19 Май, 2021 18:29 5 571 18

Отношенията ни с тази държава са „силни като домашна ракия“

  • румен радев-
  • българия-
  • германия-
  • икономика-
  • бизнес-
  • стокообмен-
  • гбитк

Целта от 10 млрд. EUR годишен стокообмен между България и Германия ще бъде постигната

Отношенията ни с тази държава са „силни като домашна ракия“ - 1

Българският президент Румен Радев посети днес заводът на най-големия германски инвеститор в България - „Аурубис България“ АД разположен до гр. Пирдоп и гр. Златица.

Държавният глава Румен Радев участва във видеоконференция на тема: „Германо-българските икономически отношения: актуално състояние и перспективи“. „Радвам се отново да бъдем заедно в една година, която беше изпълнена с изключителни предизвикателства пред бизнеса в световен мащаб. Като президент първата ми среща с чуждия бизнес беше именно с германския бизнес. България подкрепя честния, прозрачния и открит бизнес, който води до създаването на нови работни места, който внедрява нови и прогресивни форми на мениджмънт и води до реални ползи“, каза президентът Радев.

Германските фирми не само са най-големите чуждестранни компании у нас, но те създават и нови прогресивни модели за производство и отношение на държавата с бизнеса. „Тук съвместно продължаваме да търсим добрите решения и в тази връзка мога да споделя, че амбицията, която си поставихме с президента на Германия, когато той посети Германия е да надхвърлим 10 млрд. EUR стокообмен се забави заради пандемията, но ние сме хора, които си поставяме амбициозни цели и начинът, по който се работи, гарантира че тази цел ще се постигне. Намеренията са сериозни“, подчерта българският държавен глава. Той също така не пропусна да спомене и напредъка по отношение на професионалното и дуално обучение, което се реализира у нас с подкрепата на германския бизнес.

„Много се радвам, че на срещата днес поканихме и кметовете на общините, които всъщност захранват това производство с работна ръка, за да установим, че въпреки че България все още няма законодателство за реална финансова децентрализация на общините, се прави всичко възможно не само да инвестира в екологично чисти производства, да внедрява сериозни програми за превенция и защита на околната среда, но има грижа към общините и тя е свързана със социални, образователни програми и такива в областта на здравеопазването“, допълни президента Радев.

„Аурубис България“ преработва мед, която се добива у нас. Медта е изключително ценна суровина, и когато тя излезе от България и се преработва в други продукти разликата в цената нараства драстично, така че България има всички основания и като дадености, и като оперативни разходи, и като човешки капитал да се мисли за една следваща стъпка, включваща изграждане на предприятия, които да решават и транспортните задачи, така че да имаме по-висока добавена стойност. България може да започне да изнася и готови продукти.

Политическата обстановка е много динамична, но това е среща, която обещах отдавна и обещанията трябва да се спазват. Затова и министърът на икономиката е тук, за да се убеди и германският бизнес, че ще продължи да се разгръща политика на прозрачност, отчетност и отговорност от страна на държавата към бизнеса, който също е прозрачен и отговорен и е експортно ориентиран.

„Имаме много добра база, от която тръгваме. Това е само началото. Трябва да разгледаме цялата станция на добавена стойност от нула до краен продукт и да намерим потенциални синергии, където по-голяма част от добавената стойност да остава у нас. Работата с кметовете ме зарадва. Те споделиха, че освен работната ръка, допринасят и за по-високи правила и по-подреден начин за взаимодействие с бизнеса“, каза по време на конференцията служебният министър на икономиката Кирил Петков.

„Днес сутринта двамата президенти са говорили по телефона, а днес следобед българският президент посещава най-големия германски инвеститор в България – „Аурубис и най-големият данъкоплатец. Тази среща потвърждава моята вяра, че нашите отношения са силни като домашна ракия. Икономическите действия на германските фирми в България са много добри. Камарата често провежда проучвания и запитвания сред инвеститорите и ги пита дали са доволни с направените вложения и дали биха дошли отново в България. Над 90% от германските фирми казва „да, доволни сме“, „да, ще дойдем отново тук в България да инвестираме“. Това е позитивен знак, който показва каква чудесна основа за работа имаме тук и как може да направим още по-интензивна съвместната си работа. България предлага невероятен потенциал за инвеститорите с чудесни работници и ние можем и трябва да задълбочим това. Въпросът за правовата държава е важен елемент и е чудесно че дискутираме помежду си тези неща“, каза посланикът на ФРГ в България Кристоф Айххорн.

По време на конференцията германският бизнес се заинтересува за политиките на българската държава относно връщането на българи, които следват и работят в чужбина.

„Ще се радвам много, ако се завърнат в България“, каза президентът Радев и допълни: „Тук стигаме до отдавна стоящ въпрос – доколко държавата може да се меси в икономиката. Ние сме пазарна икономика и държавата определя правилата, а икономиката избира кой и как да привлича, тъй като местната и държавната администрация са ограничени. Но имаме стотици хиляди българи, които в момента живеят, работят и учат в Германия и Австрия. Те остават свързани с България и разчитаме на този трансфер за технологии и модели, който е много важен. Тези хора са важна съставна част от трансформацията, която се извършва.

Отношенията ни с тази държава са „силни като домашна ракия“


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Льотчика

    8 16 Отговор
    Хвърчи с 300 км/час
  • 2 Майна

    19 2 Отговор
    Направо сме се върнали, ама като мен,...в отпуската..АПЪРВО, ТРЯБВА ДА СИ ВЪРНЕМ ДЪРЖАВАТА, Г-н ПРЕЗИДЕНТ И СЕ НАДЯВАМЕ НА ВАС...В МОМЕНТА ПОЛИТИКАТА НА ГЕРМАНИЯ Е ГЕНОЦИД СПРЯМО НАРОДА И, НО ГЕРМАНЦИТЕ ДАНО ГО РАЗБЕРАТ, ЧЕ Е В ТЯХНИ РЪЦЕ ДА ГО ПРОМЕНЯТ, ИДВАТ ИЗБОРИ...

    Коментиран от #15

  • 3 самогон

    5 9 Отговор
    Си помислих със съветска русия, ма не било.
  • 4 Сандо

    12 8 Отговор
    Отиде да се поклони на един от грабителите на българските богатства.По такър повод мъдрият български народ е измислил израза:той те плюе,а ти казваш че дъжд вали.
  • 5 Швабите пият ракията а за нас

    13 9 Отговор
    КОНЦЕСИОННА ПЪРЦУЦА.........ТВА ЛИ Е ЗА ГОРДОСТ....!?!?!!
  • 6 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    15 3 Отговор
    Каквото искате си приказвайте,но за България има един приятел-ГЕРмания и един добър Познат Русия!Другите са 2познати Япония и Италия и множество врагове-всички останали!Като най големия и гаден враг е джоновеца!
  • 7 Професора

    11 3 Отговор
    Много просташко заглави отношенията по скоро са като парцуца!
  • 8 Комуниста

    15 4 Отговор
    България колкото пъти се е хванала с Германия нац катастрофа 1918 след това 1944 г благодарение на СССР 1944 не се усети обаче 2021 пак се усеща нац катастрофа!

    Коментиран от #14

  • 9 Хисторик

    13 4 Отговор
    Германия винаги е използвала България за собствени интереси, после сметката винаги българите са я плащали! Е това сега завещание трагично ГЕРБ пак благодарение на Германия и техната фондация Франц Зайдел
  • 10 ЕХАА

    8 12 Отговор
    МИ КАТО ГО НЯМА БОЙКО , ФИГУРАНТА АЙЛЯКЧИЯ БЪРЗА ДА НАПРАВИ ЧЕРВЕНИ ТОЧКИ , ЧЕ ИДЕ ЕСЕН И ИЗБОРИ !!!! ЩО НЕ КАЗА АЙЛЯКЧИЯТА ,ЧЕ БЛАГОДАРЕНИЕ НА НЕГО ,СА ПОСТРОЕНИ ТИЯ ЗАВОДИ И СА ДОШЛИ ТИЯ ЧУЖДИ ИНВЕСТИЦИИ , ЩЕ ГО ПРИБАВИ КЪМ ОТЧЕТА ЗА СВЪРШЕНА РАБОТА !!!!
  • 11 ха ха

    5 0 Отговор
    ха ха май са го питали кога ще си върнем "РАБОТЕЩИТЕ" на социални помощи "БЪЛГАРИ"
  • 12 К Георгиев

    8 0 Отговор
    Работил съм дълги години в Аурубис дори още докато беше UM . Да отговорят защо изнасят черната мед във вид на суровина и защо изложниците които са за българският електролитен цех са почти на половина по-малки и колко мед минава през нашите цехове и колко в чужбина . До кога ще ни използват като донори за техните икономики.

    Коментиран от #16

  • 13 Гост

    5 0 Отговор
    Да ти вземат суровините от дома и на това да му викаш силни отношения?! Колко да си изпаднал?
  • 14 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Комуниста":

    Днешната младеж не учи история и няма как да си извади поука.
  • 15 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    Надяваш се на някой, който играе заедно с тях.
  • 16 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "К Георгиев":

    Докато има продажници, които да им осигуряват коридори за концесиите.
  • 17 Азз

    1 0 Отговор
    Мунчо и не го поканили ,или сам се е поканил
  • 18 пръдливия Ханс

    3 2 Отговор
    Генерала наш Льотчика върти самальота на всички страни Големи лупинги големи циркаджийски номера Хората не му се връзват Те знаят кой му е господаря