Last news in Fakti

25 Февруари, 2013 12:43 1 332 1

КЗК глоби с 338 000 лв. „Топлофикация София“

  • кзк-
  • глоба

Комисията за защита на конкуренцията глоби "Топлофикация София" ЕАД с 338 хиляди лева.

Според комисията дружеството е извършило нарушение на чл. 21 от ЗЗК.

"Топлофикация София" е злоупотребила с господстващо положение на пазара на дялово разпределение на топлинна енергия между потребители в сгради етажна собственост (СЕС), съобщиха от КЗК.

Нарушението може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията и да засегне интересите на потребителите, като възпрепятства навлизането на нов конкурент на пазара за дялово разпределение на топлинна енергия на потребители в СЕС.

"Топлофикация София" ЕАД е предприятие с господстващо положение на регионалния пазар на продажба и пренос на топлинна енергия за битови нужди, като в същото време участва и на пазара на дялово разпределение на топлинна енергия между потребители в СЕС и се явява конкурент на подателя на искането "ПМУ Инженеринг" ООД.

Проучването на антимонополния орган установило, че "Топлофикация София" е злоупотребило с господстващото си положение, като е забавило навлизането на своя нов конкурент на пазара на предоставяне на услугата дялово разпределение на топлинна енергия.

В продължение на три месеца - от 14 декември 2011 г. до 14 март 2012 г. топлопреносното предприятие е отказало да сключи договор с "ПМУ Инженеринг" ООД за извършване на услугата, като междувременно е предприело действия за привличане на клиентите на своя конкурент и за придобиване на права за работа със съответния модел уреди.

В писма до потребителите, в които предлага услугите си, "Топлофикация София" ЕАД не ги информира, че е необходимо да сменят уредите си "Минол Местехник", които единствено "ПМУ Инженеринг" ООД може да отчита, с нови - "Сименс" или "Сенсус", в случай на избора му за топлинен счетоводител.

Санкцията е формирана въз основа на приходите на дружеството от дялово разпределение на топлинна енергия за 2011 г.

Комисията освен това е взела под внимание тежестта и продължителността на нарушението и прекратяването му в хода на производството, веднага след намесата на КЗК.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 FRIDAM

    0 0 Отговор
    Никакво пла6тане на сметките.Докога 6те харним тез на ХРАНИЛКА едни и са6ти.Кво са тез пари на фона натез милиони които са изиали през годините,и сега искат да ни замажат о4ите с хлоба от 338 000 БАЛГАРИНО САБОДИСЕ несе подаваи на маниполации ста4ки додупка и никакво пла6тане на сметки нито за ток, парно, вода данаци ако6тете какво са направили за вси4ките тез 23 години едно ГОЛИАМО НИ6ТО и сега о4акват да се хванем като 6арани на гола кука с некакви глоби те да си бласкат главите досега ние пла6тахме сметки СЕГА ТЕ ДА ПЛА6ТАТ НА6ТЕ СМЕТКИ КАМ 4ЕЗ И ДРУГИТЕ ТАММОНОПОЛИ СЕГА НИЕ 6Е ЖИВЕЕМ 23 ГОДИНИ БЕЗ ДА ПЛА6ТАМЕ СМЕТКИ ДА ВИДАТ КВО Е (Аз ли4но ниама да пла6там сметки) И ако сме мнозинсво немогат да осадат 7000 000 балгари и 6е си заминат вси4китеПОМИСЛЕТЕ ДОБРЕ