Last news in Fakti

19 Май, 2021 19:05 8 538 25

Мариан Колев за ФАКТИ: Надявам се, че бухалката ще бъде спряна не само по случая „Хиполенд“, а като цяло

  • мариан колев-
  • хиполенд-
  • борисов-
  • комисия за защита на конкуренцията-
  • кзк-
  • съд-
  • решение-
  • глоба

"Целият състав на КЗК е обвързан с ГЕРБ и ДПС", каза Колев

Мариан Колев за ФАКТИ: Надявам се, че бухалката ще бъде спряна не само по случая „Хиполенд“, а като цяло - 1
Мариан Колев; Кадър: YouTube канал "Marian Kolev"
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вчера стана ясно, че Административният съд - София област е отменил глобата, наложена от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) на веригата за детски играчки „Хиполенд“. Рeшeниeто нa Кoмиcиятa зa зaщитa нa кoнкурeнциятa, кoeтo нaлoжи имущecтвeнa санкция в рaзмeр нa 124 590 лeвa нa „Хипoлeнд“, излезе на 12 ноември 2020 година. Като причинaтa зa нaлaгaнeтo нa caнкциятa беше дадена зaблуждaвaщa рeклaмa.

Решение №436 на Административния съд - София област от 17 май 2021 година отменя решението на Комисията за защита на конкуренцията за извършено нарушение от страна на „Хиполенд“. Съдът установи, че нарушение не е извършено и осъди Комисията за защита на конкуренцията да заплати на веригата за играчки направените в хода на производството разноски в размер на 2050 лева. Решението може да се обжалва с касационна жалба пред Върховния административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

Припомняме, че в началото на септември миналата година (след антиправителствен протест на 2 септември) собственикът на „Хиполенд“ Мариан Колев публикува отворено писмо, с което призова за оставката на правителството и подкрепи протестите. Няколко дни след публикуването на писмото, обект на „Хиполенд“ беше подложен на проверки. В рeзултaт нa прoвeркитe, прoтecтирaщитe грaждaни нaпрaвихa кaмпaния зa купувaнe нa прoдукти oт „Хипoлeнд“, a нa 21 ceптeмври 2020 г. с тези средства вeригaтa закупи и дaри апаратура за безболезнено изследване на кръвта на Клиниката по детска анестезиология и реанимация нa УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“.

На 18 ноември 2020 година в интервю за нашата медия Мариан Колев определи решението на КЗК за налагане на глоба като „странно, тъй като то не отговаря на никакви нормативни изисквания“. „Реално ние нарушение нямаме“, каза той.

За да говорим за решението на Административния съд по случая на „Хиполенд“, по-рано днес от ФАКТИ отново се свързахме с г-н Колев.

„Припомням, че самият процес в КЗК беше очевадно нагласен – най-малкото, че сигналът беше от „случаен“ потребител. Тоест това дори касае друга институция, която е Комисията за защита на потребителите. КЗК обаче тогава реши да се сезира. Самото обвинение беше абсурдно – че от 6 артикула имаме 5, шестия го имаме в няколко други обекта или онлайн, а клиентът нямал желание да се разхожда. Логиката и твърдото убеждение на нас и нашите адвокати беше, че съдът трябва да отмени решението на КЗК. Разбира се, не бяхме напълно сигурни, че това ще се случи заради странните решения, които в последните години са взимали някои български съдилища. Чест прави на Административния съд в София област, че бяха такива, каквито трябва да бъдат – обективни“, коментира Мариан Колев.

„Ако броим датата на изборите (б.р. 4 април) като някаква разделна дата, решението е взето след тях. Никой не знаеше какво ще стане на тези избори, никой не е знаел дали ще има редовно правителство или служебно правителство и нови избори. Много ми се иска да вярвам, че съдът щеше да вземе същото решение и преди изборите“, каза още Колев.

