19 Февруари, 2013 20:51 7 611 35

Чешки министър: България действа безпрецедентно срещу ЧЕЗ

  • чешки-
  • министър-
  • чез
Чешки министър: България действа безпрецедентно срещу ЧЕЗ - 1
Министърът на индустрията и търговията на Чехия Мартин Куба

Ходът на България да отнеме лиценза на чешката енергийна група ЧЕЗ лиценза за пренос и разпределение е обезпокояващ, заяви чешкият министър на индустрията и търговията Мартин Куба, цитиран от „Ройтерс“.

„Ситуацията за нас е много тревожна главно от гледна точка на това, че България, като член на Европейския съюз, процедира по един изцяло безпрецедентен начин“, предава агенцията заявлението на министър Куба.

По-рано днес българският премиер посочи, че лицензът на ЧЕЗ ще бъде анулиран на фона на общонационалните протести срещу високите цени на електричеството, припомни „Ройтерс“.

Реакцията на официален представител на чешката страна идва след като по-рано днес в официално изявление ЧЕЗ изтъкна, че изказването на премиера Бойко Борисов, както и на прокуратурата, за отнемането на лиценза на ЧЕЗ, противоречи на законите на България като член на ЕС.

Преди месец ЧЕЗ загуби лиценза си в Албания след спор с правителството, довел до прекъсвания във водоснабдяването и спирания на тока. Тамошният държавният регулатор ЕРЕ обяви, че електроразпределението ще бъде върнато под правителствен контрол след отнемането на лиценза на ЧЕЗ.

Днес, след като и България обяви, че ще отнеме лиценза ѝ, акциите на компанията поевтиняха почти до най-ниското си равнище от четири години насам.

На заседание на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) бе решено да започне процедура за отнемане лиценза на електроразпределителното дружество ЧЕЗ.

Досега ДКЕВР не е взимала подобно драстичтно решение за отнемане на лиценз на електроразпределително дружество. 

В спора с българските власти външният министър на Чехия Карел Шварценберг коментира, цитиран от БНТ:  "Мисля, че ЧЕЗ има все повече главоболия в Албания, а също така и в България. Ако ЧЕЗ поискат помощ, аз ще помогна, но това основно си е проблем за самата ЧЕЗ".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТАЙ ПАН

    1 0 Отговор
    Много сладки Българските парички, ама ни писна да ни ги харчите вие!
  • 2 П.Стоянов

    1 0 Отговор
    Безпрецедентно -ама вече ще стене прецедентно.
  • 3 Смешника

    1 0 Отговор
    М..ка ви чешка! Колко Български фирми затрихте!
  • 4 СССР

    1 2 Отговор
    и някой видя ли полза от тъй желания европейски съюз а сещате ли се да е имало толкова много галвоболия колкото сега за човек от времето преди 90г никога не сте били по добре и никога няма да бъдете пак толкова добре както по времето на тато излъгаха ви ограбиха ви продадоха ви и ви поробиха ето го резултатът за тези 23г типично за капиталистическия империализъм и лошото в че по хубаво няма и да стане

    Коментиран от #16

  • 5 Фокусника

    1 0 Отговор
    "Днес, след като и България обяви, че ще отнеме лиценза ѝ, акциите на компанията поевтиняха почти до най-ниското си равнище от четири години насам.".. На мен пък ми дреме на................!!!!!

  • 6 КАПИТАЛИСТ

    2 1 Отговор
    СССР ходи си в СССР.
  • 7 асдффгх

    1 0 Отговор
    Хакам им го и на ЧЕЗ и на ЕВРОПЕЙСКИЯ съюз.Защо не спомена чешкият министър колко мангизи източиха от българина,а плащат мижави данаци.
  • 8 Истината няма име

    1 0 Отговор
    КРАДЦИ и ЛЪЖЦИ има не само в България.
    ЛОШОТО е когато дойдат ЧУЖДИТЕ КРАДЦИ и лъжат, че отнемането на лиценза на ЧЕЗ, противоречи на законите на България като член на ЕС!
    ДОБРОТО Е КОГАТО ДЪРЖАВАТА СЕ ПОГРИЖИ ЗА ХОРАТА ДА ЗАЖИВЕЯТ ДОБРЕ.
    ТУК НЕ СЕ КРАДЕ!
    ЧЕЗ-ките баджове на костюмчетата ви няма да ви скрият КРАЖБИТЕ!
  • 9 надървен

    1 0 Отговор
    другарю чешки министър а няма ли да се доубезспокоиш ако ме видиш как съм се качил на съпругата ти а?
  • 10 Glavniq

    1 0 Отговор
    Абе кой си ти бе Чех Мър..в Българите са велик Народ с история велика и славна, макар много време им трябваше да си го припомнят.
  • 11 Nikolay

    1 0 Отговор
    Веднага чеха започва да се жалва - и ти ли цоцаш от ЧЕЗ майка ти министър
  • 12 112

    1 0 Отговор
    Ела да живееш в България със 150 евро на месец,пък после лай!
  • 13 Българин

    1 0 Отговор
    Да живее България!
  • 14 GNIDA

    1 0 Отговор
    Чез ни постави в геноцид , а ние се противопоставихме.......Е нормал е чехите да ги боли , че златните им договорчета ще се разхвърчат.К;во да правим и тях ли да храним?Е стига де -чорбаджии, депутати ,м....ли , други тъпанари ..........ами и чужденци ли да храним? Стига толкова , като няма кой да ни защити ние ще се защитим.
  • 15 гост

