Last news in Fakti

25 Февруари, 2013 18:18 1 256 0

"Топлофикация София" ще обжалва глобата на КЗК

  • парно-
  • топлофикация софия

Глобата от 340 хил. лева, която Комисията за защита на конкуренцията наложи на "Топлофикация София", ще бъде обжалвана, съобщават от пресслужбата на дружеството.

В законоустановения 14-дневен срок решението на КЗК ще бъде обжалвано, тъй като то е неправилно и необосновано, а размерът на наложената глоба не е определен коректно на базата на реалните приходи на дружеството от дялово разпределение на топлинна енергия през 2011 година, казват от "Топлофикация".

Компанията не е забавила навлизането на свой конкурент на пазара на дяловото разпределение в столицата, а е действала изцяло в защита на своите клиенти, обясняват от дружеството. Експертите на компанията са настоявали да бъдат коректно изготвени и представени необходимите документи, съобразно законодателството и след това да се пристъпи към сключването на такъв договор. В нормативната база не е изрично посочен краен срок за сключване на договор с търговец за извършване на услугата дялово разпределение.

Фирма „ПМУ Инженеринг” е оттеглила претенциите си към Топлофикация София и е заявила желанието си да бъде прекратена процедурата. Въпреки това КЗК е решила да не се съобрази с искането на фирмата - топлинен счетоводител и се е самосезирала по казуса. Предвид така посочените факти и обстоятелства "Топлофикация София" не е нарушила нормативната уредба и ще предприеме действия за обжалване на решението на КЗК пред ВАС.

Във връзка с опасенията, че глобата ще бъде начислена в сметките на клиентите, "Топлофикация" напомня, че това е невъзможно, тъй като столичани плащат според показанията на търговските уреди – топломерите, монтирани в абонатната станция на сградата.

Междувременно стана известно, че кметът на София Йорданка Фандъкова предлага на Общинския съвет в четвъртък да отмени начисляването на лихвите върху прогнозните сметки за парно:

Докато говорим за прогнозни сметки, да не се дължи лихва, предлага БНР Фандъкова.

Кметът на София е поискала президентът да й изпрати исканията на протестиращите, които са свързани с дейността на Столичната община, за да бъдат разгледани. Фандъкова увери, че експертна група разработва вариант за ежемесечен самоотчет на потребителите на "Топлофикация", там, където не е възможно това да става дистанционно или от топлинните счетоводители.

Търси се техническо решение за изолиране на топлоподаването в апартаментите, където хората не искат да използват парно, и ако има възможност за такова решение, ще се предложи промяна в наредбата. Фандъкова настоява за въвеждането на таван върху плащането на такса за сградна инсталация.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА