Last news in Fakti

19 Февруари, 2013 14:35 2 351 5

ЧЕЗ: Не сме нарушавали закона за обществените поръчки

  • чез-
  • зоп

Проверката на Агенцията за държавна и финансова инспекция (АДФИ) бе извършена в рамките на седем месеца въз основа на заповед от 24.07.2012 г. Целта на инспекцията бе да установи законосъобразността на направените през 2011 г. от „ЧЕЗ Разпределение България“ АД разходи за доставки, услуги и строителство, проведените процедури, сключените договори и плащанията по тях.

Това се посочва в изпратено до медиите изявление на главният оперативен директор на ЧЕЗ България Петър Баран.

След приключилата на 08.02.2013 г. проверка на АДФИ са съставени 12 акта за установяване на административно нарушение на три физически лица, служители от „ЧЕЗ Разпределение България”, и едно наказателно постановление:

• Седем нарушения са установени на Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки (отменена през 2012 г.), в резултат на което на „ЧЕЗ Разпределение България” бяха съставени седем акта за административно нарушение на физически лица.

• Установено е неспазване на срока за предоставяне на информация в Агенцията по обществени поръчки, в резултат на което бяха съставени два акта за административни нарушения на физически лица.

• Други два акта са съставени за неоснователно проведена процедура на договаряне на мерки за подобряване на показателите на електроразпределителната мрежа, без да са били налице предпоставките, предвидени в Закона за обществените поръчки и за непредставяне на информация за изпълнен договор в Агенцията за обществени поръчки.

• Инспекторите на АДФИ съставиха два акта, единият от които е установяване на административно нарушение на физическо лице, а другият е наказателно постановление на „ЧЕЗ Разпределение България” АД за неспазване на Закона за обществени поръчки.

• На дружеството бе наложена имуществена санкция в размер на 15 000 лева. Нарушението е, че не е проведена процедура по Закона за обществените поръчки за сключен договор между „ЧЕЗ Разпределение България” и одитираща фирма.

Становището на инспекторите на Агенцията за държавна и финансова инспекция не констатира нарушение на Закона за обществените поръчки при осъществените доставки и услуги между свързаните дружества „ЧЕЗ Разпределение България” АД и „ЧЕЗ България” ЕАД.

В този смисъл декларираме категорично, че „ЧЕЗ Разпределение България” не е нарушавало Закона за обществените поръчки (ЗОП).

„ЧЕЗ Разпределение България” АД е готово да оказва пълно съдействие при всички извършвани проверки на дейността му в страната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 7777

    1 0 Отговор
    Ей тези са като бистра капка сълза.Е тогава какво правим????
  • 2 баба пена

    1 0 Отговор
    изчезвайте от България мошеници алчни!Ограбихте българския народи и дано господ ви накаже до девето коляно и вас и вашите поколениятова да изпукате дано,както уморихте българските пенсионери!Вън от България!
  • 3 Бай Гън

    0 0 Отговор
    Алчна сган.Като кърлежи.Оттърване няма.Ама и нашите закони -за тях създадени.
  • 4 Милан

    0 0 Отговор
    Правителството падна,сега иде ред и на ЧЕЗ.
    Кой не скача е от ЧЕЗ.Кой не скача е от ЧЕЗ.
  • 5 ЧЕЗАРИ

    0 0 Отговор
    След извършена проверка по подаден сигнал и с оглед категоричното становище на представителите на мажоритарния акционер на „ЧЕЗ Разпределение България“ АД бяха констатирани нарушения в дирекция „Експлоатация и поддържане“. Ръководството на компанията взе решение и считано от 04.12.2012 г. освободи:
    г-н Андрей Живков, ръководител на направление „Столично“ в дирекция „Експлоатация и поддържане“, и Красимир Биджов, ръководител на звено „РЗ Витоша 3“ в същата дирекция.
    Ръководството обръща внимание на всички служители, че не толерира поведение и действия, нарушаващи правилата и уронващи доброто име както на „ЧЕЗ Разпределение България“ АД, така и на останалите дружества от Групата ЧЕЗ в България.