    1 0 Отговор
    Тези чехи малоумни ли са ??? Как може сле д като има 17 акта срещу ЧЕЗ този глупак да се чуди защо отнемат лиценза.Ами тога според него за какви нарушения трябва да се отнема лиценз
  • 16 ico1

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "СССР":

    4ez da si hodi v 4ehiq tuk v bulgariq neiskame takiva deto nadpisvat smetkite da si hodi v 4ehiq tam da si gi nadpisva
    toq ministar na 4ehiq da ne si pomislq za parite na bulgarite ne e poznal da svalim tfa pravitelstvo deto ne pravi ni6to za naroda podkrepqm vi silno i az sta4kuvam s vas
  • 17 ico1

    3 1 Отговор
    ko tiq tapi 4ehi li 6te ni zaplashvat toq ministar kav natisk 6te ni pravi ne e poznal haide da vidim kakvo 6te ni napravi ako nikoi ne si plashta toka i protestirame kakvo 6te ni napravqt na naroda
  • 18 ицо2

    1 0 Отговор
    да го д....т чехите
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 АМАН ОТ СОФИЯ

    1 0 Отговор
    Защо само за ЧЕЗ се пише ??? Да не би останалите две ЕРП-та да са корекни спрямо Българския народ ???
    Писна ми от това само за СОФИЯНЦИ да се мисли ,верно че ние сме за г-н Борисов лош материал .
  • 21 АМАН ОТ СОФИЯ

    1 0 Отговор
    Защо след като преди 3 години г-н Борисов намали цената на тон въглища който се добиват от рудниците на Марица -изток ,нямаше намаление на цената на тока ??? Защо същия не развали БЕХ ???
    Защото се страхува че ако беше направил това сега 3 години по късно никой нямаше да помни кой е той .
  • 22 Стар Българин

    1 0 Отговор
    Тоя да ходи да се... Няма да се меси в делата на чужда държава! Е.ати мазният тип!
  • 23 хитлер

    1 0 Отговор
    ............... чешко министеру...взимай си ЧЕЗ-а и вън от България...взимай и ИВН и ЕОН и не се връщайте
  • 24 Настинал

    1 0 Отговор
    Точно това се очаква да каже един чешки министър. Няма изненада.
    Добре е, че се е сетил, че проблемът си е на ЧЕЗ. Те смятат за нормално да кажат: "Щом сте в капитализъм, ще плащате". Капитализмът обаче предвижда възможността да загубиш пазарите си.
    Но има някои работи, дето не ми харесват. Как декевърчетата ще им вземат лиценза, като досега се гушкаха с тях? И не ви ли напомнят приказките на ЕРП на онези на Овчаров от началото на мандата на Тройната? Той казваше, че изборът на БСП не означава връщане на комунизма и евтин ток няма да има.
  • 25 Коста

    1 0 Отговор
    Не е безпрецедентно. Нали албанците вече ги гонили. А щом и там не ги искат, значи не ги бива.
  • 26 кольо

    1 0 Отговор
    На тоя министер колко ли акцийки му се обезцениха ,та ревна? Колкото за другите две ЕРД вече приготвят мильончета да си разделят територийката на ЧЕЗ барабар с добитъка вйтре ,който смятат да стрижат стрижат. Всичките вън и някой ке докаже ли каква е връзката на ТИМ
  • 27 Русия

    1 0 Отговор
    Брежнев трябваше да пусне танковете в действие. А не само за параван. И на този Дупчек какво му беше наказанието след като се върна от Москва да не заема ръководни постове. Диктатурата на комунизма ще ви се стори приказка спрямо възможностите на сегашните из..ди
  • 28 Христофор

    1 0 Отговор
    Крадете ЧЕЗ крадете министъра ще ви пази
  • 29 КОЛЕВ

    1 0 Отговор
    ууууууууууууууууУУУУУУУУУУУУУУУУУ ДА ГО Д... ТОЯ !
  • 30 ЧЕЗАРИ

    0 1 Отговор
    След извършена проверка по подаден сигнал и с оглед категоричното становище на представителите на мажоритарния акционер на „ЧЕЗ Разпределение България“ АД бяха констатирани нарушения в дирекция „Експлоатация и поддържане“. Ръководството на компанията взе решение и считано от 04.12.2012 г. освободи:
    г-н Андрей Живков, ръководител на направление „Столично“ в дирекция „Експлоатация и поддържане“, и Красимир Биджов, ръководител на звено „РЗ Витоша 3“ в същата дирекция.
    Ръководството обръща внимание на всички служители, че не толерира поведение и действия, нарушаващи правилата и уронващи доброто име както на „ЧЕЗ Разпределение България“ АД, така и на останалите дружества от Групата ЧЕЗ в България.
  • 31 исо

    1 0 Отговор
    сега ги е страхче няма да могат да плащат на своитепенсионери големи пенсии а на управителите на чез големи заплати
  • 32 Кулиьо Бе Ге То

    1 0 Отговор
    Да го д.....те чифути ,и това чифутченце сега се натъжило горкото...милоото то да го ожали човек!
  • 33 Куромагомедов

    0 0 Отговор
    Пошли! И чез, и вся остальная сволоч!
  • 34 снахата

    0 0 Отговор
    еи 18000евро вземате от нас
  • 35 123456

    0 0 Отговор
    Я виж ти,господина се разтревожил,че България била европейска държава и не можело така да създава проблеми на чез.А в коя друга европейска държава хората дават цялата си заплата за ТОК,това го няма никъде,и евала на албанците че са се осетили и са им били шута.Защото гладъ е по силен от тока.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания