29 Август, 2021 21:08 11 660 55

Гърците искат да строят газова ТЕЦ до Рупите

  • тец-
  • газова централа-
  • рупите-
  • „виртус инвестмънт” ад

Инвестицията е на „Виртус Инвестмънт” АД

Гърците искат да строят газова ТЕЦ до Рупите - 1
Снимка: БГНЕС

Мощна електроцентрала с комбиниран паро-газов цикъл за производство на електрическа енергия от природен газ, с обща входяща топлинна мощност от 276,2 MW, ще издигне 4 комина от по 30 метра всеки в местността Германица, намираща се само на 350 метра северно от регулацията на петричкото с. Рупите, пише struma.bg.

Това става ясно от инвестиционното намерение, депозирано в РИОСВ – Благоевград от софийското дружество „Виртус Инвестмънт” АД. Според обстойното изложение на инвеститора на терен от 18 дка, собственост на фирмата, ще бъдат изградени 2 газови турбини и 2 парови котли, сграда за електрооборудване и управление, комини с байпасна връзка, пречиствателна станция, компресорна станция за сгъстен въздух, станция за природен газ, трансформатори, дизел генератори, работилница, склад, пост охрана, резервоари и др.

Сградите ще са с височина 10 и 15 метра, а за озеленяване на терена са предвидени само 20%. Газта ще се черпи от газоснабдителната станция за компресиран природен газ в съседната местност Барата. В комините температурата на изходящите газове ще е около 560 градуса, а заедно с парата от тях в атмосферата ще се отделят и азотни, и въглеродни оксиди.

По време на експлоатацията върху терена ще се съхраняват по 150 кг натриев хипохлорид /познат като белина, който е много силен окислител и влиза лесно в реакция с други вещества/, 750 кг от силно отровния натриев хидроксид /натриева основа, или т. нар. сода каустик/, до 100 кг антискалант и 20 кг активен въглен. Крайният продукт от производството – електроенергията, ще бъде включен в общата енергийна система чрез електрическата подстанция в Петрич.

Имотът за бъдещата електростанция е сравнително отдалечен от защитена местност Рупите и природната забележителност Кожуха, съответно на 2180 и 1278 м, но е само на 218 метра от защитена зона Рупите-Струмешница и това заедно с бъдещите вредни емисии от производството на електроенергия и съхраняваните в складовете отровни вещества са причина инвестиционното намерение да мине през пълната процедура на оценка на въздействието върху околната среда.

Според енергетици комбинираната паро-газова технология постига на двойно по-висока ефективност на производството в сравнение с ТЕЦ-овете. Паро-газовата централа се изгражда по-лесно и бързо в сравнение с класическите въглищни електроцентрали – срокът за изграждане отнема приблизително 48 месеца, освен това газовата мощност е гъвкав източник на електроенергия, защото мощностите могат бързо да се пускат и спират, което позволява да бъде използвана както при нормални, така и при пикови натоварвания на мрежата.

Тази технология за производство на електричество е сравнително нова за България. Едва преди 2 месеца ТЕЦ „Варна“ ЕАД сключи договор с руски компании за изграждането на два нови енергоблока с комбиниран паро-газов цикъл на мястото на старите блокове от 1 до 3, строени през 60-те години на 20 век и изведени от експлоатация.

Двата блока ТЕЦ „Варна“ ЕАД ще са с мощност от по 275 МВт, колкото е мощността и на електроцентралата, която ще бъде построена край Рупите. Общата стойност на варненския проект е приблизително 450 милиона евро, което предполага, че петричката централа ще струва на инвеститорите не по-малко от 200 милиона евро.

„Виртус Инвестмънт” е дружество, основано на 23 юли 2020 година с начален капитал от 50 000 лева. Според Търговския регистър предметът му на дейност е „Разработване, проектиране и изграждане на съоръжения за производство на електрическа енергия, в това число централи за природен газ и ВЕИ”. В Съвета на директорите са включени софиянецът Свилен Тонев Баев и гръцките му съдружници Василиос Пападополу и Савас Агапио.

От тримата българинът е с най-впечатляващ бизнес – има участие в 12 фирми с най-различен предмет на дейност, включително и оранжерийно производство, а в повечето от тях съдружник е сестра му Ина Тонева Баева-Райкова.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 22 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 браво

    11 35 Отговор
    След като е частна инвестиция нека се направи. Според мен след 10 години повечето енергия (дори у нас) ще е от ВЕИ, но това инвеститора трябва да го е пресметнал.
  • 2 русенец

    47 8 Отговор
    Предполагам, че и на тая централа ще и изкупуват производството на префенциални и високи цени. В България няма друг ТЕЦ, който е на природна газ, просто е скъпо. ТЕЦ на бензин е по-евтино. Явно пак някой с връзки си е замислил далаверка.

    Коментиран от #11

  • 3 Хорхе

    7 17 Отговор
    Е, какво пречи? Там се ражда само компир, тутунче и ганджа. Сите са забранени, а и от там и от тук живеят хора. Тулупио се прави на бог- бави, бави и изтече в андъко (дерето). Ние, ако не си го вземем, няма Кой да ни го даде!

    Коментиран от #13, #34

  • 4 Ювиги Хана

    33 5 Отговор
    Ахмед ще извади едни 900 000 000 лв за, да си модернизира ТЕЦа парите са събирани отподаръци от Боко!
  • 5 sbs no КОМУНИСТ

    11 5 Отговор
    АМИ ДАЙТЕ ИМ -----ТАКА И ТАКА -Г------ЗЪТ ----ВИ Е ОТВОРЕН ----НО ПОИСКАЙТЕ ПОНЕ ЦЕНА ---НЕ КАТО МАЙЙЙЙ---НАТА ----ЗА ЕДИН САП,УН
  • 6 Аз помня

    42 7 Отговор
    Че Ванга беше казала да не се ползват тези геотермални извори за изкарване на пари, а само за лечение, иначе ще изчезнат. Някой е прибрал пари под масата пак.

    Коментиран от #8, #15

  • 7 Последния Софиянец

    34 8 Отговор
    Да съсипят природата.Няма да стане.
  • 8 русенец

    28 4 Отговор

    До коментар #6 от "Аз помня":

    Става дума за метан, а не за геотермална енергия.
  • 9 кокиче

    18 8 Отговор
    изроди /без коментар/
  • 10 русенец

    60 4 Отговор
    А някой да ми каже, защо братята гърци искат да правят това у нас, а не примерно на няколко стотин метра на юг у тях? Може би защото техните държавни служители не са подкупни като нашите и ще задават въпроси?

    Коментиран от #16, #33

  • 11 Гост

    18 5 Отговор

    До коментар #2 от "русенец":

    Смяташ като неук абориген. Дай да видим как ти излизат сметките на бензин. Литър по калории на литър, цената на литър разделена на калориите. Същото и за газа …. Сравнявай мъдрецо!

    Коментиран от #12

  • 12 русенец

    29 3 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    Къде в Бг има ТЕЦ САМО на газ? Със сигурност един от двама ти е абориген, както правилно си забелязал. ТЕЦ-овете на твърдо гориво разпалват на газ, за другото не им е изгодно. Сети се какво ще се гори в Рупите.

    Коментиран от #21, #28, #47

  • 13 пешо

    24 3 Отговор

    До коментар #3 от "Хорхе":

    ти гърче ли си, ма.лака?
    номерът на това нещо е, че ще замърсява територията, а енергията ще се изнася на юг, за ма.лаките.
    освен квоти за парникови газове, държавите от т.н. европейски съюз имат и тавани за емисии на национално ниво. и за да компенсира емисиите от тая "инвестиция", територията трябва да затвори нещо друго.
    това е бизнес по чи.ки.джийски. за сметка на идиотите на север от границата.
  • 14 Анонимен

    21 1 Отговор
    Това е ФАКЕ! Или пък да попитаме кой вдлъбнат главок ще даде на някое вчера регистрирано ООД с капитал 50 000 лева още 200 000 000 лева за "мерси"?! Ако няма подкрепа от кого?!
  • 15 Торквемада

    9 0 Отговор

    До коментар #6 от "Аз помня":

    всички ще минете през всепречистващият огън !
    AVE MARIA !
    DEUS VULT !

    Коментиран от #22

  • 16 пешо

    12 1 Отговор

    До коментар #10 от "русенец":

    не, умнико, тук държавните служители нямат много общо. тия неща са достатъчно добре регулирани, доколкото съм запознат. "национално отговорният бизнес" е продажен! намери гърче, с което да направиш такава централа в кукуш и да изнасяш на север. и ни се похвали тук.
    да ти напомня ли за една видна боркиня за екология, г-жа яхниева? която искаше да строи тец в гората над село рударци във витоша?

    Коментиран от #18

  • 17 Икономист

    16 1 Отговор
    И тази ТЕЦ е като ТЕЦ Варна ще бъде на газ. Мислете каква цена ще бъде на тока за населението.
  • 18 русенец

    10 1 Отговор

    До коментар #16 от "пешо":

    Държавните хрантутници и така нареченият частен бизнес работят заедно. Един без друг не могат. Но да видим резултата от цялото това начинание.
  • 19 оня с коня

    7 11 Отговор
    Газта не е лошо нещо,ама друго си е ДИЗЕЛА!И понеже БМВ правят най-добрите дизели на света,следва и Моторите на Централата да се закупят точно от там.Ако пък по-нататък им се сложи и ЧИП,направо ставаме Гордостта на Балканите!

    Коментиран от #29

  • 20 Павел пенев

    23 4 Отговор
    Много добре,да го направят на гръцка територия и без това газта се подава оттам но и отровите ще бъдат там. Гнусни византийци.
  • 21 Анонимен

    11 0 Отговор

    До коментар #12 от "русенец":

    Ако са наистина газови турбини няма как да горят евробоклуци като в ТЕЦ-"Бобов дол"! Технологията е такава : газовата турбина работи с изгорелите газове от гориво като на самолетните двигатели/т.е. петролно/ или природен газ/метан / и върти генератор! Изходящите на около 650 градуса газове от газовата турбина се дооползотворяват с парогенератор и класическа активна парна турбина, която също върти генератор! Ако има топлофикация парната турбина е реактивна! Нещо такова Киро Гела направи в БИОВЕТ - Пещера преди около 20 години и го спря и не работи! Има нещо друго, колега!
  • 22 Луци

    3 2 Отговор

    До коментар #15 от "Торквемада":

    Хайде ти си пръв. Като се върнеш пречистен, ще решим дали и ние да ходим. Тъпаххнар.

    Коментиран от #27

  • 23 fermera

    6 1 Отговор
    На площ от 18 декара трудно ще направиш ТЕЦ.Според това което са написали срава въпрос за тец с КПД около 30%.Това е ссмолетна турбина която директно изхвърля топлината в атмосферата.В Европа има и топлообемник който захранва с топла вода близкия град и КПД се вдига на 53%.При Тец Варна има котел на газ който произвежда пара която върти турбина.

    Коментиран от #30

  • 24 Бай Манол

    20 2 Отговор
    Що не си ги строят на гръцко,ама при нас.И без друго сме със замърсен въздух тия още повече ще ни замърсят.
  • 25 Гост

    11 3 Отговор
    Нашите тецове са на западни боклуци, но пък тока ни е скъп.
  • 26 гражданин

    17 2 Отговор
    нали се обединиха с гръцкия пазар, тока директно ще си го продават на консуматори техни в Солун, а туристите в Рупите ще гледат пушека от комините, защо не си я направят централата в Серското поле, нали има газова връзка, могат да си черпят газ и там, само преди година или две искаха да правят крематориум за гръцките трупове на същото място, ЕС само в полза на едни, другите в подчинено положение, италианския боклук в Румъния, гръцките пушеци в България

    Коментиран от #37

  • 27 Торквемада

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Луци":

    мой водач е Михаил !а ти пак ще бъдеш хвърлен!
    DEUS VULT
  • 28 Русенец

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "русенец":

    Газов ТЕЦ ли е, или е парен ТЕЦ загряващ вода на газ?
    Първият не може да гори твърдо гориво, защото е като турбото на колата.
  • 29 Русенец

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "оня с коня":

    Като М51 ли? ;)
  • 30 Анонимен

    7 1 Отговор

    До коментар #23 от "fermera":

    30-35% процента е КПД на класическа ТЕЦ или АЕЦ! И трябва много вода за охлаждане на кондензатор! Газова турбина + парогенератор + парна топлофикационна турбина има по-добър КПД и остава въпроса кой е и къде е топлофицирания град с изградена мрежова система и прочее инфраструктура там до Рупите!? Като се казва топлофициран град се има предвид населено място с около 300 000 и над ползващи отопление и БГВ при тия декларирани 270 МВТч като знам, че Пловдивската Топлофикация няма толкова!? Така, че новината е ФАКЕ или се усвояват едни еврофондове!

    Коментиран от #46

  • 31 МестнияТ

    7 0 Отговор
    ТАКИВА НЕ. ТОЧНО С ГЕПИ ИНВЕСТИТОРИ И ТРОВЕНЕ НА МАЛКА БГ. ДА ПРОБВАТ С ДРУГ БИЗНЕС ТАКА И ТАКА НАЛИ СА КУПИЛИ ЗЕМЯ ТЕРЕН ! РУПИТЕ Е СВЯТО МЯСТО. ИНТЕРЕСНО КОЙ ИМ ПРОДАВА И КАК СТАВА НОМЕРА СЪС ЗЕМЯТА ТЕРЕН И ПАРИТЕ КАДЕ СА!? ИМА ЕДИН ТЕРЕН НА ШИПКА КЪМ ПАМЕТНИКА БЪЛГАРСКА ЗЕМЯ НА НАРОДА ДА ВИДИМ ТО ЩЕ СА ЧУЕ КОЙ И КАК .ГОЛЕМИ ДАЛАВЕРАДЖИИ ТИЯ БГ УПРАВНИЦИ. ИЗЧЕГЪРТВАНЕТО Е НАЛОЖИТЕЛНО
  • 32 всеки

    3 2 Отговор
    няма лошо! просто пазара на земя в Гърция е по скъп.
  • 33 Вътю Т.Панчев

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "русенец":

    Щото у гречко има даък върху земята и имотите а тука нема и ли са символични
  • 34 Берач

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Хорхе":

    А в отопляеми от отпадната топлоенериия с температура над 500 Ц ОРАНЖЕРИИ може да се отглежда ВСИЧКО - дори мандарини, портокали, маслини, подправки, ....
  • 35 Боко

    5 1 Отговор
    Започва да изсветлява кюлчетата
  • 36 Този

    5 0 Отговор
    по европрограми прави оранжерии и, като лапне парата ги зарязва , всичките му бизнес проекти са такива, оранжерии има в цялата страна!
  • 37 Просто,

    4 0 Отговор

    До коментар #26 от "гражданин":

    като фирма ГАДУС НА Иван Ангелов ще осмърдят на животински изпражнения околията в радиус от 5км !
  • 38 Гнида

    4 0 Отговор
    Само дето газта е внос , а въглищата български . Ще купуват газ , ще правят ток и ще ви го продават , но за да спечелят , вие ще оперете пешкира . Очаквайте повишаване цената на електроенергията !
  • 39 pbdan

    5 1 Отговор
    Такива газови централи се стоят близо или в градове за да се оползотвори отпадната топлина за парно и топла вода. Да строиш в планина си е далавера, както са описали по-горе. От изгарянето на газта има газова турбина, след това парна турбина и отпадната топлина отива за парно,топла вода и чрез абсорбционни хладилници се получава хлад(вода с температура 6-8 градуса) за охлаждане лятото и за хладилни складове.

    Коментиран от #49

  • 40 Голяма простотия

    4 1 Отговор
    В тая така наречена защитена местност се стои цяло село къщи за гости, няма такава измислена държава
  • 41 Интересно

    2 0 Отговор
    Защо не в Гърция ? Чудя се ...