„Самият казус беше тенденциозен и всичко го знаем“, допълни той. „Знаем кой е синът на уважаемата г-жа Ненкова (б.р. Юлия Ненкова, председател на КЗК, майка на депутата от ГЕРБ Александър Ненков). Видяхме Ненков по време на онова изслушване в Комисията на Манолова за разследване на сигнали. Учудвам се, че не наби някого, защото изглеждаше готов. Включително майката (б.р. Ненкова), която беше също и зам.-кмет на ГЕРБ. Изобщо целият състав на КЗК е обвързан с ГЕРБ и ДПС. Това нормално ли е? Тези хора независими ли са? Няма никакви съмнения защо, как и кой организира този сигнал”, категоричен беше той.

„Ненкова трябва да бъде подведена под отговорност за много абсурдни решения - един може да купи телевизия, друг не, един може да купува ЧЕЗ, след това този, който не можеше да купува ЧЕЗ, вече можеше. Това не е абсурд, това е нарисувана корупция. Нормално е сега да се носи някаква отговорност. Силно се надявам удължаването на мандата ѝ (б.р. на Юлия Ненкова) да бъде отменено, тъй като тя е откровено политически ангажиран човек. Заявявам, че това е човек, изключително много забъркан в политически поръчки, включително и нашата преписка. Разбира се, че това беше нечия вендета по поръчка, тъй като тя не ме познава и се съмнявам инициативата да е била нейна“, коментира Мариан Колев.

Относно вълненията на демократичната общност след излизането на информацията за отмяната на решението на КЗК, Мариан Колев каза: „Силно се надявам, че това не е единичен случаи и бухалката ще бъде спряна не само по случая „Хиполенд“, а като цяло, без значение кой ще ни управлява. Не бива една толкова важна комисия, която е изключително важен регулатор, да действа като бухалка и като орган за раздаване на правосъдие. Размерът на глобите, които КЗК има правомощия да налага, може да съсипе един бизнес с едно щракване на пръстите“.

В контекста на споменаването на Комисията по ревизия на управлението на ГЕРБ, г-н Колев отговори и на въпроса как се прави бизнес в България: „Слава Богу, ние нямаме никакви участия в разпределение на евросредства, в кандидатстване за субсидии и помощи от правителството. Ние сме относително независими, което е все пак облекчение. Виждаме обаче каква мрежа от зависимости е била изградена, как едва ли не „ако не си от нашата групичка, отиваш по дяволите“. Въпреки че някои наши „приятели“ се опитват да обясняват: „Какво се оплакват тези, нали са успели по времето на Борисов“, искам да знаят - ние сме успявали преди Борисов, при Борисов и въпреки Борисов, въпреки ДПС и обръча от хора за разпределение на средства“.

„Не, в България никак лесно не се прави бизнес, но ако го правиш честно, истински и със сърце, се получава“, каза още Мариан Колев. „В крайна сметка бизнесът, поне в нашата сфера – търговията на дребно, зависи от потребителите, които избират от кого да купят, на кого да повярват и на кого да се опрат. Благодарен съм на всички, които в най-трудните моменти бяха зад нас“, завърши основателят на „Хиполенд“.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 70 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Армията

    8 46 Отговор
    Хей ти чалма чуй ни ти сега, ние сме ЦСКА🏆

    Коментиран от #13

  • 2 сила

    70 12 Отговор
    Ненков е много гадно малко човеченце....злобно гномче
  • 3 Последния Софиянец

    75 7 Отговор
    Септември месец ми пращаха три пъти НАП и Агенция по храните заради участието ми в Протеста.

    Коментиран от #4, #15, #23

  • 4 Бойкошенко

    22 0 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    И намериха ли нещо нередно ?

    Коментиран от #18

  • 5 Иван Грозни

    47 4 Отговор
    Българският "независим" съд започна да се ориентира. Здраво чистене на съвести трябва да се извърши в съдебната система.
  • 6 И аз

    52 5 Отговор
    Се надявам бухалката да бъде...... , много сопи изядох през последните 5-6 години. Свиха ни на 10-15% от това което работехме преди... А за съжаление има колеги който потънаха заради мутрите...дано генералите започнат с техните бухалки по техните глави... Възмездие има!

