Last news in Fakti

30 Юли, 2021 09:05 3 870 20

Бум при продажбата на климатици и вентилатори

  • климатици-
  • вентилатори

Най-скъпият климатик е около 3000 лв. а най-предпочитаният около 1000

Бум при продажбата на климатици и вентилатори - 1
Снимка: БГНЕС

Два рекорда поставихме вчера - денят е с най-високи температури и най-силно потребление на електрическа енергия. Най-високата температура беше измерена в Сандански 41 градуса. В София термометрите отчетоха 36 градуса. От Електроенергийния системен оператор съобщиха за бтв, че регистрират рекорд - потребили сме 5075 мегаватчаса. На този ден преди пет години е последният най-голям енергиен товар - 5044 мегаватчаса.

В най-топлите дни във веригите за бяла техника се продават до 7 пъти повече климатици и 10 пъти повече вентилатори.

Ако сте взели вече решение, че ще си купите климатик, трябва да имате предвид големината на помещението, типа климатична система, дали е енергоспестяваща и нивото на шума и разбира се - сумата.

„Най-важна за мен е цената, доста горещо в е момента и набързо трябва да купя климатик. Бюджет не съм определял, но грубо е 1000 лв.“, обясни Константин Василев.

В един от магазините за бяла техника продажбите на климатици в последните седмици скачат до 7 пъти, а на вентилатори – до 10. Предпочитан е лизингът и дългата гаранция.

„Клиентите се интересуват първо от цента, второ е класът на самия климатик – дали е енергоспестяващ, дали ще е само за охлаждане“, каза Методи Савов от отдел "Дребна и бяла техника".

Най-евтиният продукт далеч не е избор, казват от бранша. Най-скъпият климатик е около 3000 лв. а най-предпочитаният около 1000.

„Една вентилаторна печка, която наричат духалка, консумира 2 киловата, един модерен инвенторен климатик – 0,7 киловата, близо 3 пъти по-малко ток, а освен това и охлажда лятото“, обясни Йордан Вакъвчиев, управител на магазин за техника.

Съвременните модели климатици са с допълнителни йонизатори и пречистват въздуха, а други се управляват чрез мобилни приложения.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анонимен

    35 4 Отговор
    Хубаво, ама как да събера с тези заплати 1000лева за климатик.

    Коментиран от #4

  • 2 Рошко

    18 3 Отговор
    Свиквайте на климатици и после топло ми е студено ми е ковидно ми е

    Коментиран от #7

  • 3 клиент

    15 3 Отговор
    Даже НОИ Варна купиха 30 вентилатора да замажат положението. Не им работи системата за отопление/охлаждане от доста време и хората работят и приемат клиенти при 30 градусова жега в помещенията. Държавна институция с немарливи стопани. Проверките констатираха едно голямо НИЩО както винаги.
  • 4 5737

    9 2 Отговор

    До коментар #1 от "Анонимен":

    Смени работата
  • 5 Хитрец

    4 15 Отговор
    Миналата седмица купувах климатична инсталация (мултиспллит система) - мотор (външен блок) 7000$ и всяко вътрешно тяло по 1200$ ( мен ми трябваха 4) при това купих нещо в средния ценови диапазон. Тааа не ви знам за какви 3000лв. ми пишете тука. Климатика си е скъпо удоволствие и го купувам САМО, когато вече съм готов да продавам апартамента, за да мога да впечатля купувача , че щом климатика е скъп, значи и другото е направено както трябва )))
  • 6 Авторе, авторе

    16 0 Отговор
    Кой е този специалист, който е казал че най-скъпия климатик е 3000лв? Даже средната цена е по-висока.
  • 7 ПИГВИНА ГЕНЕРАЛ

    12 2 Отговор

    До коментар #2 от "Рошко":

    ГРИПОЗНО-КОВИДНО ЩЕ ВИ СТАНЕ С КЛИМАТИЦИТЕ.КЛИМАТИКО ВЪРТИ ЕДИН И СЪЩИ ВЪЗДУХ СО ЗАРАЗИ С ЧАСОВЕ. ИДЕАЛЕН ЗАРАЗИТЕЛ В МОЛОВЕ И ГОЛЕМИ МАРКЕТИ. ДЕЛТА, ГАМА, БАНАНА, ВИ СА СИГУРНИ!!!! И 1100 МАСКИ ДА СЛОЖИТЕ ЕДНА ВЪРХУ ДРУГА ША ГО ФАНИТЕ.
  • 8 ДАЯРИТНА

    8 5 Отговор
    КУПИХ СИ ФИНЛУКС С ПОЗЛАТЕН КОНДЕНЗАТОР И СЪМ МНОГО ДОВОЛЕН ОТ НЕГО 700 ЛВ С МОНТАЖА. ХИПЕРИНВЕРТОР.

    Коментиран от #9

  • 9 Гошко

    8 7 Отговор

    До коментар #8 от "ДАЯРИТНА":

    Само позлатения кондензатор върши работа, ша знайш, да ви имам критериите при покупката...