    Коментиран от #42

  • 42 pbdan

    2 1 Отговор

    До коментар #41 от "Интересно":

    Все едно да изнасяме въглища от Маришкия басейн в Гърция, там да построим ТЕЦ, а тока да ползваме ние - същото е.
  • 43 Калмук

    4 0 Отговор
    Ама наистина намирисва - защо гърците инвестират сред камънаците в България, след като на 10 км. по на юг са вече в Гърция ?!?!? Какво прави инвестицията по-изгодна ??? Едва ли по-евтиният труд ... По-скоро хлабавите регулации у нас ... по-точно липсата на такива.

    Коментиран от #51

  • 44 Някой

    4 0 Отговор
    Що не си я построят в Гърция?
    Щото уж на газ а ще горят боклука с газ.
    Далаверата е от боклука, не от тока!
  • 45 шоп

    2 0 Отговор
    може, но първо да направят една на акропола, пък ще говориме пак.....
  • 46 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Анонимен":

    В България централите са с КПД:
    АЕЦ - 33%;
    Газови - 57%;
    ТЕЦ на въглища - 41%;
    Вятърни - 30-40% (зависи от вятъра);
    Соларни - 10-20% (зависи от слънчо).

    Коментиран от #48

  • 47 ежко

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "русенец":

    Тецовете на твърдо гориво разпалват на мазут!А мазута се разпалва на газ, с 5-10 бутилки пропанбутан на блок от бензиностацията.....Това е то:)
  • 48 Анонимен

    0 0 Отговор

    До коментар #46 от "Гост":

    И ТЕЦ и АЕЦ са с КПД около 33 - 35%! Как и на какво отгоре си го сметнал при ТЕЦ на въглища КПД=41%?!
  • 49 Анонимен

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "pbdan":

    Колега! Дай определение за абсорбционен хладилник, моля! Аз знам какво е, но голяма част от колегията тук не знаят! И разбира се с думи прости как с това нещо ще се дооползотворява тая отпадна топлина!?

    Коментиран от #52

  • 50 мисирка

    1 0 Отговор
    Венци Михайлов кълвал от тук-там и събрал статийка. Този ТЕЦ ще замърсява колкото или по-малко от всеки от софийските топлофикационни тецове. Предимството на паро-газовата централа е, че горивото природен газ се довежда лесно до ценъталата и изгаря с минимални замърсявания на околната среда. Справка - пак софийските тецове. Онези тецове, дето бързо палят и развъртат, са газотурбинни. В тях вода не се топли, газът директно изгаря в турбината както в двигателя на реактивния самолет. Те се правят за 6 месеца, енергията им е скъпа и се палят само във върховите часове, когато цената на тока е максимална. Вдигат повече шум.

    Всичкото това не е ВЕИ и не може да претендира за преференциални цени.
  • 51 свободен

    3 0 Отговор

    До коментар #43 от "Калмук":

    На 10 километра надолу няма базова подстанция, която да поеме произведената електроенергия. На 100 километра надолу земята вече е доста скъпа за такъв тип инвестиция.

    Проектът има лоши страни. Тези съоръжения са автоматизирани и няма да се открият много работни места.
  • 52 pbdan

    0 0 Отговор

    До коментар #49 от "Анонимен":

    Трудно е за обяснение за хора които не знаят какво е абсорбция, амонячен разтвор, литиев бромид и други физико-химически понятия. Това което може да се разбере е, че такъв тип хладилници работят с отпадна топлина - изгорели газове от ДВГ, от ТЕЦ, топлина от изгаряне на някакво гориво, може и на ток разбира се. Полученият хлад(вода при 6-8 градуса) се използва в кондензатора на ТЕЦ за повишаване на КПД, за охлаждане на помещения лятото или за хладилни складове.
  • 53 Нане

    4 0 Отговор
    Давайте си г..ът. То така и така страната ни е разграден двор. Никакъв суверенитет! Затова на българина му е малко. Нека го тъпчат.
  • 54 мамун

    1 0 Отговор
    благодаря на господ че направи всички смъртни
    и че след 40-тия ден всички смърдите еднакво
    ванга
  • 55 Вероятно

    0 0 Отговор
    Ще използват геотермална енергия от близко находище на минерални извори. Което ще им спести разходите за газ минимум на половина.