    Коментиран от #7

  • 7 гост

    15 2 Отговор

    До коментар #6 от "И аз":

    Искаш да кажеш, че заслужават репресивен апарат да ги гони и праща по занданите?

    Коментиран от #8

  • 8 И аз

    20 3 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Искам да кажа, на такова куче такава сопа
  • 9 Ботев го е писал

    29 2 Отговор
    Сочи народът, и пот от чело
    кървав се лее над камък гробен;
    кръстът е забит във живо тело,
    ръжда разяда глозгани кости,
    смок е засмукал живот народен,
    смучат го наши и чужди гости!
  • 10 Мииии

    31 2 Отговор
    Сопола и Чекмеджан са дупе и гащи. Единият вече е в канала, да се готви сополивият.
  • 11 зъл пес

    3 16 Отговор
    А сега ще ги обвържат с техни хора,нали?
  • 12 Демократ

    19 2 Отговор
    Всички се надяваме на това но промяна не може да има без исчистване на - всички корумпирани кадри от силовите ведомства
  • 13 Бай онзи

    4 10 Отговор

    До коментар #1 от "Армията":

    И преди и сега цецека е кочина !
  • 14 Гого

    24 2 Отговор
    Време е и тази шушумига и лизач, председателя на КЗК да освободи поста. Май доста стъргане трябва да падне. Много мръсотия се е натрупала. Важното е да се започне от това правителство и да се продължи от редовното след изборите. Валяка не трябва да спира. ГЕРБ трябва да се мачкат. Бавно, упорито, с търпение и до край. Тази паразитна партия трябва да изчезне от политическия небосклон, а нейните гаулайтери и фюречета, начело с Фюрера Бойко да се изправят пред Темида за заслужени присъди. Дерзайте и не спирайте.
  • 15 Клиент

    13 4 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    На теб трябва да ти пратят ХЕИ ,че хлебарките при теб са по големи от кебабчетата ти
  • 16 темида

    17 1 Отговор
    прокурора гешеф с пе до филски жар проверява детски магазини и градини,но за гербавите кражби и корупционни схеми, не си дава зор!с действията и бездействията си носи наказателна отговорност!
  • 17 ванката

    17 1 Отговор
    Доколкото е известно Ненков е "една от първите приятелки" на известен ватман , а понастоящем лорд и луд фен на мургавия славей от Костинброд роден в затвор.Фрапиращо от детството на Ненков е, че мечтата му като малък била: като порасне да бъде линейка....да го отворят отзад, да му поставят един пациент и той да фучи из София и да крещи в захлас АУ-АУ-АУ. Такива като него трябва обществото да го дарява с безразличие той е болен

    Коментиран от #21

  • 18 Последния Софиянец

    2 4 Отговор

    До коментар #4 от "Бойкошенко":

    Само дребно нарушение за продажба без касови бележки. ще кажеш че до моите 10 хиляди лева е опряла НАП
  • 19 Семейство

    13 0 Отговор
    Де да имах и аз такива родители - баща - конст. съдия, майка - шеф на КЗК, а аз - 2/две/години след като завърших - депутат, несменяем!!!!
    За пенсията...
  • 20 Семейство

    11 0 Отговор
    Това семейство какви доходи декларира от заплати на държавна служба?
  • 21 Митко мъглата

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "ванката":

    Евала Ванка,наистина ме разсмя,оправи ми деня...
  • 22 Васил

    6 0 Отговор
    Това е един от примерите как действа диктатора от Банкя.
  • 23 Ядеитн

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Свиркай си. Преди дватрийсе годин вместо разни бирници и очилати писарчета щеха да ти дождат едни други по-така люде. Тогива немой да са размине саде со десет иляди лева...
    Мъжки времена беха, а ся кво - кекава работа.
  • 24 Наблюдател

    0 0 Отговор
    Не е достатъчно само да бъдат спрени "бухалките"! Трябва задължително да се търси персонална отговорност от тези дето ги "размахват" с очевидната цел сплашване, а и не с тези смешни 2050 лв!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.