    Коментиран от #11, #19

  • 10 БГ МАФИЯ В МС

    18 2 Отговор
    мани мани. гледам у нас МИТСУБИШИ 12 ХИПЕРИНВЕРТОР НАД 1500 ЛЕВА-2000 ЛЕВА . ОТИВАМ В ТАРАГОНА И КО ДА СКИВАМ СЪЩИЯ МИТСУБИШИ 340 ЕВРА. ХА СЕГА ДЕ НЯМАЛО МАФИЯ У НАС. У НАС С НИСКИТЕ ЗАПЛАТИ ОКОЛО 1000 ЕВРА И ПОСТАВЯНЕТО ОТДЕЛНО 100 ЕВРА А В ИСПАНИЯ 340 ЕВРА И ПОСТАВЯНЕТО 30 ЕВРА. КАК ДА КУПИШ ОТ ТИЯ МОШЕНИЦИ?????

    Коментиран от #15, #16

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 варна

    2 3 Отговор
    дайкин това е

    Коментиран от #14

  • 14 КЪДЕ Е ЗАЕКА

    10 2 Отговор

    До коментар #13 от "варна":

    ДАЙКИН ПРАВЕН В ЧЕХИЯ-НЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ. САМО ДЖАПАН, ПРОИЗВЕДЕНО В ДЖАПАН.

    Коментиран от #20

  • 15 pokoloko

    4 5 Отговор

    До коментар #10 от "БГ МАФИЯ В МС":

    В Тарагона климатиците обикновено не са тип термопомпа, нямат отопление - heat mode. Оттам - няма нужда да са със хладилен агент така наричаните фреони който да е подходящ за такъв тип машина, например R410A или R32 най-масово използваните ако и ще топли, освен това няма скъпия компонент който сменя функциите на кондензанора и изпарителя така на обръща посоката на цикъла и климатика през зимата извлича топлината от външната атмосфера и я предава на вътрешните помещения - трипътен клапан който е не под 150$; хладилния агент е с по-ниски параметри и двата споменати топлообменника и компресора са накрая по-евтини. Що не си купи за 340 евро оттам климатик, не коментирай като нищо не разбираш!!! Преди години нащата фирма внесе климатици във Филипините и ги продавахме зо $250, не могат да топлят, компресора им е 120$ и останалото тръби и пластмасови панели. Между другото не пиша от БГ. Амон от безхаберници които гледат само най-евтиното, затова БГ е на тоя хал.

    Коментиран от #17

  • 16 pokoloko

    2 5 Отговор

    До коментар #10 от "БГ МАФИЯ В МС":

    И във всяка страна за където говориш всеки техник има минимум курс за работа с хладилни агенти по международните конвенции за опазване на околната среда, да не ви изброявам Kyoto protocol и т.н. и колите дето карат бутилки със сгъстен газ са със стикери за опасен товар, не като в БГ самоуки "майстори" разнасят материалите с "баничарка", абе wild wild west e БГ, правилата за disposal на хладилни агенти в БГ са да го изпуснеш в атмосферата което в страните където говориш е criminal offense.....абе що се хабя....
  • 17 ХЛАДТЕХНИК

    7 3 Отговор

    До коментар #15 от "pokoloko":

    МНОГО ЛЪЖЕШ МОМЧЕ- В ИСПАНИЯ КЛИМАТИЦИТЕ БИЛИ БЕЗ ФРЕОН, ХЛАДИЛНИЦИТЕ И ТЕ БЕЗ ФРЕОН И КОЛИТЕ ИМ СЕАТ И ТЕ БЕЗ ФРЕОН ГИ ПРОДАВАТ. СМЕШКО ЯКО ЛЪЖЕШ. ТИ ДА НЕ ЖИВЕЕШ НА НЯКЪКВО ДЪРВО И ДА ЯДЕШ БАНАНИ???? АМАН ОТ ЛЪЖЛИВИ КОМЕНТАТОРИ!!!

    Коментиран от #18

  • 18 pokoloko

    2 4 Отговор

    До коментар #17 от "ХЛАДТЕХНИК":

    Не съм казал че са без фреон, не са със скъпи фреони които са за термопомпи а са с три пъти по-евтини. И ако си хладилен техник трябва да знаеш какви са наляганията след компресара за фреон 410А и например за фреон 22 ( който между другото е забранен в цивилизования свят, с условия ), каква е разликата при климатик който може да работи за отопление и охлаждане и при този само за охлаждане. На какви налягания работят компресор, кондензатор и изпарител, колко са дебели тръбички, на какви налягания се изпробват и колко е разликата в цената им за единия и за другия хладилен агент. И думата фреон е търгвско име на една фирма, друга фирма му казва "айсон" (iceon).....Хладилен техник самоук, научен от кварталния майстор, без образование и без теоретични познания, без да умее да научи нещо друго. Ако си хладилен техник ще знаеш че този тип устройства се произвеждат и продават за различни климатични зони. В Испания няма нужда да се ползват за отопление и са с евтин фреон и без трипътния клапан който би трябвало да знаеш колко струва; всички тези компоненти се отразяват на крайната цена на продукта. И една-две думи на английски системата ти не може да ги обработи. А кой живее на дърво и яде банани от него сам си прецени, фирмата в която работя проектира и изгражда системи за климатизация по цял свят и съм работил на места каито не си сънувл.
  • 19 карамфила

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "Гошко":

    Моят даже няма кондензатор и пак работи ПЕРФЕКТНО.
  • 20 карамфила

    4 4 Отговор

    До коментар #14 от "КЪДЕ Е ЗАЕКА":

    От къде мога да си закупя"САМО ДЖАПАН, ПРОИЗВЕДЕНО В ДЖАПАН. ".Трябва ли да ходя до ДЖАПАН?