Last news in Fakti

18 Май, 2021 13:37 3 988 11

Падна глобата на "Хиполенд"

  • хиполенд-
  • кзк-
  • глоба-
  • съд-
  • отменена

Съдът реши, че заседанието на КЗК по случа е било "нелогично"

Падна глобата на "Хиполенд" - 1
Снимка: БГНЕС

Нелогично заседавала по казуса с “Хиполенд” Комисията за защита на конкуренцията. С този мотив магистратите от софийския Административен съд отмениха наложената на магазина за играчки глоба през лятото на миналата година.

Решението на КЗК дойде заедно с безпрецедентна институционална проверка, която дойде в разгара на летните протести. Собственикът на “Хиполенд” застана на страната на демонстриращите срещу управлението на Бойко Борисов и олигархията. Проверката се случи на следващия ден, а случилото се бе прието като използване на институциите за бухалки срещу бизнесмени.

Протестиращите граждани застанаха още тогава на страната на фирмата. Наложената на “Хиполенд” глоба е в размер на близо 125 хил. лева.

От съдебния акт става ясно, че производството срещу "Хиполенд" стартира по сигнал на гражданин от 14 април м.г., че компанията прави промоционална кампания за продукти, без да уточни, че количествата им са ограничени. КЗК прави извод, че наистина посланията на дружеството за промоцията са заблуждаваща реклама, тъй като в голяма част от каналите за комуникация - Facebook, Instagram, Gооglе, онлайн магазина и съобщенията по имейл до клиентите нямало указание, че количествата на промотираните продукти са ограничени. И макар и в сайта на компанията да пишело, че "Хиполенд" не гарантира изрично наличността на стоката към момента на приключване на поръчката", там пишело също, че стоките можело да се купят и от физическите магазини. Според КЗК това послание се възприемало от потребителя в буквален смисъл, като оставяло впечатлението, че ако покупката не може да се осъществи в онлайн магазина, то продуктът можело да бъде купен във всеки физически магазин през целия период на промоцията. Според комисията хората щели да ходят до магазините да търсят исканите продукти, и като не ги намерят, щели да си купят други, пишат от в. “Сега”.

Според магистратите обаче комисията разсъждавала нелогично, а законът е бил приложен неправилно. Доказателствата не са били преценени.

За да се приеме, че една реклама е заблуждаваща, едновременно трябва да са изпълнени три предпоставки - да има реклама, посланието ѝ да е подвеждащо, да повлияе на икономическо поведение на субектите, като по този начин да нанася, или да е способно да нанесе вреди на конкурент.

Според съда рекламното послание на "Хиполенд" не покрива характеристиките на заблуждаваща реклама.

Решението на съда не е окончателно и може да бъде атакувано пред ВАС.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 20 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българка

    49 2 Отговор
    Шефът на КЗК уволнен ли е? И ако не, защо? Всички калинки вън и разследване на зловредната им дейност, за която сме им плащали заплати!

    Коментиран от #7

  • 2 БАЙ Х@Й ‼

    46 2 Отговор
    Глобата падна , ама на човека му стъжниха дните ‼ Сега даже и извинявай нама да му кажат ‼ А трябва възмездие за да не мачкат незаконно когото си искат‼

    Коментиран от #9

  • 3 Последния Софиянец

    29 2 Отговор
    А моите кога? Септември ми пращаха три пъти НАП и Агенция по храните заради участието ми в Протеста.
  • 4 Мда

    26 2 Отговор
    Малко история за състава на КЗК, взели решение за глобяване на Хиполенд пред Ноември 2020:
    Toгава КЗК се председателства от зам-председателя на комисията Димитър Кюмюрджиев, който е представител на „Патриотичен фронт“ и бивш зам.-министър на отбраната. Ямболският адвокат Красимир Зафиров беше номиниран от партията на близкия до ГЕРБ бизнесмен Христо Ковачки. Георгица Стоянова, която е докладчик по преписката, е номинация на ГЕРБ. Тя е съпруга на изпълнителния директор на държавната „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов. В състава влизат още бившият конституционен съдия Пламен Киров, който е от квотата на ДПС, и Красимир Витанов, който официално беше номиниран от СДС, но също е считан за близък до ГЕРБ.
  • 5 ОМГ

    28 2 Отговор
    Изчегъртване на всичко, що е герп, за да има светлина в тунела.
  • 6 Хаха

    6 3 Отговор
    Няма ли кой да защити уволнената поръчкова тетка /шефка/ на НАП?! По колко ли такива отменени, явно поръчкови акта НАП, т.е. държавата, т.е. ние плащаме от джоба си обезщетения на засегнати лица и търговци?!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Пловдив

    11 0 Отговор
    Още едно (от многото) доказано престъпление на говедото Методиев Борисов!!!
  • 9 Предприемач

    10 0 Отговор

    До коментар #2 от "БАЙ Х@Й ‼":

    Този начин беше тяната схема,
    така се създава нужда от корупция?
    Тези 125 000 лева щяха да станат сигурно 10 000
    ако колегата , се беше вързал на въдицата им ,
    за "рушвет" срещу намаляне на глобата?
    Знам какво е , и това трябва,
    най-накрая да се изкорени?
    Проблема е, че същото е в Прокуратурата ,
    В Съда и където има комисия или чиновник?

    Прави ми впечатление ,къде "кукичката с червейчето"?

    "Правел, рекламна кампания ,
    но не бил обявил количествата ,
    които имал"?

    Всеки който се интересува,
    от този въпросен продукт ,може да позвъни
    и да попита преди да тръгне за магазина?
    Има ли го на склад и да действа?
    Това го правя аз винаги ,
    когато нещо жива ме интересува?
  • 10 ПЕНКО

    5 0 Отговор
    КОЙ ТВЪРДИ ,ЧЕ ТОВА СА МАГИСТРАТИ !?!?!?!?!? ТОВА СА ОТ НИКОГО НЕИЗБРАНИ КОРУМПИРАНИ -СЪДЛЯРИ И СЪДЛЯРКИ ОТ "ПРАВНИТЕ " НИ ФАКУЛТИТИ -ТИТИ !!!!!!!!!!!!!!!!
  • 11 ГЕРБ

    0 0 Отговор
    Много жалко .Тоя не заслужава нищо хубаво.