстрелят още първият час! На тях мързеливи разглезени гледащи в телефона си,и джоба на мама,и тате не им трябват! Ти не можеш,да го накараш боклука,да фърли,ще бачка на плантация???
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Лекар

    10 4 Отговор

    До коментар #7 от "Антирусия":

    Кукаш ли....Къде видя русия тук???? Колко ти плащат, за едно марципанче изкарали???

    Коментиран от #9

  • 9 Доктор

    3 5 Отговор

    До коментар #8 от "Лекар":

    Хайде по възпитано санитарю,да не ти кажа къде точно"кукам",че няма,да ти хареса червен ов..ньо!!! Марципанчето ти е готово! Ще лапкаш!
  • 10 Еш па ти бре

    4 10 Отговор

    До коментар #5 от "антизапад":

    Яж руски марципанчета,като при Тошо,кой ти пречи??? Пий "Алтай",купувай си десертче "Родопка",и локум от оня дето още,не са си платили,на женичката,на снимката,на кутийката!!!!
  • 11 Помнещ

    16 2 Отговор
    Милиони българи работят, за да си платят тока на бивши и настоящи депутати-ВЕЦ-ове, ТЕЦ-ове, перки, фотоволтаици.
    Милиони българи мизерствата, за да си платят парното.
    Милиони българи работят, за да си платят робството към Веолия 3 лева кубик вода.

    Преди години спрях да купувам продуктите им, и не само техните, дрехи и маратонки също от др. фирми ползващи детски труд Ю. Америка, Азия, Африка.
    Не ползвам и продукти, коли и техника на фирми сътрудничели с Хитлер, нищо че си смениха имената няколко пъти.
    Уча децата си на същото отношение към света.

    Коментиран от #14, #17

  • 12 Мир

    9 2 Отговор
    А с какво марципаните и шоколадите са по-добри от българският мед, чай, храна, обувки, кисело мляко, дрехи, минерални и изворни води?
    Ако имаше БГ кола масово производство, щях да си купя българската.
    Ако имаше БГ хладилници, перални, щях да си купя българските.
    И да не забравяме, че на левите движения в Европа и САЩ-дължим 8 часов работен ден, премахване на детска експлоатация труд, заплащане на женски труд, премахване на робство, социални привилегии, отпуски.
  • 13 Хахх

    0 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "В Гана и Бряг на слоновата кост"
    Олеле боже... какъв превод, какви журналисти... да се чудиш и да се маеш
  • 14 Емил

    0 2 Отговор

    До коментар #11 от "Помнещ":

    Само не разбрах - ти талибан ли си или муджахидин?!
  • 15 ааааа

    0 0 Отговор
    Като имат мързежни родители....
  • 16 Бизнесмен

    0 0 Отговор
    Значи аз ако имам Черешова градина и впрегна един подрастващ тинейджър да помага с беритбата вместо да лентяйства се оказва, че съм освен негов родител и робовладелец ? Тия от Дойче веле да си го.... знаят къде, в кафявата шоколадова точка.
  • 17 Швайц

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Помнещ":

    Нестле е швейцарска фирма основана доста преди раждането на Хитлер.